fredag 27 juni 2008

Skeptips 27 Juni

Jag hinner med ytterligare en samling lästips innan månaden är slut:

I Spanien kommer apor att få vissa rättigheter jämförbara med människors. T ex skyddas de mot misshandel, tortyr, plågsamma djurförsök och dödande. Apor får heller ej användas i cirkus, tv eller reklam. Utmärkt initiativ enligt mig.

En Saudiarabisk äktenskapsförrättare menar att det är tillåtet att gifta bort flickor vid 1 års ålder, såvida man väntar med sex. Samlag är ok vid 9 års ålder eftersom profeten Muhammed hade sex med en så ung flicka. Hmm...

Prinsessan Märtha Louise startade häromåret en kontroversiell änglaskola i Norge. Nu ska skolan även "undervisa" barn. Suck.

Dagen rapporterar om att kritik mot Sharialagarna tystas ned i FN. Vad hände med yttrandefriheten?

För ett tag sedan tipsade jag om ett äktenskapstest från 1930-talet. Nu finns testet i onlineversion för de intresserade.

För ännu längre sedan presenterade jag ett videoklipp på David Attenborough där han diskuterade gud. Här finns ett till.

I DN tar sig ateisten P C Jersild an apologeten Richard Swinburne gällande frågan om guds existens. Kort, men tänkvärt. Artikeln diskuteras även av Allotetraploid och Nonicoclolasos.

Komikern George Carlin gick nyligen bort vid 71 år ålder. Här kan du läsa hans sista intervju. Och här kan du se Fred Phelps förklara att Carlin nu är i helvetet.

Högsta domstolen i Texas har fastslagit att kyrkor inte kan åtalas för psykologiska skador orsakade av exorcism. Detta skulle enligt domstolen strida mot religionsfriheten. Skadlig galenskap och vidskepelse är alltså tillåten så länge det sker i religiös kontext...

The New York Times har en mycket intressant artikel om hur falska övertygelser lever och frodas i våra hjärnor. Måsteläsning för skeptiker och andra intresserade.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Kyrkobesök och kreationism

Gallup genomför med jämna intervall en undersökning som rör amerikaners inställning till evolution och kreationism.

Siffrorna från i år visar knappt någon förändring från föregående år. Faktum är att siffrorna har varit relativt stabila sedan första undersökningsåret, 1982.

  • 44% tror att människan skapades inom de senaste 10000 åren. (1982: 44%)
  • 36% tror att människan utvecklades genom evolutionen, som guidades av gud. (1982: 38%)
  • 14% tror att människan utvecklades genom evolutionen, utan guds inverkan. (1982: 9%)
Några siffror jag inte sett innan rör tron på kreationism kontra frekvens av kyrkobesök. Dessa siffrorna visar på ett tydligt samband mellan aktivt kyrkgående och tro på kreationism. Se figuren här nedan.

Bara 1% av frekventa kyrkobesökare tror på en icke-guidad evolution samtidigt som 70% tror att människan som art är mindre än 10000 år gammal. Jag misstänker dock att frekvensen av kyrkobesökande inte behöver vara direkt knutet till graden av religiositet, även om kopplingen lär finnas i viss grad. Istället kan frekvensen vara beroende av vilken kyrklig gren och församling man tillhör, eftersom dessa kan ha olika syn på kyrkobesökandet.

Siffrorna är trots detta väldigt intressanta. Vilken koppling finns mellan kyrkobesökande och kreationistiska övertygelser? Handlar det om grad av religiositet, om församlingstillhörighet eller annat? Bakom korrelationen bör det trots allt finnas ett lärorikt orsaksamband.

Andra bloggar om: , ,

torsdag 26 juni 2008

118 100 - Svar på allt

Inspirerad av Svartanova bestämde jag mig för att testa Svar på allt-tjänsten på 118 100.

Min fråga: "Varför finns det fortfarande folk som tror att jorden är mindre än 10000 år gammal?"

118 100: "Anledningen till detta är religion. De tror på det som står i tex. bibeln om skapelsen och hur allt kom till. Det finns mycket som tyder på att Jorden skulle vara mycket äldre än 10000 år men alla människor väljer att tro på det dem vill."

Inte så illa. Visst handlar det om religion, även om skapelsetroende ibland menar att det är de "vetenskapliga bevisen" som ligger till grund för deras ungjordstro.

118 100s svar var inte vidare djupgående med tanke på att alla former av religiös tro inte leder till kreationism. Det finns trots allt gott om religiösa som accepterar vetenskapliga svar på jordens ålder. Så ett uttömmande svar skulle troligtvis vara betydligt mera komplext. Men man kan ju inte förvänta sig en hel avhandling av ämnet som svar via sms.

Klart godkänt svar alltså. Men min fråga var nog ganska enkel trots allt. Nedan följer några frågor till 118 100 som lär bli svårare att svara på:

  • "Hur byggs en kodensator på abb?"
  • "I age of CONAN, Vilken gathering skill är mest praktisk för bear shaman"
  • "Vad heter och vart bor hon som är med i Tre reklamen på tv? Hon som är yngst av dom och sitter på en gunga"
  • "Vem är 70-talets mest hånade kändis"
  • "Vad är det för svart slang som går i vattnet mellan ställdalen, kopparberg? Svara ack du trötta sommar jobbare där!"

Andra bloggar om: ,

Protester vid George Carlins begravning

Än en gång slår Westboro Baptist Church till. Denna gång ska de protestera på George Carlins begravning.

Men detta finner jag faktiskt inte upprörande. Tvärtom tror jag att Carlin hade funnit tilltaget ytterst komiskt. Så de får protestera hur mycket de vill den här gången. Låt dem skjuta sig själva i foten.

Media: DN


Andra bloggar om:

tisdag 24 juni 2008

Hårdrockaren som var för hård

Läser med viss förundran över att en hårdrockande estetlärare (Emil Koverot) fick sparken för sitt val av musikgenre.

Rektorn, som till en början tyckte att Emil Koverots musikintresse passade som handsken för jobbet, upptäckte efter ett tag låttexter skrivna av bandet som Koverot är med i.

Koverots band, Blodsrit, är ett hårdrocksband av den tyngre och mörkare skolan (Black/Death Metal). Och texterna är därefter.

Här är ett exempel:

"Denna natt då hednisk ära hyllas
kristet likbål i månens ljus
Denna natt då jesu tro förkastas
mod i strid belönas med död

med vapen i hand och kors runt hals
de intog vårt rike, bestal oss vår tro
nu hämndens klocka för dem klämta skall
klingande svärd ska dränkas i kristet blod"
Nu vet jag inte vem i bandet som skriver texterna, men det är intressant att Koverot är utbildad till lärare i bl a religion.

Tycka vad man vill om musikgenren eller låttexterna så ska man ju inte sparkas för sådant. Fast om han istället var med i ett dansband hade jag sympatiserat mer med rektorn. Då finns det inga ursäkter...

Media: DN, Aftonbladet, AB II, Expressen, SvD

Andra bloggar om: ,

Schlaug sommarbloggar på Dagen

Ateisten/Agnostikern Birger Schlaug sommarbloggar vecka 26 på den kristna nyhetssajten Dagen.

I sitt senaste inlägg diskuterar han bl a annat lidandets problem ur ett ängsperspektiv.

Ska bli intressanta att följa eventuella reaktioner...

Andra bloggar om:

måndag 23 juni 2008

Enhörning upptäckt

Yahoo! News

Andra bloggar om:

George Carlin har börjat förmultna

George Carlin, en personlig favoritkomiker, har avslutat sitt varande.

Carlin var en obarmhärtig kritiker av oförnuft och han var aldrig rädd för att ta sig an tabubelagda ämnen. Han lämnar efter sig en provokativ komedisamling vars relevans och träffsäkerhet kommer att bestå så länge det finns dårskap i världen.


Media: DN

Andra bloggar om: ,

söndag 22 juni 2008

Mässlingsendemi i Storbritannien

I 14 år har mässlingen varit under kontroll i Storbritannien, men på grund av de senaste 10 åren av undermålig vaccinationsfrekvens är smittan tillbaka.

Med all sannolikhet beror detta på att föräldrarna inte velat vaccinera sina barn pga rädsla för att vaccinerna ska orsaka bl a autism. Något sådant samband finns det dock inget vetenskapligt stöd för.

Mer om autism:
Vaccinationshysterins baksida
Vaccination och autism
Autism och missinformation


(Nyheten via Skepsis Blog)

Andra bloggar om: ,

fredag 20 juni 2008

Skeptips 20 Juni

Ok, here we go again:

Edzard Ernst och Simon Singh
, författarna till Trick or Treatment, har utfärdat en belöning på £10000 för den som kan presentera en vetenskaplig litterarturgranskning (sammanfattning av existerande forskningsresultat) som kan visa att homeopati fungerar. Homeopater verkar dock inte vara roade.

En 14-årig pojke som övertygades till att bli självmordsbombare berättar sin historia.

På ett forum för intresserade av det övernaturliga tror vuxna människor på allvar att gråtomtar existerar och att Vägverket bygger tunnlar till dem.

Ionian Enchantment är värd för den 89:nde upplagan av The Skeptics Circle.

Hälsokostbutiker i Uppsala har polisanmälts för att ha sålt medel från utrotningshotade djur. Utomlands är hälsokostprodukter (alternativmedicin) av detta slag ganska vanligt men i Sverige är i alla fall anmälningar ovanliga.

Uppemot 60% av ryssarna tycker att det är positivt med statlig censur av medierna. Adaptiva preferenser?

En tonårings död har kopplats till den religiösa sekt där en baby dog för ett par månader sedan pga avsaknad sjukvård. Nu misstänker man att sektmedlemmarna återigen tagit till bön istället för sjukvård för tonåringens räkning.

Muslimska länder har i FN fått gehör för sin vädjan att religiös tro inte ska få kritiseras under debatter i FN:s Human Rights Council. Endast religiöst bildade får framföra sådan kritik.

En mamma till en autistisk flicka anmäldes till myndigheterna av flickans skola eftersom man misstänkte att flicka utsattes för sexuella övergrepp. Vad baserade man denna misstanke på då? Jo, en anställd på skolan hade tipsats om detta av ett lokalt medium. Jisses...

Modern psykologi och hjärnforskning har tydligt visat att våra minnen sällan är att lita på. Detta gäller även starka minnen vars träffsäkerhet vi själv är bombsäkra på. Nu vädjar en kognitionspsykolog om att forskningen bör tas på allvar och få konsekvenser inom rättssystemet.

Våra trosuppfattningar och traditioner formar vår syn på världen och våra uppfattning av själva verkligheten. Detta hävdar antropologen Wade Davis.

Han har otaliga gånger attackerat oss och med högsta sannolikhet besitter han massförstörelsevapen vars användning vi måste förhindra. Förhandlingsförsöken har fallerat och nu verkar motangrepp vara det enda kvarstående alternativet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

onsdag 18 juni 2008

Att föra vidare sin tro (Nyhemsveckan)

Nyhemsveckan är en stor konferens som Pingströrelsen håller varje år i Nyhem (strax väster om Mullsjö). Detta är ett par mil ifrån där jag bor.

Många av gudstjänsterna och föredragen sänds live via webb-tv och jag lyckades se ett seminarium med Cilla Stjernberg som talade om att "Förmedla tron till barnen".

Stjernberg började med att berätta lite grann om något som inom Pingst kallas för Vision 2020. Kort sagt handlar det om att vända den negativa medlemstrenden tills år 2020. Pingströrelsen har de senaste åren tappat många medlemmar och denna utveckling vill man vända för att rörelsen inte helt ska marginaliseras. Rörelsen behöver alltså flera medlemmar och bl a därför menade Stjernberg att man måste föra vidare tron till barnen och barnbarnen.

Hur ska man då föra vidare sin tro? De som barnen, enligt statistiken, främst ser upp till gällande religiös tro är deras föräldrar. Dessa måste alltså ta sitt ansvar när det gäller att förmedla sin kristna tro. Det räcker inte med att skicka barnen till söndagsskolan.

Stjernberg själv blev påverkad som barn av en klasskamrat och dennes föräldrar. Hennes egen släkt var (och är) inte kristen och därmed upplevde hon ingen religiös påverkan från detta håll. Hon menar att denna påverkan i ung ålder är mycket viktig. Hon är glad över att hon numera kan förmedla sin tro precis som hon vill och hur mycket hon vill till sina egna barn.

Vidare presenteras ett familjeprojekt inom Pingst som kallas för Tillsammans. Projektet jobbar med att "...föra fram bibelns syn på äktenskap, familj, barn och församling."

Under arbetsmaterialet som man kan hitta på hemsidan för projektet finns bl a tips (författade av Cilla Stjernberg) om hur man förmedlar sin tro till barnen. Dessa tips presenterades även under seminariet.

Såhär börjar kapitlet om förmedlan av tro till barnen:

"Det bästa du kan ge dina barn i livet är den kristna tron. Då ger du dem en trygghet som är oslagbar jämfört med allt annat. De behöver få veta vem som skapat dem och världen vi lever i."
Under seminariet citerade Stjernberg bibeln gällande förmedlan av tro.
Ordspråksboken 22:6 "Led den unge in på den väg han bör gå, så följer han den även som gammal."
Därefter presenterades tipsen till föräldrarna. Citaten hämtar jag från arbetsmaterialet.
"TIPS: Gå till kyrkan regelbundet. Det kan vara jobbigt att stå i tamburen i kyrkan med en skrikande bebis på armen och en två-åring som springer omkring. Men det kommer garanterat att sätta spår i barnen att det är en rutin att gå till kyrkan. Även fast ni inte kan sitta still och ta del av predikan under vissa perioder i livet så är det viktigt att finnas med i den kristna gemenskapen i församlingen för att göra den till en naturlig del i livet. Barnen påverkas mycket redan när de är riktigt små."
Under seminariet presenterade Stjernberg utöver detta ett antal tips på hur man kunde få motsträviga barn att gå till kyrkan. Bl a skulle man "förhandla", vilket i princip innebar att man skulle muta barnen med motprestationer. Man skulle också vittna och berätta hur mycket kyrkolivet hade betytt för en själv som liten.

Kommentar: Barnen är alltså speciellt mottagliga som små. Detta bör man utnyttja så att kyrko- och församlingslivet blir till en grundläggande del av deras normalbild av verkligheten. I princip innebär detta att man som förälder ska försöka välja barnens tro åt dem. Att låta dem ta ett eget, moget beslut senare i livet verkar inte vara en lockande tanke.
"TIPS: Be. Träna barnet på att be mer än ”Fader vår och Gud som haver.” Låt barnet få nämna sina böneämnen och uppmuntra honom/henne att be fritt som när han/hon talar till en vän. Be innan ni skiljs åt på morgonen, i bilen och vid matbordet. Låt bönen bli en naturlig del av vardagen så att ni inte endast ber vid sängkanten på kvällen.
Prata även om varför vi inte alltid får bönesvar som vi önskar. Förbered barnen på att verkligheten som kristen inte alltid är enkel. Prata om t.ex. mobbing, att inte trivas i sin församling, besvikelser i livet, sjukdom och att personer som vi älskar dör. Resonera kring hur vi som kristna kan hantera dessa frågor. Poängtera att det är helt okej att vara ledsen och arg som kristen. Gud tål det. Men försök framför allt lära barnen att inte bli bittra på Gud. Det tjänar ingenting till att lämna vår tro när vi möter svårigheter. Hjälp dem istället att lära sig vandra tillsammans med Gud genom svårigheterna. Det kan vara svårt att svara på frågor om ondskan i världen och varför vi inte alltid får bönesvar som vi önskar. Låt barnen förstå att det inte alltid finns enkla svar. ”Hans tankar är så mycket högre än våra.”
Under seminariet talade Stjernberg även om att man tidigt skulle lära barnen att samtala och föra en dialog med gud. Man skulle alltså lära sig att man kan ha en relation med gud. Stjernberg nämnde att hennes egen dotter bad och trodde på bönens kraft redan som 2-3 åring. Hon lärde henne att man inte skulle anklaga gud ifall bönerna inte besvarades, men att tacka honom för bönesvar var ok.

Kommentar: Till att börja med ska man göra bönen till något vardagligt och självklart. Att det finns en gud som faktiskt hör bönen verkar vara något man kallt utgår ifrån. Sedan ska man göra bönesvaret otestbart (ofalsifierbart). Därefter ska man ingjuta ett blint förtroende till gud och lära barnen att resonemang om guds natur inte alltid är fruktbart. Man ska istället lära sig att önsketänkande om guds godhet är att föredra före anklagan eller ifrågasättan.
"TIPS: Läs Bibeln. Ägna mycket tid till att läsa Bibeln. Visa ditt barn hur den är upplagd och vilka böcker som kan vara enklast att börja med. Träna ditt barn i att hitta favoritbibelställen som passar vid olika tillfällen. Prata om hur texterna kan påverka oss idag."
Stjernberg framförde även vikten av att förmedla att bibeln faktiskt är guds ord och innehållet därmed är relevant än idag. Barnen bör lära sig att berättelserna, utöver att vara spännande historier, innehåller budskap från gud till dem.

Kommentar: Läs alltså bibeln mycket och förmedla att det verkligen är guds ord, dvs en helig, textsamling. Var finns uppmuntran av självständigt, kritiskt tänkande? Sådant är givetvis inte önskvärt om målet är att föra vidare sin tro så effektivt som möjligt.
"TIPS: Fyll hemmet med kristen media. Barn påverkas mycket av tidningar, böcker, CD-skivor och filmer så välj de kristna alternativen. Det finns gott om dem. Har du inte någon kristen bokhandel i närheten där du bor så har församlingen säkert någon kontakt eller sök på Internet."
Kristna barnprogram och bibeln på cd var något Stjernberg rekommenderade under seminariet.

Kommentar: Utöver att regelbundet ta barnen till kyrkan, göra bönen till en vardagssyssla och att läsa bibeln stup i kvarten ska man ytterligare exponera barnen för kristna budskap från alla håll och kanter. Vad sägs om att presentera lite buddistiskt, judiskt, muslimskt och humanistiskt material också för att barnens ska ha någonting annat att jämföra med? Nä... Det funkar ju inte om man ska syssla med indoktrinering trosförmedling.
"TIPS: Ställ frågor till ditt barn om tron. Fråga: Varför tror vi på Gud? Vad är det viktigaste med tron? Varför vill vi att flera ska tro på Gud? Hur kan vi lära känna Gud bättre? Träna barnen på att själva förstå vad tron innebär för dem."
Stjernberg presenterade ungefär samma frågor under sitt föredrag. Hon betonade särskilt frågan om varför vi (de) ville att fler skulle tro på gud. Hon kände personligen en desperation när det gällde sina närståendes bristande tro. Det var tydligt att hon implicit menade att tron på gud leder till frälsning (räddning) och icke-tro inte leder dit.

Kommentar:
Att ställa frågor är givetvis mycket bra, men endast om det får göras med en genuint öppen och kritisk inställning. Frågorna som Stjernberg presenterar verkar dock vara ganska ledande och de verkar implicera att det finns en gudstro att utgå ifrån. T ex frågar hon inte barnen om det tro på gud, utan istället varför de gör det. Frågorna verkar vara inriktade på att söka anledningar för, men inte på att söka anledningar mot. På denna punkt kan jag dock ha tolka Stjernberg fel. Kanske uppmuntrar och uppmanar hon sina barn att ifrågasätta tron på gud? Men detta skulle i så fall vara en kontraproduktiv inställning som inte verkar följa den generella röda linjen - att föra vidare tron.

Som avslutning får jag påpeka att detta endast var ett av föredragen på Nyhem och att jag inte från denna kan dra några generella slutsatser om konferensen i sin helhet. Andra bitar var förhoppningsvis mycket vettigare. Dock måste arrangörerna i förväg haft en god bild av Stjernbergs material? Är det budskap av detta slag de vill förmedla inom rörelsen?

Något som faktiskt talar för en generell uppmuntran att föra vidare tron i ung ålder är att man under Nyhemsveckan ordnat flertalet barnmöten (Barnmöte - Leva livet... i Jesus!) för barn mellan 3-8 och 9-12 år. Dessutom har man en barngudstjänst den 22 juni.

Jag kan inte rå för det, men allt detta gör mig illa berörd. Min uppfattning är att barn ska uppfostras till fria, kritiska tänkare som i mogen ålder själva ska ta ställning till viktiga frågor rörande politik, religion, etik, osv. Föräldrarnas roll är att tillgodose barnen med verktyg för att i bästa möjliga mån vara rustade för ett moget och genomtänkt beslutstagande. Cilla Stjernbergs inställning verkar vara långt ifrån kompatibel med ett sådant förhållningssätt.

Media: Dagen, Världen idag

Andra bloggar om: , ,

tisdag 17 juni 2008

Bilen som går på vatten...

... lär inte gå på vatten.

Återigen är det Aftonbladet som framför skepsisbefriad och vetenskapsokunnig "journalistik". Men de är givetvis inte ensamma. Nyhetsbolag världen över har svalt samma bete.

Steven Novella på Neurologica förklarar varför bilens "uppfinnare" antingen är förvillade eller bluffmakare:

"Here is the problem - it takes energy to split water into hydrogen and oxygen. When you then burn the hydrogen by recombining it with oxygen you generate some of that energy back. But the laws of thermodynamic say that the energy you get back must be less than the energy you put in. You simply cannot get energy out of this process."

Andra bloggar om:

Att snubbla på lyckan

Underhållande, frustrerande, provocerande, lärorik, fascinerande, humoristisk, förbryllande, kontraintuitiv och högst läsvärd.

Det är några ord som väl beskriver min upplevelse av Daniel Gilberts bok Stumbling on Happiness (Snubbla på lyckan). Boken har legat på New York Times bästsäljarlista och vann 2007 Royal Society Prize for Science Books. Boken finns på svenska men jag "läste" den själv som engelsk ljudbok, uppläst av författaren själv.

Stumbling on Happiness tar sig an något vi alla människor värderar väldigt högt och ständigt strävar efter - Lycka. Daniel Gilbert, som är professor i psykologi på Harvard, har ett särskilt intresse för just lyckoforskningen och hans insikter har resulterat i en oerhört spännande bok.

Lycka är nämligen något vi alla vill uppnå och vi tror oss ha bra koll på hur vi ska gå till väga. Men så är inte fallet. I verkligheten faller vi ständigt i osynliga mentala fällor utan att på något sätt märka det. Vårt minne spelar systematiskt spratt för oss och detsamma gäller fantasin i vår strävan att försöka förutse framtiden. Samtidigt agerar vi efter en rad undermedvetna fördomar, förvrängningar och bias i nutiden. Och vi har enligt forskningen svårare att lära oss av våra misstag än vi skulle vilja tro.

Lyckoforskningen är den röda tråd Gilbert utgår ifrån, men boken berör mycket mer än så. Genom en presentation av vetenskapliga experiment, exempel från verkligheten och kontraintuitiva tankeexperiment (som läsare ofta får deltaga i) introduceras läsarna för psykologiska tendenser som vi alla påverkas av men sällan uppmärksammar. Av denna anledning ser jag faktiskt boken som en utmärkt introduktion till kritiskt tänkande och skepticism ur ett psykologiskt perspektiv. För en kritiskt tänkare gäller det nämligen inte bara att vara faktakunnig, källkritisk och en god logisk tänkare. Minst lika viktigt är det att känna till människors (framför allt sina egna) psykologiska styrkor och svagheter. Och den typen av insikter är boken fullständigt överfull av.

Men huvudfokus ligger som sagt på lyckan. Vad är lycka? Hur minns vi lycka och hur träffsäkra dessa minnen? Hur duktiga är vi på att förutsäga vad vi kommer att bli lyckliga och olyckliga av? Hur hanterar vi den lycka eller olycka vi upplever i nuet? Påverkas vår uppfattning av lyckan av våra uppfattningar om hur vi borde påverkas av den?

Om sådana frågor intresserar er så kan jag absolut rekommendera boken. Jag kan garantera er att ni kommer att finna läsningen mycket intressant. Och provocerande, underhållande, förbryllande, lärorik, frustrerande, kontraintuitiv...

Andra bloggar om: , ,

måndag 16 juni 2008

Irisdiagnostik i Aftonbladet

Mera Aftonbladet...

Och denna gång handlar det om pseudovetenskapen Irisdiagnostik. Tyvärr är artikeln begränsad till dem som är Plusmedlemmar.

Vad är då irisdiagnostik för något?

"Irisdiagnostik, anses vara en pseudovetenskaplig metod att via ögats regnbågshinna avläsa kroppsorganens funktioner och eventuella funktionsstörningar"
- Wikipedia
Förespråkaren, Mona Fredriksson, har inbilskt stort förtroende för sin "lära".
"Med 80 procents säkerhet kan jag säga om du har någon sjukdom."
Detta säger Fredriksson, som utöver irisdiagnostik håller på med homeopati. Enligt henne är träffsäkerhet lika stor som hos röntgenundersökningar.

På Fredrikssons hemsida står det såhär om irisdiagnostik:
"I modern tid är det vetenskapligt bevisat att det via nervbanor finns kopplingar mellan kroppens inre organ och irisens yta. Om det sker en förändring i organets vävnad sker också en förändring i irisens struktur och färg."

"Genom att med irisdiagnostik förutse framtida problem, kan denna användas som förebyggande verktyg, i vissa fall tillsammans med homeopatisk medicin, och man kan på så sätt förebygga sjukdomar och besvär."
You wish...

Aftonbladets artikel börjar med att lista tillstånd och sjukdomar som kan upptäckas med denna diagnostik. Det handlar om högt blodtryck, proppar, reumatism, diabetes, ämnesomsättningsproblem, magproblem, stress, m.m.

Artikeln är inte helt snedvinklat med tanke på att Anne Odergren, chefsläkare på Sankt Eriks ögonsjukhus, får presentera den vetenskapliga aspekten av det hela. Hon konstaterar mycket riktigt att det saknas vetenskapligt stöd för irisdiagnostiken. (Välkontrollerade blindstudier har visat att irisdiagnostiker är usla på att bedöma sjukdomar och andra tillstånd utifrån studerandet av ögat.) Men artikeln är i övrigt ganska godtrogen (som vanligt) vilket rubriken "Så avslöjar ögonen dina dolda sjukdomar" är ett gott exempel på.

Stephen Barret på Quackwatch skriver:
"Iridology makes no anatomic or physiologic sense. It is not merely worthless. Incorrect diagnoses can unnecessarily frighten people, cause them to waste money seeking medical care for nonexistent conditions, or steer them away from necessary medical care when a real problem is overlooked."

Andra bloggar om: ,

Mera mobilskrämsel från Aftonbladet

För ett par veckor sedan presenterades en omfattande dansk studie som inte kunde visa på några negativa effekter av mobilanvändning. Men i Aftonbladet skrevs inte ett ord om detta. (Cancerlarm om gympaskor lyckades de dock publicera.)

Nu rapporterar man istället om en grupp forskare som tycker till om farorna med mobilanvändning. Enligt forskarnas åsikter bör barn under 12 år inte vara i närheten av mobiler och alla andra ska helst också hålla avstånd, även på allmänna platser.

Forskarna menar att mobilsituationen idag kan likställas med tobaken för 50 år sedan. Med sådana uttalande får de garanterat uppmärksamhet från tidningar som Aftonbladet.

Jag gjorde en liten sökning på Aftonbladets mobilartikar de senaste åren:

Det är uppenbart vilken vinkling Aftonbladet gillar. Artiklarna saknar dessutom ett helhetsperspektiv på forskningen i så gott som varje fall. Om man har tur hittar man något kort uttalande från Statens strålskyddsinstitut (SSI).

Min slutsats är denna - Oavsett om mobiltelefoni kommer att visa sig vara en potentiell cancerrisk eller inte så är det inte på Aftonbladet man hittar den informationen. Begreppet vetenskapsjournalistik lär de aldrig ha hört talas om.

Uppdatering 080622: Aftonbladet återanvänder nyheten

Andra bloggar om: ,

torsdag 12 juni 2008

Introduktion till kritiskt tänkande

Brian Dunning, (Skeptoid och The Skeptologists) har producerat en ganska trevlig introduktion till kritiskt tänkande:

Andra bloggar om: , ,

onsdag 11 juni 2008

Norge som framåt- och bakåtsträvare

Idag har Norge både lyckats visat oss framtiden och dåtiden i nutiden.

De har visat oss vägen mot framtiden genom att anta en könsneutral äktenskapslag. Bra jobbat! Förhoppningsvis följer vi snart i samma spår.

Samtidigt har katolska kyrkan i Oslo visat oss vägen tillbaka till medeltida vidskepelse. Detta genom att anställa en officiell exorcist, som lär vara av svensk nationalitet. Mindre bra jobbat. Detta spår kan de behålla för sig själva...

Andra bloggar om: , , ,

Spännande sommarpladdrare?

Nu har årets sommarpratare avslöjats och det finns utan tvekan potential till många intressanta program.

Dessa är extra spännande enligt mig:

Fredrik Lindström, som ska prata om människan som känslovarelse. Lindström är ett säkert kort ifall man vill bli underhållen och utbildad.

Max Tegmark, professor i astrofysik, som ska guida oss genom universum. Lovande.

Åsa Nilsonne, professor i medicinsk psykologi, som ska tala om vår hjärnas fram- och motgångar. Ett ämne som alltid är intressant!

David Batra, en komiker i min smak. Kvarteret Skatan är genialt!

Björn Ulvaeus, kompositör och humanist, ska tala om minne och självkänsla. Hoppas på lite sommarhumanism i etern.

Maj Briht Bergström-Walan, sexualforskare och psykolog bl a kommer att ta upp pseudovetenskapen primalterapi. Jag misstänker att hon kommer att tala som förespråkare för detta vilket kan bli... hmm... märkligt?

Olle Carlsson, präst och författare till boken Kristendom för ateister. Kan bli intressant.

I media: DN, SvD, Dagen

Andra bloggar om: ,

Vaccinationshysterins baksida

1963 introducerades mässlingsvaccinet i USA. Under perioden 1963-83 beräknas vaccinerna ha förhindrad 5200 dödsfall och 17400 fall av förståndshandikappskador. WHO (World Health Organisation) och Unicef formade en utökad vaccinationsstrategi som mellan åren 1999-2004 beräknas ha avstyrt 1,4 miljoner dödsfall världen över.

Men tyvärr finns det många som inte ser vilka fantastiska medicinska tillgångar vaccinerna är. Antivaccinationsrörelsen blundar för vaccinernas effektivitet samtidigt som de, utan vetenskapligt stöd, menar att sprutorna orsakar autism, adhd, m.m. Denna rörelse florerar främst i USA och England men förespråkarna finns även i andra länder, såsom Sverige.

Och där hystrin är som störst ser vi också störst konsenvenser. I USA är mässlingen på återtåg efter att ha varit utrotad i ett decennium. I England ökade antalet mässlingsfall med 30% år 2007. Enligt mätningar har ca 88% av skolbarnen i England fått första vaccineringsdosen mot mässlingen, men endast 75% har fått båda för att uppnå fullt skydd. Men för att nå tröskeln för hjordimmunitet behövs en vaccinationsteckning på 95% bland befolkning. Hjordimmunitet innebär att man når en så hög vaccinationsnivå att en smitta inte sprids till ovaccinerade. I ett land med hög vaccinationsnivå kan alltså enstaka individer utan större oro låta bli att vaccinera sig. Men smittorisken ökar när hjordimmuniteten slutar gälla. Och detta drabbar även vaccinerade eftersom inget vaccin är 100%igt. Genom att låta bli att vaccinera sina barn ökar man alltså riskerna för andra också.

Vissa antivaccinationister menar t o m att barn i större utsträckning borde utsättas för smittor av diverse slag. T ex antroposoferna är inne på denna linje. Något som dessa missar är att 873000 människor dog av mässlingen 1999, innan WHO/Unicefs nya vaccinstrategi. Sedan dess har dödsfallen reducerats kraftigt, men fortfarande dör ca 300000 barn varje år pga vaccinbrist. Antalet som får livslånga men är det flerdubbla. Mässlingen är inte en ofarlig sjukdom.

Det är viktigt att notera att ovanstående bara gäller mässlingen. Vaccinationsprogrammen riktar sig även mot andra smittor som t ex påssjuka, polio, röda hund och kikhosta. T ex dör årligen 300000 individer av kikhosta. Detta är dödsfall som vaccinationer skulle kunna reducera kraftigt, precis som man gjort med smittkoppor (helt utrotad) och polio (reducerad med 99%).

Vacciner tillhör utan tvekan de främsta av människans uppfinningar. Inom den medicinska vetenskapen finns det få, om några, metoder som räddat, och fortfarande räddar, fler liv. Att låta bli att vaccinera sina barn eftersom man tror på obevisade hälsorisker är mycket beklagligt. Om denna attityd hade funnits för några decennier sedan hade kanske smittkoppor aldrig utrotats. Dock hade folk förr i tiden större erfarenhet av vilka konsekvenser diverse smittor hade. De förstod sig på vaccinernas nödvändighet. I dagens relativt smittobefriande samhälle saknas tyvärr ett liknande perspektiv.

För att kunna göra förnuftiga beslut i nuet och framtiden bör man inte underskatta de historiska lärdomarnas stora värde.

Andra bloggar om: , ,

måndag 9 juni 2008

Hanuman - Apgud och Ordförande

Den indiska högskolan Sardar Bhagat Singh College of Technology and Management har fått en ny ordförande.

""When we were looking for a chairman for our institution, we scanned many big names in the field of technology and management. Ultimately, we settled for Lord Hanuman, as none was bigger than him," Kangdi said."
Det är inget dåligt kap av skolan med tanke på att Hanuman är en av de mest kända gudarna i Indien. Hanuman sägs bl a ha räddat en prinsessa som kidnappats av demonkungen Ravana. Och många profeter i modern tid påstår sig ha sett Hanuman, alltså måste han ju vara verklig. Och Elvis är inte död.

Andra bloggar om:

söndag 8 juni 2008

Obama vs McCain

Är USA ett strikt kristet land eller ett land grundat på religiös frihet?

Ta en titt på dessa snuttarna och jämför presidentkandidaternas åsikter:

McCain

Obama

Andra bloggar om: , ,

fredag 6 juni 2008

Länktips Juni

På den senaste tiden har det ramlat in artiklar som jag helt enkelt inte hinner behandla i större längd. Om ni är intresserade kan ni istället läsa dem själva.

I Sverige klagas det fortfarande på att vårt samhälle inte är jämlikt nog. Och det gör man med all rätt! Men det finns länder där läget är betydligt värre.

En känd exorcist berättar att Hitler och Stalin var besatta av onda krafter.

Är den fria viljan en illussion? Vart pekar hjärnforskningen? Detta diskuteras i Wired Science.

I Scientific American kan du titta på ett antal visuella illussioner och ta del av förklaringarna till dessa.

För den filosofiskt intresserade kan jag rekommendera en underbar allegori till ett berömt moraliskt dilemma.

Vad gör man när barn får skrubbsår, bränner sig på brännässlor eller tappar en mjölktand? Tar fram asken med placebopiller kanske?

Blir man av med ryggproblem om man råkar trampa på en nål eller spik? Tveksamt va? Men om man istället sticker in nålar enligt traditionella kinesiska energiflödeskartor då?

Har positivt tänkande en effekt på utgången av cancerbehandling? Här är en något äldre nyhet om detta.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Vill du bli miljonär? Fånga Bigfoot!

Rubriken säger väl det mesta. Men om du vill läsa mera kan du klicka Här.

Andra bloggar om: ,

Jim Carrey och Jenny McCarthy

Visst är de ett sött par?


Men vad står det på deras t-shirts? "Green our vaccines" verkar det vara. Och vad betyder då detta? Jo - Jim och Jenny är tillhör frontlinjen för antivaccinationsförespråkarna i USA. De tror nämligen att barnvaccinationer leder till autism.

Varför tror det något så märkligt? Jo, Jenny McCarthys son diagnostiserades för ett par år sedan för autism. Jenny satte sig vid datorn, googlade runt och detta slutade med en övertygelse om att vacciner och dålig diet var roten till allt ont. När Jim Carrey sedan träffade Jenny blev han snabbt övertygad om att hon hade rätt.

Men har de rätt? Nej, inte om man ska tro på forskningen i alla fall. Men detta bortförklaras med att allt är en gigantiskt konspiration som leds av världens myndigheter, forskare och läkemedelsjättarna.

Om allt detta låter spännande rekommenderar jag följande läsning:

TIME (5/5 Health News Review)
The New England Medical Journal
NY Times
New Scientist
ABC News
Washington Independent
Skeptical Enquirer, II
The Skeptics Dictionary
Respectful Insolence
Virginia Hughes
Neurologica
Science Based Medicine
Denialism
AutismVox

Andra bloggar om: , ,

torsdag 5 juni 2008

Gud gör under i Burma?

I Burma är 134000 människor döda eller saknade. Minst 78000 av dessa är bekräftat döda. Över en miljon hemlösa lever i temporära läger. Detta pga en naturkatastrof i form av en cyklon.

Och ändå har vissa mage att hävda att gud hjälper dem i den efterföljande hjälpverksamheten. Varför i hela friden låter gud först en fruktansvärd naturkatastrof hända, för att sedan hjälpa till med att smuggla in pengar i landet?

I en annan nyhet läser jag om två piloter som påstår att gud räddade dem från en flygkrasch. Ok, så han räddade dessa 2 men inte de 583 som dog vid en krasch i Spanien? Eller de 520 som dog i Japan? Osv...

Får någon detta att gå ihop? Vad är det för märklig gud vissa tror på?

Andra bloggar om: ,

Den vidskepligas mardröm

Andra bloggar om: , ,

tisdag 3 juni 2008

Giltiga Ad Hominems?

Inom den informella logiken klassas personangrepp (ad hominems) som ett argumentationsfel. Men är detta en regel utan undantag?

Jag har själv varit av uppfattningen att ad hominem-angrepp är ogiltiga och därmed något man bör förkasta i en argumentation. Men samtidigt har jag haft en känsla av att detta inte alltid gäller. Denna ståndpunkt har jag ibland fått försvara i diskussioner och debatter.

Idag läste jag en kort men intressant artikel om just detta i SciAm, "Character Attacks: How to Properly Apply the Ad Hominem". I denna artikel visar skribenten att min känsla inte var helt obefogad - personangrepp kan vara legitima, förutsatt att de är relevanta för sakfrågan.

Läs gärna artikel där bland annat några exempel på giltiga ad hominems presenteras.

Andra bloggar om:

söndag 1 juni 2008

Hemligheten i Aftonbladet

Ann Charlotte Altstatdt har i Aftonbladet recenserat The Secret och jag är mycket positivt överraskad. Skeptiska och raka artiklar av detta slag är mycket sällsynta.

"Det utmärkande för new age-tron är att man snor terminologi och förklaringsmodeller av den vetenskap man förkastar."
Denna korta mening säger väldigt mycket. För precis såhär är The Secret i sina försök att förklara hur den fungerar. Pseudovetenskaplig rappakalja. Vissa blir grymt imponerade. Mer pålästa skakar uppgivet på huvudet.

Men The Secret är inte bara värdelös ur ett vetenskapligt perspektiv.
"Hemligheten förolämpar inte bara vår intelligens utan också moral."
Här har jag själv skrivit lite mer om detta new age-dravel. Altstatdt och jag verkar ha dragit många liknande slutsatser...

(Hittade denna nyhet via bloggen Om Religion)

Andra bloggar om: , ,