fredag 16 januari 2009

Skeptips 16 Januari

The Economist frågar sig utifrån ett evolutionärt perspektiv varför vi är som vi är?

SvD rapporterar om en större studie som visat att vitaminer inte skyddar mot cancer. Detta lär inte gillas av de alternativmedicinare som ordinerar megadoser av dessa kosttillskott i sina "behandlingar".

MindHacks länkar till en uppsats av V.S. Ramachandran som menar att mysteriet kring vårt självmedvetande kan vara på väg att lösas.

På samma blogg finns ett fascinerande inlägg om att lärande förblindar minnet och känslan av att inte veta. För de kunniga är det alltså näst intill omöjligt att sätta sig in i de okunnigas sits.

Expressen har en artikel om beteendeforskning från Schweiz som visat att magnetisk påverkan av hjärnan kan förändra vårt moraliska beteende. Är inte speciellt förvånad...

Reuters berättar att många patienter rapporterar långvariga hälsoförbättringar följande homeopatisk behandling. Men man poängterar att man utifrån denna korrelation inte kan dra slutsatser om vad förbättringarna egentligen beror på. Den som hävdar att homeopatin måste vara orsaken begår därmed ett felslut kallat Post hoc ergo propter hoc (Efter detta, alltså pga detta). Bloggen Way of the woo väljer att betona faktum att 32 patienter dog efter den homeopatiska behandlingen.

Hos The Atheist Blogger finns en kort berättelse om Eve som möter Gud vid himlaportarna, men vägrar gå in. Hon anser sig helt enkelt vara bättre än Gud - och med all rätt. (Via Unreasonable Faith)

New Age-boken The Secret räddade livet på en fängelsekund. Läs recensionen!

På den utmärkta humorsajten Cracked finns det listor på det mesta. T ex L. Ron Hubbards mest imponerande lögner (vid sidan av scientologiläran).

Harriet Hall berättar på Science-Based Medicine hur och varför man ska följa de vetenskapliga reglerna om man vill bli tagen på allvar. Dessutom presenteras en lista på hur man inte ska agera.

På Boston.com finns en mycket snygg illustration över olika "sinnesförvirrande" experiment. Testa hemma!

Terra på bloggen Terra Incognita har bestämt sig för att sparka på kreationister år 2009 i Darwins ära. Han har inlett starkt med 3 intressanta inlägg:

Medvetenskap har tagit sig en titt på myten om att mikrovågsungar gör maten skadlig och näringsfattig.

Benjamin Radford
kontrollerar sina förutsägelser för 2008 och skrapar ihop ett imponerande antal träffar. Men hans förutsägelser var onekligen riktiga högoddsare.

Vatikanen uppmanar katoliker att vara försiktigare med att ropa "Mirakel!" när upplever sig bevittna en uppenbarelse. Först måste uppenbarelsen granskas av ett gäng teologer, psykologer, präster och exorcister. Exorcistens roll går ut på att utesluta förvillande, sataniska orsaker till uppenbarelsen. Och då menar jag bokstavligt talat sataniska.

I Telegraph kan man vidare läs om vatikanens rangordning av synderna. Alla präster kan nämligen inte förmedla förlåtelse för alla typer av synder. Vissa är helt enkelt värre än andra. Massmord är t ex mindre allvarligt än vanhelgan av eukaristin (det konsekrerade brödet och vinet). Sådana synder kan endast påven själv förmedla förlåtelse för. (Det finns enligt mig många trevliga och intelligenta katoliker, men katolicismen ter sig för mig besynnerligare för var dag som går.)

Årets första Skeptics Circle presenteras hos Bug Girl's Blog.

Vidare till poddradio:

All In the Mind intervjuar beteendeekonomen Dan Ariely som lyckas få de mest förnuftiga lyssnarna att betvivlar sina rationalitet, i varje fall när det gäller vissa situationer.

Skeptic Zone behandlar detox m.m.

Skeptics Guide nummer 181 tittar på förutsägelser för 2008, sann kärlek och så får vi lyssna till James Randis tankar om kommunikation.

Skeptoid besvarar frågor om ljusterapi, Bermudatriangeln och Isaac Newton.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: