torsdag 8 januari 2009

Mässlingen inte under kontroll

WHO har haft som mål att stoppa mässlingen i Europa till år 2010. Men detta mål kommer med all sannolikhet inte kunna uppnås.

Svenska föräldrar är relativt duktiga på att låta vaccinera sina barn, bl a mot mässlingen, och därför stöter vi sällan på denna smitta längre. De flesta av oss har ingen eller väldigt liten erfarenhet av sjukdomen och tycker troligtvis att den inte är mycket att oroa sig för. Den är trots allt ganska harmlös. Eller?

Varje år dör ca 250000 människor i mässlingen, de flesta av dem barn. Detta sker dock främst i fattiga länder med väldigt låga vaccinationsnivåer och bristande sjukvård. Smittan har varit någorlunda under kontroll i västvärlden, men om läget skulle förändras skulle vi absolut behöva oroa oss. Faktum är att mässlingen dödat 200 miljoner människor de senaste 150 åren. De flesta av dessa har med största säkerhet varit barn.

Tyvärr finns det nu indikationer på att läget, på många håll i Europa, inte längre är under kontroll. Antalet mässlingssmittade har ökat de senaste åren och de drabbade kommer oftast från regioner eller grupper med låg vaccinationsnivå. Värst drabbade länder i Europa är Rumänien, Storbritannien, Italien, Tyskland och Schweiz. För att så kallad herd immunity ska kunna uppnås behövs en vaccinationsnivå på 95% av befolkningen eller mera. Herd immunity innebär att tillräckligt många är vaccinerade för att smittan inte längre ska nå de ovaccinerade. Smittan får helt enkelt stora problem att överleva och sprida sig. I Storbritannien och Italien har nivån legat under 90% de senaste åren, i Schweiz låg nivån 1991-2000 på 82% och i Tyskland var nivån nere på 70% mellan 1996 och 2003.

Även i USA har mässlingen gjort något av en comeback.

Varför är då nivåerna så låga? Några helt säkra slutsatser kan man inte dra men mycket tyder på religiösa övertygelser och misstro mot vacciner hos vissa grupper. I USA har t ex antivaccinationsrörelsen fått stor uppmärksamhet i medierna. Med skådespelerskan Jenny McCarthy (och hennes pojkvän Jim Carrey) i spetsen har allmänheten matats med skrämselpropaganda, bl a om att vacciner skulle kunna orsaka autism. Denna uppfattning har haft vind i segel ända sedan 1998 då Andrew Wakefield presenterade en uppmärksammad studie som föreslog en koppling mellan MPR-vaccinet och autism. Studien har sedan dess avfärdats och vidare studier har inte lyckats styrka en sådan koppling. Men antivaccinationsrörelsen har varit duktiga på att hålla debatten vid liv, vilket troligtvis är en av orsakerna till de låga vaccinationsnivåerna (i alla fall när det gäller USA och Storbritannien).

Förhoppningsvis kommer trenden att vända. Annars kommer även vi i Sverige snart se ökade siffror på drabbade. Förra året smittades endast 25 personer (vilket tydligen är den högsta siffran sedan 2000) av mässlingen i Sverige, vilket visar på vaccinationernas effektivitet. Men vi lever ju inte i ett slutet samhälle och risken finns att fler drabbas om siffrorna ute i Europa fortsätter att stiga. Dock får vi inte glömma att ett drabbat barn i Rumänien eller Italien lider precis lika mycket som ett svenskt barn. Vi vill inte ha smittan någonstans. Och det är oerhört tråkigt att se hur bekämpandet hindras av ovetenskapligt, religiöst och ideologiskt motstånd.

Tidigare inlägg i ämnet:
Konsekvenserna av vaccinationsvägran
Mässlingsendemi i Storbritannien
Vaccinationshysterins baksida
Jim Carrey och Jenny McCarthy
MPR-vaccinet säkert enligt ny studie
Bekräftelse: Koppling saknas mellan MPR-vaccin och autism
Vaccination och autism

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: