söndag 25 januari 2009

En listig biltjuv

Föreställ er följande scenario:

Du och ett gäng andra springer och jagar två rånare. Rånarna når en Mazda 323 och försöker stjäla den, men när de märker att de inte kommer att lyckas får de panik. En av rånarna flyr till fots. Den andra vänder ryggen till och förvandlar sig till en get.

Då hade man nog blivit förvånad.

Men vad gör man? Självklart fångar man in geten, tar den till polisen och anmäler den för försök till bilstöld. Det var i alla fall vad ett medborgargarde i Lagos, Nigeria gjorde.

Att vidskepelse och magiskt tänkande är vanligt förekommande i Nigeria är inget nytt. Jag har tidigare skrivit om hiv-smittade nigerianer som våldtar barn i hopp om rening och andra barn jagas som häxor.

Media: Reuters, BBC, Vanguard, Expressen

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Dan sa...

Haha! Det där kan ju kriminella dra nytta av. Genom att dra nytta av vidskepligheten går det att få folk att peka ut djur, träd och dylikt - och själva gå fria.

Undrar om det är många fall av bedrägerier mot vidskepliga, där någon skor sig på folktron. Lär ju sällan komma fram, eftersom folk är så villiga att acceptera märkliga förklaringar.

"Nej vet du, guden Pnapthohahaha kom hit ner och tog alla dina pengar och sparade pga det din mors liv! Det var inte jag som tog dem!".

Pekka S sa...

Det finns ju pastorer i Nigeria som gjort sig rika (köpt hus och bilar) genom att inbilla folk att deras barn är häxor. Det tar hutlöst betalt för att "bota" dem. Och de som inte har råd att betala tvingas kicka ut barnen på gatan.

Finns säkert fler exempel.