fredag 30 januari 2009

Skeptips 30 Januari

Kevin Trudeau är en bedragare som inte är speciellt känd i Sverige, men i USA håvar han in hundratals miljoner dollar. Trudeau säljer främst böcker och produkter med namns som t ex "Natural Cures "They" Don't Want You to Know About". Han har stoppats ett antal gånger för missledande marknadsföring (m.m.), men böterna har varit relativt små, tills nu. Nu tvingar Trudeau betala hela 37 miljoner dollar vilket motsvarar hans intäckter för sin (senaste) bedrägliga marknadsföring. Jag hoppas att det svider...

Hos Burbia kan man beskåda en skylt som betackar påhälsningar av jehovas vittnen, scientologer och grannen Jerry.

Personligen finner jag Obamas start som president mycket lovande. Han begärt en stängning av Guantanamo Bay, han verkar vara positiv till statsfinansierad stamcellsforskning och han har hävt förbudet av finansiering till hjälporganisationer som utför eller rådger om aborter. Det sista gillar dock inte vatikanen. Oväntat va?

SvD recenserar Christer Sturmarks senaste bok Personligt - Samtal med fritänkare.

I en annan SvD-artikel kan vi läsa om Sara Lindhs "ateistiska" föreställning Carola och jag.

Unreasonable Faith presenterar en underhållande serie om gudsbeskrivningar.

SciAm har en spännande artikel om tv-serien Lie to Me där vetenskaplig lögndetektion spelar en central roll. Artikelns andra del handlar om att högt IQ inte är likställt med begåvning i kritiskt tänkande. Tredje delen handlar om människors relation till djur. Enligt en teori började vi ironiskt nog knyta band med djuren i samband med att vi började jaga och äta dem.

Ytterligare en publicerad studie visar att kvicksilver inte orsakar autism. Detta visste man sedan innan men mer bekräftelse skadar aldrig. Nyligen beslutades att Sverige ska förbjuda kvicksilver i det mesta förutom energisparlampor. Detta har vissa vaccinmotståndare tagit som ett argument för att vacciner med kvicksilver är farliga. Men återigen - det är de inte.

När vi ändå är inne på autismspåret rekommenderar jag er att läsa ett inlägg hos bloggen Heal Spiel om evidensbaserad medicin kontra personliga upplevelser. Välskrivet om varför man inte bör lägga alltför stor vikt vid egna eller andras medicinska upplevelser samtidigt som man med ödmjukhet bör ta till sig den vetenskapliga forskningen. En vaccinationsskeptisk förälder svarade på inlägget.

Hos RichardDawkins.net hittas en tänkvärd artikel om religionernas evolution.

David Attenborough berättar att han fått hatbrev från folk som tycker att han inte prisar gud i sina naturprogram. Tydligen bör han brinna i helvetet pga detta. Attenborough replikerar att han inte heller fördömer Gud för masken som äter sig in i ögat på ett barn i östafrika.

Detta för oss direkt till frågan om Guds godhet som livligt diskuterats hos Z.

Terra har ännu ett utmärkt inlägg om geologi och kreationism. Denna gång handlar det om tidsbegrepp.

Medvetenskap följer upp den suspekta nedtystningen av svensk lögndetektorsforskning. Dessutom vidareförmedlas en granskning av produkten VitaePro.

Mats Reimer tar sig en titt på Sanna Ehdins toxiska desinformation om detox.

PZ Myers visar upp Edward Currents senaste video som totalsågar Occams rakkniv. Som vanligt träffande satir från herr Current.

I Tanzania har regeringen nu förbjudit all förföljelse och jakt på albinos. Men förbudet verkar vara uddlöst mot häxtdoktorerna som tror sig kunna använda kroppsdelar från albinos i medicinskt syfte.

På poddsändningsfronten lite nytt:

I Skeptics Guide 183 diskuteras det holografiska universumet, kreationisternas försök att ändra läroplanen på många håll i USA och man intervjuar Alice Tuff från brittiska Sense About Science.

Skeptics Guide 5x5 har bl a tagit upp anekdotal bevisföring, falska dilemman, "poisoning the well" och Atlantis. Kolla in avsnitten Här.

Skeptic Zone avsnitt 15 handlar om öronljusterapi m.m..

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

katafon sa...

Vet inte om du såg det här:

SVD rapporterar om minskande evolutionstro i UK: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2410187.svd

Detaljer om undersökningen som gav det här resultatet, beställd av en kristen thinktank: http://bob.seldo.com/?p=442

And Jesus wept...

Pekka S sa...

Tack för tipset!