onsdag 14 januari 2009

Att vattenvirvla pengarna i sjön

I Skeptips den 29 december skrev jag om Malmö Arena som installerat en sk vattenvirvlare till sin ishall.

Nu siktar företaget bakom virvlaren, Watreco, på internationella framgångar. De har redan hört från Finland och Tyskland men NHL-arenorna verkar vara drömkunderna. Och det kan man ju förstå.

Dock har media nu fått upp ögonen för den kritik som finns mot vattenvirvlare.

Hanno Essén, ordförande för Vetenskap och Folkbildning:

"Det finns många scharlataner som säljer saker. Några säljer vattenvirvlare, och det är också väldigt vanligt med magneter som ska ha vissa effekter."

"Men man ska inte hänga folk för att de har råkat falla för den här produkten. Jag förstår ju att de som sysslar med skridskois har svårt att stå emot sånt här. Det är lätt att bli lurad. Och de som säljer grejerna har kanske lurat sig själva, då blir det ju ännu svårare att genomskåda."

Men Curt Hallberg, teknikchef på Watreco, menar att produkten är trovärdig:

"Vi har försökt att närma oss det med i och för sig öppet sinne, men på vetenskapliga grunder."

Ok, vad bra. Vilka vetenskapliga grunder?

"Curt Hallberg säger sig ha genomfört egna experiment, där genomloppstiden för 200 liter vatten mellan två kärl successivt kortades med sammantaget 11 procent, i samband med tio överhällningar via företagets produkt."

Så Hallberg har gjort egna källarexperiment som bekräftar produktens effektivitet. Och detta har bekräftats av oberoende forskning? Nej...

"Watreco har dock inte låtit sina påståenden om effekterna verifieras av utomstående. Detta grundar sig enligt teknikchefen Curt Hallberg dels i att det kräver kapital som i dessa tider är svårt att komma åt, men framför allt i att potentiella kunder ändå inte bryr sig om siffror utan helt går på sin upplevelse av hur det fungerar praktiskt."

Ok, så huvudsaken är att kundernas upplevelser är positiva? Så var det alltså med de vetenskapliga grunderna. Påståendet om vattenvirvlarens effektivitet verkar därmed vila subjektiva bedömningar och anekdoter. Watreco placerar sig därmed i samma "vetenskapliga" klass som homeopati, astrologi, slagrutor och frenologi. Men givetvis är det inte omöjligt att vattenvirvlaren har effekt. Men detta måste i så fall bevisas.

Dock kan det vara så att Watreco inte har resurser för att själv bedriva den forskning som krävs för att finna det vetenskapliga stöd de tycks vilja ha. Men så länge detta stöd saknas bör de heller inte ge sken av vetenskaplighet. Och om de verkligen tror på sin produkt och vill ha dess effekt bekräftad bör de aktivt söka forskare som är villiga att testa deras hypoteser. Annars får företaget snällt stå ut med en stor nypa skepsis och dålig publicitet.

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

kerstin sa...

Jag fick tidningen idag (pappersformatet alltså). Det enda skeptiska i artikeln på sid. 8 lyder: "Men skeptiker misstänker att de alla är ute på hal is."
Men vem vet, det kanske fungerar. I Alvesta påstår dom ju att det "bevisligen fungerar". Höjd istemperatur - kallare vatten i ismaskinen. Det låter ju konstigt att dom som jobbar med detta skulle ta fel på sådana saker. Eller?

Pekka S sa...

Det är som sagt inte omöjligt att det fungerar, men sannolikheten känns väldigt låg såvida Watreco inte kan bevisa motsatsen.

Jag tvivlar egentligen inte på att isen blir lika bra, eller kanske t o m bättre, med svalare vatten. Kanske har man under lång tid levt med villfarelsen att vattnet nödvändigtvis måste ha en hög temperatur? Kanske en rest från gamla tider? Deet vore inte första gången en yrkesgrupp visade sig bära på felaktiga uppfattningar.

I slutändan är det långt mer sannolik att isskötarna haft fel om nödvändig vattentemperatur än att vatten som virvlas får oförklarliga egenskaper.

Vidare testning vore dock spännande att ta del av.

Tack för kommentaren Kerstin!

kerstin sa...

Jag håller med dig om allt.
Jag skulle verkligen vilja veta om (och i.s.f. hur) vatten som snurras får bättre egenskaper.

Anonym sa...

Intressant i sammanhanget är att NyTeknik plötsligt censurerat hela den kritiska diskussionen, genom att helt ta bort kommentarsfunktionen och kommentarerna från artiklarna om Watreco och det virvlade vattnet! Undrar varför, speciellt som de även gjort det på de gamla diskussionerna från januari...

Anonym sa...

Anledningen till att de har tagit bort kommentarerna till virvelartiklarna är kanske att kommentarerna var så uppenbart svasinta och ovärdiga...

Anonym sa...

Kul att hitta dessa kommentarer, som fastän de nu är gamla, fortfarande äger sin aktualitet. Företaget säljer tydligen fortfarande sina produkter men alla brukare är inte nöjda. Till det evenemang med 30 000 åskådare, som gick av stapeln december 2010 på Ullevi levererade företaget en gratis låneutrustning, men is-läggarna, med många års erfarenhet av konstisbanor, dömde snabbt ut utrustningen som fick tas bort.
I en annan storanläggning, vilken vill jag inte ge, eftersom driftpersonalen är oense med ledningen som betalat en massa, uppenbarligen i onödan, vill ha bort utrustningen. De finner inte att den fungerar.
Första gången jag såg reklamen, trodde jag det var ett skämt, som också förstärktes av egna beräkningar, om påståendena besparingar. De förutsättningar som ges är endast delvis sanna, och om funktionen med virvlar stämmer, ger inte alls så stora förtjänster som sägs. Detta med erfarenhet av många års dimensioneringar av konstis anläggningar.