fredag 23 januari 2009

Bibelns betydelse för svenskarna

Sifo gör årligen en undersökning åt Svenska bibelsällskapet gällande svenska folkets relation till Bibeln.

Resultatet för år 2009 är nu klart.

Här är mitt sätt att presentera resultatet:

Siffrorna visar att 81% av svenskarna tycker att bibeln inte har särkilt stor eller ingen betydelse. 14% menar att den har ganska stor betydelse och bara 5% tycker att betydelsen är mycket stor.

Endast 1% av Sveriges befolkning läser Bibeln dagligen. Ytterligare 1% läser den en gång i veckan. 34% läser sällan i Bibeln och 48% har aldrig läst ett ord i boken.

I vilka situationer läser man då bibeln? Svaren kommer givetvis från individerna som faktiskt läst boken, dvs inte de nämnda 48%.

Här är några exempel:
6% läser Bibeln vid högtider, 8% vid konfirmationer, 8% vid religiösa ritualer (dop, begravning, osv) och ytterligare 8% vid kyrkobesök. 8% (en populär siffra) läser boken i skolan. Och 3% läser bibeln som korsordshjälp.

Att läsa boken i skolan är ett obligatoriskt moment och detsamma gäller läsning under konfirmationen. Att läsa vid högtider och ritualer hör också till. Den sortens läsning görs alltså inte så mycket på eget initiativ.
Endast 6% angav mer personliga skäl - 1% som läste vid ensamhet och 5% vid personliga kriser.

Arbetslösa tenderade inte heller att ta till sin bibel som stöd. 74% av dessa angav att Bibeln hade ingen eller nästan ingen betydelse för dem. Ytterligare 16% menade att betydelsen inte var särskilt stor. Detta blir tillsammans 90% av de arbetslösa.

Verkar Bibeln vara viktig för oss svenskar? Överlag är svaret nej. Men visst finns det en minoritet som värderar boken högt.

Notera att jag medvetet valt att ett visst sätt att kolla på statistiken. Läser man artiklarna här nedan från Dagen finner man ett annat perspektiv. Läs statistiken själva och bilda er egen uppfattning.

Media: Dagen I, Dagen II

Andra bloggar om:

12 kommentarer:

Henke sa...

Det var ju på det hela taget glädjande läsning: hälften rör aldrig en Bibel. Vore kul att veta hur många av dessa som bekänner sig till annan vidskepelse.

Tack för en sjysst blogg förresten, har följt den ett par månader nu och har ingen anledning att sluta. Keep it up!

Pekka S sa...

Egentligen har jag inget emot att folk läser Bibeln. Sådan läsning kanske t o m avskräcker folk. Men det är ändå intressant att se hur lågt värderad Bibeln är numera.

Sen misstänker jag att många som inte läser Bibeln har andra religiösa övertygelser eller tro på vidskepelse. Vet t ex inte i vilken utsträckning New Age-folk läser Bibeln. Det varierar säkert.

Och tack för uppmuntran! Kul att höra!

HDR-fotografen sa...

Till och med Sagan om drakens återkomst är mer lättläst än bibeln. Allt rapas upp igen och igen och igen i bibeln.

Pekka S sa...

Ja, i alla fall delvis. Släktträden som radas upp i Bibeln är föga underhållande. Har endast läst 4-5 böcker i serien Sagan om drakens återkomst, och visst var den också onödigt långradig på sina ställen.

Johan sa...

Det var ju någon internationell undersökning härom året som visade att Sverige till 85% bestod av ateister (eller icke-troende som föredrar andra etiketter), vilket gör oss till världens mest icke-troende folk. Jag hoppas innerligt att det stämmer. Det vore något att vara stolt över.

Pekka S sa...

Enligt Adherents.com är 46-85% av svenskarna ateister/agnostiker. Men enligt Eurobarometer 2005 svarar endast 23% att "I don’ t believe there is any sort of spirit, God or life force". 23% svarade "I believe there is a God" och 53% valde svaret "I believe there is some sort of spirit or life force".

Det är alltså svårt att säga hur stor del av svenskarna som är ateister. Statistiken från undersökningarna varierar utifrån vilka frågor som ställs, vilka svarsalternatv som finns och hur man definierar tro/ateism.

Hosanna sa...

Intressant! Statistik går ju att vinkla lite hursom och de tre procenten som använder Bibeln som korsordshjälp har nog rätt stora problem för SÅ många bibliska frågor brukar inte jag stöta på i korsord.

Jag tillhör en av dem som önskar att jag läste mer men som inte får tummen ur för att det är lite bökigt...

Pekka S sa...

Jag tycker nog att det finns en del bibliska ord i korsord. Oftast handlar det om namn, kanske främst från GT. Men efter ett tag lär man sig svaren, så de 3% har kanske dåligt minne? ;)

Anonym sa...

Jesus fans nog som en helt vanlig person (utan övernaturliga krafter) en del forskning tyder på det.
Vetenskapen kan inte bevisa att han inte fans, bara att hans krafter inte fans finns.
Saga ja men den kan bygga på en fysik person, som det sen skrevs en saga om.

Sagan heter biblen (vi ska inte tro på krafterna)
Påstår du att sagan om Pippi Långstrump inte finns (bara för att hon hade krafter)
Du sprider felaktig information om biblen, ska du leta upp mitt ip nummer och bränna mig på bål som prästerskapet gjorde en gång i tiden, du är vetenskapsvärdens Inkvisition.
PEKKAS BUDORD: I VETENSKAPENS NAMN DÖMER JAG DIG TILL DÖDEN.
”Inkvisitionen (latin från ordet Iniquas undersökning), romersk-katolsk domstol eller myndighet med uppgift att bedöma och bekämpa irrläror. Det har funnits” http://sv.wikipedia.org/wiki/Inkvisition
Kan du svara på frågan fans Jesus (men utan krafter) med ett ja eller nej?

Pekka S sa...

Anonym: Har jag någonstans skrivit att Jesus inte var en historisk person? Om du läser mina svar i inlägget "Gick på vatten och hade sig..." (i vilken du också har kommenterat) så ser du att jag anser att det är sannolikt att Jesus existerat. Där har du alltså mitt svar, men ett bestämt Ja eller Nej kan jag inte ge, eftersom frågan inte har ett så solklart svar.

Slutligen är ditt snack om vetenskaplig inkvisition och dödsstraff rätt så bisarrt. Hur kommer du fram till sådana tankegångar? Vem har jag förföljt eller hotat? Vilka åsikter vill jag förtrycka eller censurera?

Om du kände mig så skulle du förstå att jag inte vill bränna människor på bål. Jag föredrar stening.

Anonym sa...

Pekka rätt svar där om jesus.
Men varför är du så negativ till kyrkan och inte bara krafterna?

Du stenade dom som tror att dom blivit sjuka av vaccin med mera.
Där har du inga säkra bevis.
Eller är vinstdrivande företag lika med vetenskap?

Homeopati där har du mycket belägg för din åsikt. (strider uppenbart mot nu kända naturlagar)
Först atomkrafter, sen har dom hittat en oförklarad behandling (lika botar lika), en sak kan vetenskapen ha fel i men inte är det sannolikt att vetenskapen har fel i flera saker samtidigt.

Du blandar det vi vet med säkerhet (vetenskapliga sanningar naturlagar med mera) med det som vi inte med säkerhet vet medicin.
Om du höll dig till naturlagarna så skulle jag nog hålla med dig om alt.
Där finns mycket att avslöja, jobba på du behövs.

Pekka S sa...

Anonym: Jag är inte kategoriskt negativ till religionerna. Många präster, pastorer, kyrkor gör mycket gott här i världen. Men det finns mycket att klaga på också. Man ska inte glömma att samma tankesätt som leder till acceptans av magiska krafter även används inom andra frågor. Detta kan t ex gälla abortfrågor, stamcellsforskning, samkönad äktenskap, dödsstraff, preventivmedel/sexualundervisning, könsdiskriminering, osv. Uppfattningar i dessa frågor bygger ofta på samma tro på gudomliga uppenbarelser och andra metafysiska teorier. Eftersom uppfattningarna har potential att påverka oss alla måste de få kritiseras.

Jag stenar dock ingen, utan håller mig till saklig kritik. Detta gäller även för autism/vaccinfrågan. Förväxla inte öppen debatt med bestraffning eller förtryck.

Sedan har du fel i att jag blandar säkerhet med osäkerhet. Varken homeopati eller vaccin/autism-frågan kan med säkerhet förkastas. Man kan inte vädja till vår nuvarande kunskap om världen och förkasta allt som verkar vara inkompatibelt. Om studier skulle visa att t ex homeopati är effektivt vore vi tvungna att konstatera brister i vår nuvarande kunskap i fysik, kemi och biologi. Men som du säkert vet har studier inte påvisat någon effekt. Detsamma gäller vaccin/autism-frågan. Men en viss osäkerheten måste alltid finnas. Vetenskapen ger oss tentativa svar, inte slutgiltiga.