måndag 23 februari 2009

Anna Wahlgren och scientologerna

Många känner till Anna Wahlgren för hennes kontroversiella nattningsmetoder av barn. Men få vet troligtvis att Wahlgren är medlem av Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR).

KMR är Scientologernas antipsykiatriska frontorganisation. De som följt Scientologerna har bl a hört hur Tom Cruise attackerade Brooke Shields för att hon tog antidepressiva medel mot hennes förlossningsdepression. Scientologerna tror nämligen att psykiatriska läkemedel är värdelösa och farliga. Istället menar de att psykologiska problem beror på s k kroppsthetaner, dvs (utomjordiska) "själar" som ockuperar våra kroppar.

Anna Wahlgren skriver varje månad en krönika på sin sajt och denna månad består krönikan nästan uteslutande av citat hämtade från KMR. Krönikan heter "Barnpsykiatrin - en dödsfälla!" och börjar såhär:

"115 människor beräknas dö om dagen av psykofarmaka, 42 000 om året, världen över. Det är som om ett mindre passagerarplan skulle störta varje dag, eller ett par fullastade jumbojet i veckan - året runt, år efter år, decennier efter decennier. Då skulle det bli rubriker och reaktioner. Polis kopplas in, haverikommissioner tillsättas, flygplan skulle ställas in och flygolag upphöra, kanske skulle till och med riskdag och regering reagera. Men inte när det gäller psykiatrin. De får i stället ett extra antal miljarder för att ställa till med ännu mer skada."

Någon annan som tycker att liknelserna haltar? Visst dör människor ibland till följd av sjukvård. Ingen har väl hävdar att medicinska behandlingar är 100% säkra? Men man måste givetvis se på döds- och skadesiffrorna i jämförelse med bättringsstatistiken. Hur många är det som blivit hjälpta av psykofarmaka? Det lär vara långt mer än 42000 per år. Hur många liv räddas varje år av psykiatrin?

Texten kommer förövrigt ifrån KMR:s tidning Mänskliga Rättigheter (nr 2, 2008) (Pdf-länk). Jag hittade i tidningen inga källor på de siffror (t ex den om 42000 döda) som anges. Så de bör tas med en stor nypa salt.

Wahlgrens krönika fortsätter i samma missledande spår...

Peter Anstrin, redaktör för Mänskliga Rättigheter har bl a följande att säga om psykiatrin i sina böcker:

"Männen bakom Hitler, spårar författaren ursprunget till rashygienen och visar hur människan ”avsjälades” för att sedan bli mottaglig för den biologiska syn som idag kännetecknar mentalhälsovården. Därefter avslöjas psykiatrins roll vid utrotningen av stora folkgrupper under andra världskriget i Tyskland. Det har varit ett mörkt kapitel i historien och fördolt för de flesta människor. Trots att psykiatrikerna i Tyskland på eget initiativ utrotade över 275 000 mentalpatienter och förståndshandikappade barn före, under och till och med efter andra världskriget har ytterst lite skrivits om detta. Få människor känner till att det faktiskt var psykiatriker som låg bakom utrotningen.

När mentalpatienterna tog slut på sjukhusen, monterades gaskamrarna ner på de psykiatriska dödsinstituten och flyttades ut till förintelselägren. Psykiatrikerna följde med som konsulter och experter på massmord och Förintelsen blev ett faktum. Allt fler historiker och forskare hävdar nu att Förintelsen knappast skulle ha ägt rum utan psykiatrins inblandning.

Ett annat skrämmande faktum som inte alls är känt är att bara ett ytterst fåtal av de inblandade psykiatriker som deltog i själva mördandet av mentalpatienterna blev straffade efter kriget. Tvärtom fick de höga positioner vid universiteten och inom sjukvården. De utvecklade därefter dagens biologiska psykiatri såväl som den psykiatriska genetiken som fungerar som en språklig dimridå för det rashygieniska tänkande som fortsatt att genomsyra psykiatrin under senare delen av 1900-talet."
- Ett sekel med psykiatrin, Del 1

Notera kopplingarna till Hitler och förintelsen. Han menar även att dessa nazistiska psykiatriker ligger bakom psykiatrin så som den ser ut idag. Oavsett sanningshalt är det svårt att missa denna uppenbara Guilt by Association. Helt i linje med scientologernas agenda. För en än mer skrämmande smutskastning kan man läsa Kaos och Terrorism Skapat av psykiatrin - Rapport och rekommendationer om psykiatrins roll i den internationella terrorismen (Pdf-länk).

Internationellt kallas organisationen för Citizens Commission on Human Rights (CCHR). I följande video kan vi se en representant attackera psykiatrin på de mest bisarra sätt. Bl a påstår han att Usama Bin Ladens närmaste man är en psykiatriker (vilket han inte är) som övertalade Bin Laden till att attackera USA. (Om detta kan man också läsa i Kaos och Terrorism...)


Scientologists Try to Explain How Psychiatrists Caused 9/11

Ta även en titt på Uppdrag Gransknings program om KMR och Aftonbladets artikel.

Är det någon annan som finner det oroväckande att en känd och framgångsrik barnhälsoförfattare stödjer en sådan här organisation?

(090226: Anna Wahlgren och Scientologerna II)

Andra bloggar om: ,

35 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att detta är mycket oroväckande. Skrämmande att Anna Wahlgren, som tyvärr är något av en auktoritet för många svenska föräldrar, ägnar sig åt att sprida den här sortens scientologpropaganda!

Jag blir mörkrädd vid tanken på att någon eller några av de föräldrar som litar på henne och ser henne som barnexpert (trots att hon helt saknar utbildning inom barnmedicin, barnpsykiatri eller barnpsykologi) kanske kan förledas att avstå från att söka psykiatrisk hjälp för barn när det skulle kunna vara direkt livsfarligt att avstå.

Dan sa...

Kroppsthetanerna har väldiga likheter med de gammelkristna demoner som kyrkan försökte jaga ut med exorcism. Även då handlade det om att missta sjukdomar för sagoväsen. Det förvånar mig att sådana "primitiva" inslag dyker upp i en "modern" religion.

Scientologsekten sa...

Opps, Jag vet inte vad som hände. Jag fick något felmmedelande, som blir det dubbelpost får du radera den hä.

Bra att fler och fler tar upp detta.
Fast du var lite sen ;-)

Nejdå, all heder. Den här bloggen kommer jag tillbaka till.

Anonyma sa...

Väldigt underhållande att gå in på AW forum och se när hennes anhängare med näbbar och klor försvarar henne. Ingen av dom visste eller vet fortfarande vad KRM och scientologi är för något.

Hävdar bestämt att KRM inte har något med Scientologerna att göra för att dom förnekar det. Vad säger man? Dom har fått alla bevis framlagda länkar att läsa men fortfarande så försvarar dårarna henne.

Pekka S sa...

Anonym: Håller med.

Dan: Ja, fast scientologin är ju skum på så många plan. Deras läror låter som rena sci-fi, vilket inte är speciellt konstigt :)

Scientologsekten: Är medveten om att detta inlägg publicerades lite efter det största "drevet" men tiden räckte inte riktigt till. Kunde ha inkluderat denna affär bland mina Skeptips, men jag ville gå lite djupare...

Gillar förövrigt din bevakning av ämnet!

Anonyma: Har också läst en hel del på forumet de senaste dagarna. Medlemmarna där har på senaste tiden drabbats av svår kognitiv dissonans. Denna dissonans försöker de bli av med genom att avdramatisera scientologernas koppling till KMR och genom att förtränga KMR:s mest skrämmande åsikter. Ingen där verkar vilja säga något om de kopplingar KMR påstår finnas mellan psykiatri, terrorism, osv. Medlemmarna kämpar helt enkelt med att behålla sin positiva bild av AW.

Något jag finner "underhållande" är alla som är arga över den kritik som visas mot AW på forumets Slask. De verkar vilja vistas i en skyddad liten värld. Jag har inte besökt något annat forum där kritik inte ens accepteras i Slasken.

Anonym sa...

”Istället menar de att psykologiska problem beror på s k kroppsthetaner, dvs (utomjordiska) "själar" som ockuperar våra kroppar.”

Bakterier kan därimot ge psykisk sjukdom, se syfilus
Det som orsakar psykisk ohälsa behöver inte vara orsakat av psyket i alla fall, en del kan ha fysiska skador infektioner förgiftningar, men dör någon i familjen så är det troligt att det är våra tankar som gör att man då mår dåligt.

Technicolor sa...

Skriften om psykiatrins roll i terrorismen var fascinerande. Själv hade jag tidigare ingen aning att vi på min arbetsplats håller på med "dold manipulation av samhället" - jag har uppenbarligen missat någon viktig arbetsplatsträff där detta behandlades.

Pekka S sa...

Ja, KMR verkar "veta" saker som alla andra missar.

Psykiatern sa...

Bra text och underhållande youtubeklipp!

Att göra research på scientologi är väldigt spännande. Det är så mycket frontorganisationer, skumma termer och skumma händelser att det blir som en deckare.

Finns en wordpressartikel också: http://newsmill.se/artikel/2009/02/19/anna-wahlgren-gar-scientologernas-arenden

Pekka S sa...

Psykiatern: Man finner onekligen mycket "knas" när man gräver i detta. Rekommenderar andra att läsa dina undersökningar.

Anonym sa...

Men riktigt så enkelt är det kanske inte. Ta en titt på den här forskningsrapporten:

http://www.nature.com/npp/journal/v30/n9/abs/1300710a.html

Ni som verkligen bryr er bör läsa rapporten. Ni som inte mår så bra bör undvika det. Det är en välgjord forskningsrapport, men antalet apor i studien är litet.

Förfärande tycker jag, speciellt som de doser som aporna fick skulle motsvara "neuroleptical threshold". Det motsvarar 1-2mg anti-psykotiskt läkemedel om dagen. (De som har schizofreni får betydligt mer, kanske 6-8mg av det vanligaste anti-psykotiska medlet i Sverige -- ett medel som faktiskt Cochrane menar inte bör användas.)

Det är förstås inte dödsfall, direkt, det rör sig om. Men kanske för alltid försämrad livskvalité utan möjlighet till bot längre.

Anonym sa...

Fick en påminnelse om att jag inte gjort länken till studien klickbar, här är den igen

http://www.nature.com/npp/journal/v30/n9/abs/1300710a.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15756305

På PubMed finns hela studien tillgänglig gratis.

Technicolor sa...

Anonym: Att neuroleptika ofta har oönskade effekter är ingen nyhet och det behövs så klart fortsatt forskning men det som ofta haltar i debatter kring denna typ av ämnen är att man glömmer bort att alternativen inte är antingen att ta medicin och få biverkningar eller att må prima. Obehandlade psykossjukdomar innebär i de flesta fall allvarlig påverkan på de drabbades förmåga att fungera i vardagen och bidrar till ett oerhört lidande. I nuläget behövs tyvärr neuroleptika för att behandla dessa tillstånd.

Anonym sa...

technicolor: Den rapport jag länkar till ger (tentativa) bevis som tidigare saknats för de skadeverkningar. Dvs det har inte publicerats några rapporter om det tidigare även om flera jag talat med (och de är inte oinsatta) menar att det finns rapporter som läkemedelsbolagen inte publicerar. Jämför t ex

http://www.tampabay.com/news/health/article976067.ece

(Den artikeln har jag inte granskat närmare, men den förefaller mig väsentligen korrekt. Om någon annan granskar den så är jag intresserad, presentera gärna fakta här.)

Nyare neurobiologisk forskning (som bekräftar mycket av det psykoanalysen länge hävdat) pekar på helt andra sätt att bota psykoser. Och den används redan, främst inom trauma-behandling, men dock inte i Sverige. Forskning angående terapierna är dock ännu bristfällig. (Förutom för vissa enklare varianter, typ EMDR som blivit populära bland en del kognitiva/KBT inriktade terapeuter - inget ille menat med "enklare" här.)

Det verkar emellertid som om Sverige ligger långt efter här, möjligen beroende på läkemedelsbolagens inverkan.

Pekka S sa...

Anonym: Det du tar upp är väldigt intressant och viktigt. Sådant här ska man givetvis inte mörka. Jag hoppas att forskning av detta slag kan leda till utveckling av bättre mediciner.

Dock tror jag inte att ditt exempel har direkt relevans för läkemedel mot ADHD. Visst kan även de ha bieffekter, men än har inga påvisats av samma grad som i ditt exempel.

Anonym sa...

pekka: Nej, jag tycker inte heller man ska mörka det här, men det är faktiskt i viss mån redan mörkat. De skadeverkningar som forskningsrapporten pekar på finns inte alls nämnda i biverkningarna som de här medlen sägs ha.

Och det är anmärkningsvärt eftersom rapporten nu är fyra år gammal. Särskilt allvarligt tycker jag att det är att de här skadorna på hjärnan troligen är permanenta.

Dessutom finns det nästan inga forskningsrapporter som refererar till den här rapporten. Det betyder i klartext att läkemedelsindustrin har undvikit att göra det. (Det är de som står för nästan all forskning kring läkemedel och deras biverkningar.)

Tyvärr är det du skriver om ADHD inte korrekt. Åtminstone ett av de två anti-psykotiska läkemedel som forskningsrapporten använde sig av används också vid ADHD.

Pekka S sa...

Jag är osäker på vilka kriterier man har för att inkludera bieffekter på packsedlar. Inkluderas även bieffekter från djurförsök? Jag tror inte det i alla fall.

Varför artikeln inte citerats mera kan jag inte uttala mig om.

Visste förövrigt inte att dessa läkemedel användes vid ADHD. Jag har dock främst fokuserat på att undersöka Ritalin eftersom det är detta (och amfetamin) KMR attackerat.

På Pubmed hittar jag dock inte mycket om Haloperidol/Olanzapine vid ADHD. Används detta vid "generell" ADHD eller vid speciella fall där andra symptom och finns? (Hittar ingen koppling till ADHD på Wikipedia heller, men det kan ju ha missats?)

Anonym sa...

pekka: I de här fallet är forskningsrapporten jag pekade på den bästa möjligheten som för närvarande finns att uppskatta hur omfattande hjärnskador anti-psykotiska mediciner ger och hur snabbt skadorna uppstår.

Det ligger då, i alla fall enligt min mening, i allmänhetens intresse att denna information finns med i den information som finns på packsedlar, i FASS och liknande. Information om resultaten från forskningsrapporten ovan har dock placerats där (ännu?).

Ett alternativ är naturligtvis att de anti-psykotiska medicinerna dras in tills man har gjort ytterligare forskning.

Inget av detta har gjorts idag och det förefaller mig märkligt. Om du är intresserad av varför så föreslår jag att du kontaktar svenska läkemedelsverket eller FDA i USA. Jag är mycket intresserad av deras svar, men känner mig förhindrad att fråga själv för närvarande.

Angående ADHD och Haldol etc så är det såvitt jag kan se upp till behandlande läkare, åtminstone i Sverige. Det finns visserligen i andra länder rekommendationer (antagna från Cochrane) att undvika Haldol till nya patienter, men i Sverige har man inte antagit Cochranes rekommendationer.

Som jag förstår det används Haldol inte som förstahandspreparat vid ADHD, men det har använts (används?) om patienten är agiterad. (Denna användning är dock kontraindicerad av forskningsresultat som visar att placebo är lika bra i detta sammanhang.)

Anonym sa...

pekka: Jag menar "Information om resultaten från forskningsrapporten ovan har dock INTE placerats där (ännu?)".

Suck. Har lite för bråttom när jag skriver här.

Pekka S sa...

Anonym: Jag har läst forskningsrapporten du länkar till och dess efterföljare.

Som jag förstår det är sedan innan konstaterat att schizofrenas hjärnor uppvisar förminskningar vid obduktion. Forskningen du länkar till antyder dock att dessa förminskningar kan bero på de läkemedel som används.

Men, man måste komma ihåg en viktig sak här - de funktionella och upplevda bieffekterna för dessa läkemedel är sedan länge kända. Och uppenbarligen har man funnit att de positiva effekterna överväger biverkningarna. Så man kan fråga sig vilka (om några) bieffekter förminskningen av hjärndelarna har på patienterna. Men något nytt gällande upplevda bieffekter har man ju inte funnit.

Varför då kräva indragning av dessa mediciner? Såvitt jag förstår är medicinen effektiv (vid schizofreni). (Cochranereview)

Har sökt i Cochrane men hittar inga rekommendationer gällande Haldol och ADHD. Du kanske kan länka?

Slutligen vet jag fortfarande inte vilka kriterier man har för bieffektsdeklarering på packsedlar. Därmed vet jag inte huruvida denna bieffekt borde uppges eller inte.

Technicolor sa...

Anonym: Har andra forskare studerat detta, och i så fall med vilket resultat?

Vilka behandlingsmetoder syftar du på? Länka gärna till forskning.

Det är sant att EMDR använs vid traumabehandling, dock är det stor skillnad mellan PTSD och psykossjukdomar såsom schizofreni. Terapeutiska och psykopedagogiska metoder såsom Ett självständigt liv och anpassad kognitiv terapi används i behandlingen av psykossjukdomar, dock i de flesta fall som komplement till medicinering.

Det är också viktigt att minnas att även psykossjukdomar i sig har en mycket destruktiv effekt på hjärnan och stt antipsykotisk medicinering kan förbättra vissa kognitiva förmågor.

Att, som du föreslår, dra in alla antipsykotiska mediciner, är inte ett gångbart alternativ. Även om man då skulle slippa biverkningarna skulle patienterna knappast kunna glädja sig åt detta eftersom många av dem skulle återinsjukna i ansenliga psykotiska symtom.

Dock är det ju så klart även viktigt att försöka förbättra medicinerna och srbeta med att utveckla de psykologiska/psykopedagogiska behandlingsmetoderna.

Andreas sa...

Anna Wahlgrens metoder upprör en del barnläkare.

Pekka S sa...

Tack för tipset. Går rykten om att Aktuellt ska ta upp detta kl 21 idag.

Andreas sa...

Ryktet verkade vara falskt. Det var synd. Kanske en annan dag/sändning?

Pekka S sa...

Nädå, Aktuellt hade ett inslag om detta. Länk. Börjar vi ca 19 min 30 s.

Andreas sa...

Aaah, vad fasen kollade jag på för sändning då?

Hm... tack för länken!

Anonym sa...

Hemskt att folk går på scientologernas svammel.

Anna Wahlgren är en person jag i mångt och mycket beundrar även om jag inte tror att hon har rätt i allt.

Bengt Svensson sa...

Skadeståndet för efterlevande till ett mördat barn har i Sverige fastställts till 50.000.
Intressant att en barnhälsoförfattare upplever sin upplevda kränkning till motsvarande 5 mördade barn.

Feedback66 sa...

Vilka är egentligen Nordiska Kommittén för mänskliga rättigheter? Är de också scientologer?

Pekka S sa...

Det vet jag inte. Organisationernas namn är väldigt lika, men det kanske är allt?

Anonym sa...

Anna Wahlgren är riktigt obehaglig när hon blir arg på någon... och det blir hon ofta eftersom hon har en narcissistisk personlighet. En vän förföljde hon med diverse bibelcitat på hennes blogg och hon har också förfalskat inlägg i sin egen gästbok i vännens namn, så att det skulle se ut som att min vän skrivit där och så kunde alla ösa galla över personen ifråga. Hon har gjort likadant med sina tidigare män. Men hon är rädd för kritik och debatt och raderar flitigt i sitt eget forum på sin egen hemsida. Hon kan heja på personliga påhopp på andra på den sidan men nåde den som kritiserar henne, då blir personen ifråga raderad. Hon hade ett debattforum ett tag men det tog hon bort.

Dennis Ekman sa...

Om man tror på vad KMR står för verkar man ju rätt hjärntvättad!
Och kanske man inte ska lyssna på denna Anna wahlgren när det gäller någonting!

Dennis Ekman sa...

Kunde inte hitta nått som tyder på någon anknytning till scientologerna

Dennis Ekman sa...

Om man tror på vad KMR står för verkar man ju rätt hjärntvättad!
Och kanske man inte ska lyssna på denna Anna wahlgren när det gäller någonting!

Dennis Ekman sa...

Om man tror på vad KMR står för verkar man ju rätt hjärntvättad!
Och kanske man inte ska lyssna på denna Anna wahlgren när det gäller någonting!