fredag 9 januari 2009

Skeptips 9 Januari

Tankebrott presenterar en studie som visar på en stark korrelation mellan religion och problematiska samhällen.

Humanistbloggen har i sin tur har en intervju med Phil Zuckerman som talar om skandinavien, religiositet och moral.

Peter Lipson på Science-Based Medicine förklarar hur anhängare av alternativmedicin ibland vill bortse från vetenskap eller verklighet för att kunna stödja sina hypoteser.

New Scientist presenterar en tio-i-topp-lista på deras artiklar om evolutionsteorin.

Och på The List Universe presenteras en tio-i-topp-lista på tecken på människans evolutionära utveckling. Kände själv inte till alla innan läsningen.

Mikael Elinder frågar sig på bloggen Nonicoclolasos ifall bistånd bör kanaliseras genom kristna organisationer. En undersökningar har nämligen visat att biståndet främst hamnar hos behövande som tillhör "rätt" religion.

Orac diskuterar på sin blogg forskning som visar att föräldrars negativa bemötande av sina homosexuella barn kan leda till hälsovådliga konsekvenser. Ungdomar som bemötts negativt av sina föräldrar har en 8 ggr högre självmordsrisk jämfört med de som bemötts positivt.

I Skånskan kan vi läsa om ett par i Skåne som vantrivs i sin lägenhet pga så kallade "vagabonderande strömmar" som skapar "extremt höga" magnetfält. Paret har tagit till foliehattar och frigolit som skydd mot strålningen. Detta får mig att tänka på Liza Marklund som också ogillar dessa vagabonder.

Matt Bors sammanfattar på ett träffsäkert vis lidandets problem i en kort serieteckning.

Dagen har frågat två experter, en språkvetare och en teolog, vad de tycker och tror om så kallat tungotal.

På Terra Incognita kan vi läsa om en ny bok där geologer tar sig an intelligent design.

Mats Reimer har skrivit ett både underhållande och häpnadsväckande inlägg om så kallad biodynamisk odling - antroposofernas egen odlingsfilosofi. Den ena knäppa idén efter den andra radas upp.

I Aftonbladet kan vi läsa om Jonas Gardell som är mäkta imponerad av Janne "Loffe" Karlssons healingförmågor. Bl a balanserades Gardells chakrapunkter. Rena vetenskapen alltså.

CNN kan med glädje rapportera att världen numera är en häxa fattigare. Det ordnade ett gäng bybor i Papua Nya Guinea genom att binda kvinnan vid en stock och sätta eld på henne.

I DN skriver Hans Bergström om hatet mot humanismen. Och visst stötar man hyffsat ofta på ett starkt ogillande av de sekulära humanisterna, både i media och i bloggosfären. Jag håller med Bergström om det vore trevligt med ett bredare stöd av humanisternas upplysningssträvan, men samtidigt måste Humanisterna också tåla kritik. Och jag undrar om de, med Sturmark i spetsen, inte har sig själva att skylla lite grann. Förbundet har trots allt inte framstått som den mest ödmjuka och respektfulla i alla lägen. Dock vet jag inte om detta har varit ett mål heller.

På poddradiofronten finns följande nyheter:

Skeptic Zone har hunnit med flera program sedan sist. I avsnitt 10 intervjuas Derek och Swoopy från Skepticality och i avsnitt 11 intervjuas Brian Dunning. Avsnitt 12 har lite av ett UFO-tema och man intervjuar både UFO-expert och en man som själv säger sig ha skådat sådana farkoster.

The Skeptics Guide to the Universe har också släppt 3 avsnitt. I avsnitt 178 intervjuas Richard Wiseman och man diskuterar nyheten om en tjuv som fångades av ett spöke. I avsnitt 179 diskuteras ett antal nyheter och medicinska myter. Avsnitt 180 är en årssammanfattning där bl a årets höjdpunkter presenteras.

I Skeptoid frågar sig Brian Dunning vem som är mest trångsynt - skeptikern eller den "troende"?

I senaste Point of Inquiry intervjuas Simon Singh, en av författarna bakom den populära boken Trick or Treatment (Salvekvick eller kvacksalveri). Fick förresten denna bok i julklapp av min fru. Tack så mycket! :)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: