torsdag 22 januari 2009

Gick på vatten och hade sig...

En präst skickade frågan "Vem är Jesus Kristus?" till 118 800 (Svar på allt) och fick ett svar av VD:n själv.

Svaret löd:

"Det är han som i den påhittade religionen kristendomen ska vara frälsaren. Sagan säger att han levde för 2000 år sedan och gick på vatten och hade sig."

Det visade sig att VD:n är ateist och han menade att detta är ett svar som alla vettiga människor borde hålla sig till. Arrogant? Ja, men ganska roligt. Det är inte många företagsledare som vågar vara såhär explicita om sina åsikter.

Även om jag inte lika självsäkert vågar påstå att kristendomen är en påhittade saga (det är nog mer komplicerat än så), håller jag med honom rent allmänt sett. Jag ser det alltså som väldigt sannolikt att kristendomen till stora delar är en mytologi med väldigt många anhängare.

Man ska dock ta 118800 för vad det är. Det är en underhållande tjänst, inte en auktoritär källa till kunskap.

Men kanske borde någon tipsa Westboro Baptist Church? Dags att starta en sajt som heter "God Hates 118800"?

(Jag skickade själv in en fråga till 118100 för ett tag sedan gällande skapelsetro. Och Hos Knut Stahle finns ett svar på livets mening)

Andra bloggar om:

18 kommentarer:

Maria sa...

Jag förstår att ni greppar halmstrået att det är "ett roligt svar". För ni kan ju inte erkänna det som alla andra - kritiskt granskande - människor ser: att det var ett jävligt korkat svar.

Och DET, tycker jag är roligt. Lycka till med er "kampanj" att granska pseudovetenskaper och föra fram Sanningen. Vi är några stycken här som har väldigt roligt åt er.

Dan sa...

Jag tyckte det var klockrent :)

Ser i kommentaren ovanför att det inte var populärt. Men vadå, varför är det korkat med humor? "Kritiskt granskande"? Eh... Okritiskt eller kritiskt har väl inte med saken att göra.

Den som är trygg i sin tro borde kunna skämta om den också, och dessutom ha förståelse för att alla inte tror på samma.

Pekka S sa...

Jag tycker inte att det är ett korkat svar, men kanske presenterades svaret på ett "korkat" sätt. Jag erkänner villigt att det var arrogant och politiskt inkorrekt. Åsikten kunde ha uttryckts på ett mycket finkänsligare och mer diplomatiskt sätt.

Dock håller jag inte med honom om att "alla vettiga människor" vet att kristendomen är falsk och att 2 miljarder människor är galna.

Men hans raka och ärliga svar var enligt mig uppfriskande och roliga. Man ser sällan sådant från höga chefer.

Skulle bli förvånad om han inte tvingas gå ut med en ursäkt.

l_johan_k sa...

Inte bara ett förbannat roligt svar, utan även ett förbannat sant svar.

neon sa...

Den här VD:n, Markus Öhman, är korkad påsåvis att han inte alls har koll på vad som är vetenskap, och vad som är religiös tro.

Vetenskapen säger att Jesus levt på jorden för ca2000 år sedan. Det är bevisat.

Bibeln däremot säger att han är frälsaren och att han gick på vatten och hade sig.

Pekka S sa...

Neon: Vilken vetenskap syftar du till? Jag har total missat de slutsatserna. Kanske syftar du till historisk forskning?

Erik Holke sa...

Själv har jag i alla fall en del argument. Lyssna själva på www.saron.se om du vågar

Anonym sa...

Jag tycker svaret var rätt roligt. Som Jesus-troende blir jag inte speciellt provocerad av begreppet saga. Även sagor kan vara sanna, inte sällan tom sannare än en vetenskaplig diskurs. Kejsarens nya kläder, tex. Sjukt sann. Sen bygger ju också mycket av vårt rationella västerländska samhälle på sagor (tex utvecklings-sagan), men dom är däremot, som Lyotard påpepade till skillnad från dom andra religionerna, dolda berättelser.
/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

Anders sa...

Öhman kör ju bara den självsäkra retorik som religiösa har gjort i århundraden. Med den skillnaden att han inte hotar motståndarlaget med evig plåga och bestraffning i helvetet.

Hursomhelst var den här nyheten dagens garv, och dagens mest lovande debatt-trigger. Kul förresten att Holke själv är ute och kommenterar, både här och på min blogg vemihelvete.se.

Pekka S sa...

Erik Holke: Ska ladda hem och lyssna på "Vem är Jesus?".

Anonym: Håller med om att sagor kan vara sanna på många sätt. Men att kalla dem historiska sanna är en annan sak. Vad jag tycker om utvecklingssagan vet du säkert sedan innan...

Anders: Håller med om att Öhmans framförande var en klockren debatt-trigger. Kanske var det t.o.m. avsikten. Hans företag blir ordentligt uppmärksammat.

neon sa...

Jag syftar dels till den historiska forskningen, som tar avsats ur de "objektiva" fakta från denna tiden. Det är för mig en typ av vetenskap.

Erik Holke sa...

Uppskattar Pekka, att du ger mig 30 min att lyssna på vad jag sa. Sedan får var och en ta sin egen ställning.
Nåd och Frid!

Pekka S sa...

Erik Holke: Har nu lyssnat på din predikan och min uppfattning är att det just var en predikan, inte någon speciellt objektiv redogörelse över för- och motargumenten. (Samma sak gäller i princip för Lee Strobels bok)
Och tro det eller inte, men jag hade hört allt som sades sedan innan. Och det tror jag att många andra ateister också har gjort. Men vi har även hört kritikernas perspektiv - något predikolyssnarna inte fick ta del av. Och jag misstänker att boksamlingen på plats (med Strobel & Co) inte innehöll böcker av Bart Ehrman, John Dominic Crossan, Karen Armstrong, Marcus Borg, m fl.

Jag tänker dock inte ta upp några speciella punkter här och därmed ska denna kommentar inte ses som en argumentation mot din position. Men du får gärna be om kritik mot någon av "bevispunkterna" om du är intresserad. Dock misstänker jag att du hört det mesta sedan innan? Sannolikt har du läst även litteratur med skeptiskt perspektiv till dina övertygelser.

Neon: Ok, då förstår jag vad du syftar på. Och till viss del ger jag dig rätt. Ditt påstående att Jesus existens är "bevisat" är nog att ta i, men sannolikheten är hög för att Jesus faktiskt har levt. Men detta motsäger egentligen inte Markus Öhmans påstående att kristendomen är en påhittad religion och att berättelsen om Jesus är en saga. Dock bär begreppen "påhittad" och "saga" på konnotationer som anspelar på medvetenhet och planering vilket inte behöver vara fallet. Med "påhittade" och "saga" kan man helt enkelt syfta till något osant. Trots att Jesus kan ha varit en verklig person kan stora delar av berättelserna om honom och hans påståenden vara osanna. Men en längre förklaring får inte plats i ett sms och det blir inte heller lika "roligt".

Anonym sa...

Jesus fans nog som en helt vanlig person (utan övernaturliga krafter) en del forskning tyder på det.
Vetenskapen kan inte bevisa att han inte fans, bara att hans krafter inte fans finns.
Saga ja men den kan bygga på en fysik person, som det sen skrevs en saga om.
Det är VD som inte har tänkt till, folk tar avstånd från så kallad vetenskap, det är VD som är en kvacksalvare.
Om någon tror på Jesus som en helt vanlig person som ville väl och gjorde vad han kunde, är det fel? Kyrkan har ett problem och det är att han hade ”krafter”.
Ska VD förneka existensen av Birgitta Birgersdotter känd som den Heliga Birgitta. (jag antar att hon fans som en helt vanlig människa som spred sitt budskap, men inte mer)

Pekka S sa...

Anonym: Om VD:n menade att Bibeln bokstavligt talat är en påhittad saga så är han givetvis ute på hal is. Dock kan han ha använd sådana ord för att vara rolig eller förringande.

Jag vet att det finns folk som kallar sig för kristna utan att för den delen erkänna Jesus krafter och mirakel. De menar kanske inte ens att Jesus var gudomlig. Med en sådan tolkning blir VD:ns svar missvisande, men den sådan kristen tro hör med all sannolikhet till ovanligheterna.

Vad VD:n anser om Heliga Brigitta vet jag inte.

horchuti sa...

Varför skulle man inte få ett korkat svar när man ställer just den här frågan till 118 800? Man brukar få korkade svar från dem, oavsett frågan. 118 100 är betydligt sakligare. Fråga exempelvis något om hur många någonting som finns, så får du ett svar som de gissar fram, utan att ange källa, eller genom att ange källa som inte kan verifieras.

Pekka S sa...

118100 verkar ganska seriösa enligt mig också. Har dock inte mycket erfarenhet av 118800.

Anonym sa...

håller med maria !