onsdag 30 april 2008

Länktips April

Det var ett bra tag sedan jag presenterade några länktips, men nu är det dags igen.

Här är några intressanta artiklar jag inte hunnit eller orkat blogga om:

Nihonshu funderar över behovet av en skapargud.

Psyblog presenterar forskning kring barns uppfattning gällande jordens form.

Orac förmedlar det aktuella läget i rättegången mot föräldrarna till den 11-åriga flicka som dog pga utebliven sjukvård till förmån för bön.

I USA är man så beklämda över de skyhöga bensinpriserna (~6 kr/l) att man nu vänder sig till gud i frågan.

Flicka i Hamasprogram presenterar argument för varför alla muslimska flickor bör bära hijab.

Jehovas vittnet berättar varför hon skulle låta sin dotter dö istället för att få en blodtransfusion.

31/ 58 av tonårsflickorna (14-17 år) från FLDS-sekten i Texas antingen har barn, är gravida eller båda.

Senaste logikgåtan från Fallacy Files.

Andra bloggar om: , , , , ,

Veckans horoskop (29 april)

Veckans horoskop från The Onion är lika träffsäkert som alltid.

Scorpio
"Your hands will be covered in blood this Thursday, as will your clothes, and all of your walls. Then again, painting is always a little bit messy."
Hur visste deras astrolog att jag gillar att måla? Och att jag bor granne med en slaktare?

Andra bloggar om:

söndag 27 april 2008

Vetenskap och tron på gud

John Tempelton Foundations ställde denna fråga till ett antal framstående vetenskapsmän och forskare:

"Does science make belief in God obsolete?"
Det finns en hel del intressanta svar på denna fråga. Bland de som svarat finner vi Steven Pinker, Michael Shermer, Kenneth Miller och Christoffer Hitchens.

Här är några smakprov:
"Science, in the broadest sense, is making belief in God obsolete, and we are the better for it."
- Steven Pinker


"Is there a genuine place for faith in the world of science? Indeed there is. Far from standing in conflict with it, the hypothesis of God validates not only our faith in science, but our sheer delight at the gifts of knowledge, love, and life."
- Kenneth Miller


"If he is to have any control over events so that some ultimate plan is realized, God has to poke his finger into the works amidst all this chaos. Yet there is no evidence that God pokes his finger in anyplace. The universe and life look to science just as they should look if they were not created or designed."
- Victor Stenger


"Science does not threaten faith, and faith need not reject science. Neither will ever be obsolete."
- Jerome Groopman


"Does science make belief in God obsolete? Belief, no. God, yes."
- Michael Shermer

Vad tror jag själv? Jag tror inte att frågan är en lätt ja- eller nej-fråga. För det första beror svaret på hur man definierar gud. Vissa gudar är inkompatibla med vetenskapen medan andra inte är det. För det andra finns det frågor som vetenskapen ej (än i alla fall) kan svara på och där fungerar gud som förklaring för vissa. För det tredje finns det många troende bland vetenskapsmännen, vilket borde säga en del. För det fjärde värderas vetenskapen inte av alla - vissa förnekar slutsatserna rakt av. Så rent generellt sett är svaret nej. Men i vissa specifika fall kan det vara annorlunda.

Kolla även in frågan: "Does the universe have a purpose?"

Andra bloggar om: ,

fredag 25 april 2008

Magiskt tänkande

Välj ut ett foto på någon person som du har väldigt kär (barn, fru, förälder, vän). Tejpa fast fotot på en darttavla och kasta pilar på den. Riv sedan sönder det och bränn upp bitarna.

Hur känner du rent intuitivt för ovanstående övning? Jag känner i alla fall ett psykologiskt motstånd. Många blir rent förfärade av blotta tanken.

"Så skulle jag verkligen inte vilja göra mot någon jag håller av!"
Och om jag av någon anledning skulle ta mig an en sådan uppgift så skulle jag reflexmässigt intala mig själv att såhär skulle jag i varje fall inte kunna göra på riktigt! (För att mota obehagskänslan)

Varför tänker jag och många andra såhär? För det är ju bara en bit papper med en avbildning av individen. Att attackera en pappersbit har väl inget att göra med att attackera en verklig person? Det ena följer inte det andra. Men så känns det ändå, rent intuitivt.

Psychology Today har en mycket intressant och hyfsat ingående artikel om det magiska tänkandet. För det är just vad ovanstående scenario är ett exempel på. Magiskt tänkande är något vi alla mer eller mindre håller på med. Det är en del av vår mänskliga natur. Det magiska tänkandet är också något som ligger i själva kärnan till vidskepelse, diverse pseudovetenskaper och andliga uppfattningar.

Vad är då magiskt tänkande? Det magiska tänkandet är ett samlingsbegrepp för ett antal psykologiska och kognitiva fenomen som leder till felaktiga eller ogrundade slutsatser om vår upplevelse och tolkning av världen.

Exempel på detta är:
 • Att likställa korrelation med kausalitet. Vi har nämligen en tendens att uppfattat två tidsmässigt kopplade fenomen som kausalt sammanlänkade, trots att vi endast har uppfattat en korrelation. Ett exempel på detta är den så kallade fullmånseffekten, dvs uppfattningen om att fullmånen har en speciell inverkan på oss. Det räcker med att vi upplever något fenomen (huvudvärk, sömnproblem, osv) en eller ett par gånger i samband med fullmåne för att denna kausaluppfattning uppstår. Över tiden kommer vi sedan att minnas träffarna (de gånger korrelationen återkommer), men glömma missarna. En annan övertro på kausala samband bygger på tankars och önskningars kraft. Exempel på detta kan vara uppfyllelsen av en önskning eller bön, eller en olycka som följer negativa tankar. Till denna grupp hör också tron på rituella handlingars kraft. Dessa korrelationsgrundade misstag beror på att vi människor ofrånkomligt är mönstersökande djur. Och detta mönstersökande är vitalt för vår överlevnad.
  "Survival requires recognizing patterns—night follows day, berries that color will make you ill. And because missing the obvious often hurts more than seeing the imaginary, our skills at inferring connections are overtuned."

  "Brugger argues that the ability to see patterns and make loose associations enhances creativity and also serves a practical function: "If you're on the grassland, it's always better to assume that a tiger is there."
 • Smittoöverföring. Av naturliga, evolutionära skäl, har vi människor en tendens att undvika födor och föremål som vi uppfattar vara hälsofarliga. Men denna tendens är så starkt inpräntad i oss att vi uppfattar "smittorisker" och känner avsky för fenomen där inga risker kan tänkas föreligga. Låt oss säga att du går in i en second hand-butik och hittar två identiska tröjor som du gillar. Den ena har innan ägts av butiksbiträdet, medan den andra har tillhört en avskydd seriemördare. Vilken väljer du? Gör det någon skillnad om seriemördarens gamla tröja är i något bättre skick än den andra? På liknande vis kan besmittning ses som något positivt. Vi har troligtvis alla saker som vi håller av mer än andra. Saker som vi tycker är oersättliga eller i alla fall näst intill. Ärvda antikviteter, vigselringar, våra första skor, en kär teddybjörn eller annat. Vi skulle aldrig acceptera att någon av dessa byttes ut även om kopian vore en exakt replika ner till minsta atom. Replikan skulle sakna all värde som originalet hade. Vi har alltså en uppfattning om att originalet har någon form av magisk essens som följt med genom sin historia.
 • Symbolers kraft. Detta innebär att vi har en tendens att inte helt kunna håller isär symboler och det de ska representera. Ett exempel på detta är fotoscenariot jag nämnde i inläggets början. Ett annat exempel på voodoodockor som sägs representera individer vars liv man ska kunna påverka genom manipulation av dockorna. Ett förvånansvärt vanligt förekommande exempel är tro på kraften hos uttalade ord. T ex menar vissa att man inte ska berömma det goda vädret eftersom detta kommer att skapa oväder. Detta kan även verka åt andra hållet genom en tro på uttalade ords positiva inverkan.
 • Ritualers makt. Med detta syftas på enkla eller komplicerade handlingsmönster som vi tror kan ha en påverkan på världen. Exempel på detta är att knacka i trä, att göra korstecknet, att utföra regndanser eller att släcka lamporna enligt en viss ordning.
 • Mening i tillvaron. Med detta syftar man på tendensen att uppfatta mening med vissa händelser i vår tillvaro. Vi känner en förtröstan i meningen när vi har motgångar och en uppmuntran vid framgångar. Det finns även en speciell typ av mening som kallas för synkronisitet. Med detta syftas på tendensen att se mening i två oberoende händelsers samtida (eller nära samtida) inträffande. Ett vanligt exempel är att någon ringer precis när man råkar tänka på den personen. Sådana sammanträffanden känns intuitivt meningsfulla.
 • Intentioner och Krafter. En annan tendens som vi har ibland är att vi projicerar antromorfiska egenskaper på döda ting. Vi upplever att det finns en medvetenhet, mening eller avsikt hos döda ting. Vi känner kanske att dessa har dolda motiv. Vi blir arga på bilen som inte "vill" starta och saker som ramlar och bara inte "vill" hålla sig på plats. Vi kan t ex känna respekt för gamla träd och känna skuldkänslor över att behöva såga ner dem.
Här är några fler konkreta exempel på magiskt tänkande:
 • Att man inte får gå under stegar eftersom detta medför otur.
 • Att nummer 13 är ett oturstal.
 • Att hållandet av tummar ska medföra ökad tur eller lycka.
 • Att knackande i trä har inverkan på framtiden.
 • Att himlakropparnas position vid en människas födsel har en inverkan på individens personlighet.
 • Att mineraler och kristaller kan ha en inverkan på människors hälsa.
 • Att framgångarna i någon idrott beror på lyckokalsongerna.
 • Att bärandet av en närståendes klädesplagg ger en känsla av närhet.
 • Att våra tankar allena kan påverka den externa världen.
 • Att kakor gjorda med kärlek smakar bättre än identiska kakor gjorda under stress.
 • Att spådamer genom beskådan av tarotkort, benbitar eller kaffesump kan få information bortom den redan tillgängliga.
 • Att vinen och oblaten vid nattvarden är Kristi kropp och blod i verklig mening.
 • Att man med pendlar kan söka svar på t ex kommande barns kön.
 • Att man med tankens kraft kan böja skedar eller förflytta föremål.
 • Att man kan önska sig något vi utblåsning av tårtljus eller beskådning av ett stjärnfall.
 • Att olyckan man råkade ut för är en bestraffning på något man gjort innan.
 • Att bli arg på en dörr som man råkat gå in i.
Listan skulle kunna göras hur lång som helst.

Jag vill dock påpeka ett par saker. För det första att vi alla är magiska tänkare till större eller mindre grad. Och för det andra att magiskt tänkande inte av nödvändighet är något negativt. Magiskt tänkande kan ge oss mening, trygghet, lugn, osv och det ska man inte förringa. Jag betvivlar att jag själv kommer att lägga av med alla mina små magiska nycker. I vissa fall vill jag nog inte ens det.

Men det finns givetvis gränser som inte bör passeras. Det magiska tänkandet bör påpekas och motarbetas när effekterna blir potentiellt eller uppenbart negativa. Därför kan det vara bra att ha ett hum om vad magiskt tänkande är för något.

---

Två tidigare inlägg i ämnet:
Magiskt tänkande och våldtäckt på barn
Magiskt tänkande och kampsport

Ytterligare läsning:
Artikeln i Psychology Today
Committee for Skeptical Inquiry - Magical Thinking in Complementary and Alternative Medicine
Magical Thinking - Skepdic

Andra bloggar om: ,

Veckans horoskop (22 april)

Mitt horoskop för denna vecka från den enda astrolog jag litar på - The Onion.

Scorpio
"The stars indicate that there's going to be this really sick party on Friday, with all sorts of booze and beer, and, oh yeah, Jessica is totally going to be there."
Nää, jag är orkar inte festa idag. Är förkyld o trött. Och trots mina finska gener är mina baksmällor inte att leka med. Men, men... Stjärnorna ljuger ju aldrig.

Vad gäller för min fru idag då?
Aquarius
"It's amazing the kind of things children will believe when presented with a phony death certificate bearing their mother's name."
Hmm... Tur att min son inte kan läsa än.

Andra bloggar om:

onsdag 23 april 2008

The Skeptologists Promo


Andra bloggar om:

Hotet från kloakzombierna

Hittade en rolig liten nyhet som jag verkat missa - Kloakarbetare i Eastbourne (England) anlitade för ett tag sedan en spökjägare för att bli av med en zombie.

De menade att zombien förföljde dem i tunnlarna och de knappt vågade gå ner där för att arbeta.

"It's not funny going to work and worrying that a zombie might be around the corner."
Hehehe... Stackare.

Andra bloggar om:

Chuck Norris recenserar Expelled

Expelled, propagandafilmen för Intelligent Design har överlag sågats brutalt av recensenterna, men några få undantag. Ett av undantagen är actionhjälten Chuck Norris, som på äldre dagar blivit en riktigt kämpe för bibliska värderingar och skolfrågor.

Här är några citat från hans recension:

"I like Ben Stein. I think he's funny, creative and an insightful commentator on a host of issues. I'm not bent on defending him or "Expelled," but I'm glad he made it. I saw it last weekend, and I liked it. I think it will wake up many people to the truth. What truth? That educational arenas have become limited learning environments because of biases against God, the Bible and creationism."

"
Why can't creationism or intelligent design be taught in public schools? Naturalists answer by saying that ID is not a science. Rather than debate classifications, however, I would ask further, Why can't variant theories of the origin of life be presented even outside science courses? Isn't education based upon presenting a wide array of knowledge and opinions?"

"
Since when does science own the market on how life began? ... ID deserves a seat in classrooms across America."

"It's time for every parent, teacher and school district to answer in the affirmative the question of Fisher Ames, who assisted in the creation of the First Amendment and also was chosen but declined (for health reasons) the presidency of Harvard University in 1805, "Should not the Bible regain the place it once held as a school book?""
Tack och lov är det Arnold och inte Chuck som sitter på guvernörsposten.

Passande Chuck Norris Fakta?
"There is no theory of evolution. Just a list of creatures Chuck Norris has allowed to live."

Andra bloggar om: , , , ,

tisdag 22 april 2008

Google hittar rätt

I vissa bloggverktyg kan jag se en del statistik bl a gällande trafiken till och från bloggen. Statistiken är sällan märklig, men det finns undantag.

Här är t ex ett antal Googlesökningar som har lett besökare till denna blogg:

"hundsex kontakt" Nope, här hittar man inga sådana kontakter.
"hundsex med kvinnor" Inte sådant heller.
"driva ut en förbannelse" Kontakta närmaste häxa istället.
"dna på snoppen" Ja, det finns dna på snoppen.
"tatueringar" LA Ink och Miami Ink är ibland kul att titta på...
"barn kärlek till föräldrar" Villkorslöst.
"elvis tapet" Nope, inte här.
"vem vill skänka mig pengar" Glöm det!
"ofredande blotta" Eh?
"varan medicin" Va? Menar du varanmedicin eller den varan "medicin"?
"onani tips" Avslöjas inte här!
"rumänska namn" Andrei, Nicolae eller Gheorghe?
"norgeskämt" Dåliga.
"religiösa kläder" Säljs inte här.
"t" ?
"exorcist hjälp" Testa med psykolog istället.
"god hypotes i kristendomen psykologi" Va? Google blev nog lika förvirrad som jag här...
"bilder på måns zelmerlöw" Hänvisar till Hänt Extra.
"fredagen den 13:e filmerna" Klart kassa men underhållande.
"gluten ledvärk" Nä, gluten hjälper nog inte mot ledvärk.
"otroliga fakta indien" Ok: I Indien finns 18 officiella huvudspråk.
"IQ, orangutang" Tack för den Google.
"hur blir man en god man" Kleta in dig i choklassås och strössel.
"kommer det en matrix 4" Här är den: Länk

(Givetvis finns det en viss koppling till bloggen med dessa sökningarna, men jag betvivlar att besökarna hittade vad de sökte efter.)

Andra bloggar om: ,

måndag 21 april 2008

Intervjuer med sektkvinnorna

Den 3 april gjorde polisen i Texas en raid mot den mormonska sekten Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (FLDS) och över 400 barn fördes bort från sektens ranch.

Polisens insats berodde på att man misstänkte grova missförhållanden inom sekten, där bl a underåriga flickor gifts bort till äldre män med flertalet fruar. Sektens ledare Warren Jeffs dömdes i november för medhjälp till våldtäckt.

Nyheterna om denna sekt lär inte ha missats av många, men något man undrar över är hur sekterisk denna religiösa grupp verkligen är?

På Youtube hittade jag ett par mycket intressanta intervjuer med kvinnor från denna sekt.

Kvinnornas framtoning är enligt mig förbryllande. De beter sig oerhört behärskat, med ett neutralt tal och minspel. De verkar nästan lite personlighetslösa. T o m när de talar om sina barn som de inte fått träffa på flera veckor är framförandet märkligt uttryckslöst. I ett av videona visar dock kvinnorna mera känslor, kanske p g a att den gällande situationen var mera spontan och gav mindre tid för självbehärskning.

Om ni kollar på intervjuerna kan ni även notera att kvinnorna underviker vissa frågor som om de vore fullständigt tabu eller som om de inte förstått dem.

Today Show (10:27)


ABC News (5:31)


Fox & Friends (3:32)


CBS News (2:02)


Några fakta om FLDS:
- För att nå den högsta formen av frälsning bör männen ha många fruar. Minimum verkar vara tre.
- Fruarna är underordnade sina män och kan även omplaceras till nya män av ledaren.
- Klädkoderna är mycket strikta (vilket man kan se på kvinnornas kläder). Alla kvinnor verkar även ha samma frisyr.
- Alla barnen hemundervisas.
- Gruppen hyser racistiska övertygelser och motsätter sig bl a "rasblandade" äktenskap.
- För att andelet kvinnor ska vara högre än män sparkas många pojkar ut ur sekten när de når tonåren.

Andra bloggar om: ,

Bloggberoende till hälften

Tydligen är jag till 50% beroende av bloggande. Resterande 50% går till kaffesuget...

50%How Addicted to Blogging Are You?
Testet: How Addicted to Blogging Are You?

Andra bloggar om: ,

söndag 20 april 2008

(Hjälp mig!)

(Sanningen bakom våra vackra layouter)


Andra bloggar om: ,

fredag 18 april 2008

Bloggandet och jag

Denna frågelista snappade jag upp hos Nihonshu.

1. Hur länge har du bloggat?
Sedan 25 april förra året. Dvs 1 år minus en vecka.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv börja blogga?
Hmmm... Jag läste inte lika många bloggar för ett år sedan, men de jag läste tyckte jag var utmärkta källor till information och debatt.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Att älska är väl att ta i. Men de första bloggarna jag riktigt började uppskatta var nog Pharyngula, Onegoodmove och Mind Hacks.

4. Hur känner du dig inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Hyffsat ambitiösa men spretande. Precis som nu.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Jag följer 30+ bloggar relativt regelbundet.

6. Av de bloggare du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar/t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politikbloggar?
Majoriteten är ämnesinriktade bloggar. (Psykologi, medicin, religion, pseudovetenskap...)

7. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om?
Detta var svårt. Jag läser en del bloggar där bloggarens åsikter är väldigt olika mina egna, men om vi skiljer oss så mycket som individer vet jag inte. Sedan läser jag vissa med liknande övertygelser men tillsynes annorlunda temperament och attityd. Och till slut finns det bloggare var åsikter och personlighet är helt olika mina - men sådana bloggar läser jag inte regelbundet.

Jag drar ändå till med ett exempel: Z - En kristen bloggare vars religiösa och filosofiska övertygelser jag ofta inte delar. Men Z har en föredömligt vänlig, öppen och nyfiken attityd som jag uppskattar.

8. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om?

Se ovan.

Exempel: Allotetraploid - En humanist, teolog och religionskritiker. Huruvida vi är lika som personer vet jag inte, men det är i alla fall sällan jag tar avstånd från hans åsikter.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
De har nog inget emot det. Tycker väl att det är kul att jag har en hobby :)

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Ingen aning.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vare i din blogg, eller tänjs den gränser hela tiden?
Tycker att den biten funkar bra.

12. Nämn några saker som du aldrig skulle blogga om och varför?
Mina toalettrutiner, dagens lunch eller mitt arbete. De hör inte hit.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse tror du?
33,2%. Svårt att säga. Målet med bloggandet är till viss del att sprida information och att få läsare att tänka. Feedback som indikerar på detta är alltså extra uppmuntrande.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Ja, i varje fall när det gäller vissa bloggare. Men frågan är om man får ta del av hela registret eller endast vissa delar av deras personlighet. Vi spelar alla olika roller i olika sammanhang.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Nej.

16. Tror du det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Ja, självklart. Precis som det kan vara skadligt för vissa att spela fotboll. Finns det något utan potentiella risker?

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar. Och isåfall: Hur har du hanterat detta?
Nej, inte direkt. Jag försöker att föra civiliserad dialoger och eventuella personliga "påhopp" på mig har oftast berott på missförstånd. Sådant ska man ju inte överreagera på.

18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Inte än. Det har kanske varit på gränsen några gånger, men jag är ganska försiktig av mig.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
En nackdel är väl att bloggandet, till viss del, blir en del av mitt sätt att förhålla mig till världen. Bloggtänkandet tar en del tid, energi och fokus. Men samtidigt är detta en fördel också, eftersom jag gillar bloggandet.

20. Tror du att du fortfarande efter två år bloggar? I såfall: Tror du att ditt bloggande förändrats då?
Vet inte alls. Mycket (eller litet) kan hända på två år.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
De har redan en viss inverkan idag. Men det är svårt att förutspå framtiden. Det är dock inte otänkbart att bloggarna får ännu mera inverkan, speciellt med tanke på att allt fler kändisar, akademiker och tyckare börjar blogga.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Först och främst en möjlighet att lära mig mycket om många olika intressanta ämnen.
Dessutom är bloggandet ett sätt att utveckla skrivande och tänkande på många sätt. Väldigt få av mina inlägg är klara i mitt huvud när jag börjar skriva. De tankebanor, associationer och känslor som uppkommer under skrivandets gång formar ofta ett slutresultat bortom de inledande intentionerna.
En annan trevlig effekt av bloggandet är alla kommentarer, dialoger och debatter som skapats. Detta har lett till ytterligare fördjupningar i ämnen, uppkomsten av bra frågor och bekantskap med många trevliga individer.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Det har faktiskt betytt mycket. Bloggosfären är en värld där information och åsikter sprids enormt snabbt. T ex ger läsandet av vetenskapsbloggar tillgång till snabba och kvalificerade tolkningar av diverse nyheter och händelser långt före andra medier. Och diskussionerna på dessa bloggarna är också ofta av högt värde. Alla kan ställas till svars för sina åsikter. Samtidigt måste man givetvis vara försiktig och använda sitt kritiska tänkande. Det finns mycket missinformation i bloggvärlden.

Andra bloggar om:

Utfrysning av storkteoretiker

Först ut var Expelled - en dokumentär som avslöjar hur anhängare av Intelligent Design utesluts ur det vetenskapliga etablisemanget av den ateistiska vetenskapseliten.

Nu kommer uppföljaren - Sexpelled:


Andra bloggar om: , ,

torsdag 17 april 2008

Universums ålder enligt Koranen

En koranforskare har räknat ut att jorden är 4565705944 (4,6 miljarder) år gammal medan universum skapades för 13697114944 (13,7 miljarder) år sedan.

Beräkningarna är anmärkningsvärt nära de nuvarande vetenskapliga uppskattningarna. Lite väl nära enligt min mening. Det är också lite märkligt att denna beräkning gjorts nu när vi har en god koll på dessa åldrar, men inte innan. Om beräkningarna hade gjorts innan år 1900 hade jag varit mäkta imponerad. Nu känns det hela väldigt Ad Hoc.

Något som däremot riktigt imponerar är de individer som fortfarande håller fast vid att universum skapades år 4004 f Kr, enligt Usshers beräkningar utifrån biblisk kronologi. Det är ekvivalent med att tro att världsrekordet på 100 meter sprint är 4,3 mikrosekunder. Som sagt mycket imponerande!

---

Wikipedia: Jordens ålder, Universums ålder, Usshers beräkningar

Nihonshu gällande tidsperspektiv

Nyteknik, Dagen

Andra bloggar om: , ,

tisdag 15 april 2008

Psykografisk blogganalys

Hittade via Bloggkoll ett bloggverktyg som kallas för Typealyzer. Verktyget läser in ord som skrivits på bloggen och analyserar (psykografiskt) bloggarens karaktär utifrån dessa.

Jag är osäker på hur träffsäkert psykografi egentligen är men själv konceptet är roligt.

Mitt resultat:

Praktikern (ST)

Praktikern (the relater) föredrar att förlita sig på sina sinnen, det man kan se, höra och ta på. När de ska fatta beslut om något blir fakta särskilt viktiga eftersom de kan räknas, vägas, mätas och undersökas logiskt - vilket är deras bäst utvecklade sätt att fatta beslut. Den logiska analysen kommer naturligt i första hand, medan hur viktig frågan är för dem själva eller andra kommer först i andra hand.

De förlitar sig på sin förmåga till stegvis analys och resonemang vilket brukar ge dem en framtoning som jordnära och praktiska. De brukar trivas bäst i arbeten där denna förmåga att resonera och analysera kring fakta kommer till sin rätt - gärna arbete med ekonomi och bokföring, juridik, kirurgi eller att hantera maskiner och material i praktisk produktion.

Det som framförallt driver Praktiker är konkreta upplevelser. Det kan vara både känslan av att utföra något väl, njuta av sinnesupplevelser (sol, vatten, mat etc) eller den konkreta upplevelsen av trygga och stabila framtidsutsikter (pengar, tillgångar och att förstå vad som förväntas av en för att åstadkomma det). De kan därför ofta framstå som "enkla" på gott och ont. Vill du få en Praktikers uppmärksamhet - pröva "hmm... vet du hur det här fungerar?...".

Man kan ofta känna igen Praktiker på att de ofta använder precisa och konkreta ord (abstrakta ord betraktas som "flummiga"). De är även mycket bra på att notera och förmedla detaljer och att ordna dem strukturerat, dvs att göra steg-för-steg anvisningar och prydliga uppställningar.
Beskrivningen stämmer hyffsat väl, även om jag själv tycker att Tänkaren är den profil som jag främst känner igen mig i.
"De sanna tänkarna i ordets ursprungliga bemärkelse - ständigt sysselsatta med att studera, systematisera och bedöma idéer och möjligheter."

"Det som framförallt driver Tänkare är möjligheter - de kan därför ofta framstå som lite i det blå eller att tänka "för mycket"."
För att utvärdera verktygets "stabilitet" analyserade jag mina blogginlägg för olika månader. Resultatet blev den samma för varje månad, vilket antingen visar att verktyget är pålitligt eller att jag som bloggare är enformig. :)

Andra bloggar om: ,

Träffsäkra horoskop

Vissa tror stenhårt på horoskop, andra tycker att det kan finnas viss sanning i dem och vissa tycker att de tillhör kategorin "underhållande fiktion".

Själv finner jag astrologi och horoskop genuint motbjudande. De ger mig sura, verbala uppstötningar.

Men tack vare Friendly Atheist har jag hittat en sajt med veckohoroskop som jag faktiskt uppskattar. Horoskopen finns på den utmärkta satirsajten The Onion.

Mitt horoskop den 15 april 2008:

Scorpio October 24 - November 21

By the time rescue workers reach you this week, not only will you have eaten all of your fellow passengers, but moved on to some of the food they had brought along as well.
Kan det bli mer träffsäkert?! :)

(Bild av Scott Beale / Laughing Squid)

Andra bloggar om: , , ,

Expelled Exposed officiellt uppe

Propagandafilmen för Intelligent Design, Expelled, har premiär den 18 april, vilket innebär att filmen snart kan ses överallt.

Om ni vill ha lite mera information om filmen bör ni besöka sajten Expelled Exposed. Sajten har visserligen varit uppe ett tag, men nu har den fått en ny design och mera innehåll.

Andra bloggar om: , , ,

måndag 14 april 2008

Gud, mirakel och Engla

I dagens skandal- och katastrofmättade medievärld är de flesta av oss relativt avtrubbade nyhetsläsare. Majoriteten av de negativa nyheterna bemöter vi med en uppgiven axelryckning.

Mordet på Engla är ett undantag. Hela historien är en djup tragedi, där vi som "åskådare" i över en vecka levt på hoppet, trots att den inre känslan av nalkande misär vuxit för varje dag. Och hoppet visade sig till slut vara ett önsketänkande utan verklighetsförankring. Att hoppas på det bästa hjälpte inte. Alla världens böner hjälpte inte.

Men mitt i denna tragedi finns det folk som försöker se det positiva i det hela. De utbrister "mirakel!" över att 42-åringens bil, av "slumpen" råkade bli fotograferad, vilket visade sig vara en avgörande öppning i polisarbetet.

"Jag tror att detta är ett mirakel då bilderna ledde till gripandet av den 42 årige mannen."

"Vad som ligger bakom slumpen vet man inte, men här anar man en högre kraft som grep in med fast beslutsamhet. Någon annan rimlig förklaring finns inte."
Detta "mirakel" ser alltså vissa som en möjlighet till att lovorda sin stora gud, mitt i denna mänskliga tragedi. I ett desperat behov av att förhärliga den gud de själva behöver tro på skriver de av sig på sina bloggar, utan att tänka två sekunder på logik eller framtoning.

Några vettiga frågor borde de väl ha kunnat ställa sig? Varför valde gud att ta ett foto nu, men inte för 8 år sedan när Pernilla Hellgren mördades? Varför såg inte gud till att denna 42-åring fick en bättre barndom, undvek psykiska problem eller vad det nu är som felar hos honom?

Ser inte mirakelbloggarna hur motbjudande prisandet av detta icke-mirakel är, speciellt i denna stund? De själva mår säkert bra av denna trosbekräftelse men längre än så verkar de inte se.

---

Detta inlägg ska inte ses som en attack mot troende eller religioner i allmänhet. Många religiösa bloggare har behandlat ämnet på ett föredömligt sätt.

Andra bloggar om: , , ,

Homosexualitet och Sharia

Ett lesbiskt par i Nigeria har blivit dömda till 6 månaders fängelse och 20 piskrapp p g a deras lesbiska relation.

Fråga: Varför är homosexualitet ett brott i Nigeria?
Svar: Eftersom det är ett brott mot Islam.

Mer: Homosexualitet i muslimska länder.

Andra bloggar om: , ,

Ville ej leka mamma, pappa, barn

En 8-årig flicka i Yemen blev av sin pappa bortgift med en 30-årig man. Nu går hon till domstol för att åtala sin pappa och begära skilsmässa.

"My father beat me and told me that I must marry this man, and if I did not, I would be raped and no law and no sheikh in this country would help me. I refused but I couldn’t stop the marriage."

"I asked and begged my mother, father, and aunt to help me to get divorced. They answered, ‘We can do nothing. If you want you can go to court by yourself.’ So this is what I have done."

"He used to do bad things to me, and I had no idea as to what a marriage is. I would run from one room to another in order to escape, but in the end he would catch me and beat me and then continued to do what he wanted."
Efter mötet med den lilla flicka beordrade domaren en arrestering av pappan och maken. You go girl!

Och makens försvar?
"Yes I was intimate with her, but I have done nothing wrong, as she is my wife and I have the right and no one can stop me."
Fy. Fan.

Uppdatering (080416): Flickan slapp tack o lov äktenskapet!

Andra bloggar om:

lördag 12 april 2008

Världens ögon vilar på Kina

Med ett OS som sakta närmar sig blir Kina allt hårdare granskat och kritiserat från världens alla hörn.

Fokus just nu ligger till stor del på Hu Jia, en aktivist som dömts till tre och ett halvt års fängelse för sin kritik mot Kina i flertalet frågor. Domen är givetvis djupt antidemokratisk och en skam för Kina som nation.

Inför de olympiska spelen har Kina lovat att journalister ska få verka fritt, men detta har ännu inte uppfyllts. Och domen mot Jia ökar knappast förtroendet för den kinesiska regeringen.

Statsminister Reinfeldt argumenterade vid sitt Kinabesök för frisläppandet av Hu Jia med flera vilket han ska ha beröm för. Men samtidigt hade det varit skamligt att låta bli.

Något som många frågar sig just nu är hur vi som svenskar på bästa sätt kan markera vårt ställningstagande mot Kina gällande bl a situationen i Tibet och deras bristande respekt för mänskliga rättigheter? Bör vi t ex bojkotta OS och kinesiska produkter eller gör vi mest nytta på plats? Jag är själv lite osäker. En bojkott skulle kunna ha en effekt, men endast om den genomförs i större skala. Samtidigt kan Sverige, bl a genom våra idrottsmän gör tydliga markeringar på plats.

Huvudsaken är att vi engagerar oss, oavsett hur vi väljer att agera.

- SvD: Intervju med Hu Jia

Andra bloggar om: , , , ,

fredag 11 april 2008

Obama angående Intelligent Design

Presidentkandidat Barack Obama:

"I'm a Christian, and I believe in parents being able to provide children with religious instruction without interference from the state. But I also believe our schools are there to teach worldly knowledge and science. I believe in evolution, and I believe there's a difference between science and faith. That doesn't make faith any less important than science. It just means they're two different things. And I think it's a mistake to try to cloud the teaching of science with theories that frankly don't hold up to scientific inquiry."

Andra bloggar om: , ,

torsdag 10 april 2008

Spännande jobbtips

Arbetssökande eller sugen på att byta jobb? Här är några tips:

Alternativmedicin

Läkare - Kinesisk medicin: Du skall arbeta med kinesisk medicin, kiropraktik, akupunktur, koppning mm. Krav: 4-5 års universitetsutbildning inom kinesisk medicin.
3-5 års yrkeserfarenhet.

Kinesisk akupunktör doktor: Vi söker en professionell kinesisk Akupunktör, läkare i traditionell kinesisk medicin. Arbetsuppgifter: Sjukdomsbehandling, akupunktur, moxa, receptskrivning kinesisk örtmedicin. Du ska ha 20 års erfarenhet inom TCM (Traditional Chinese Medicine), kunskaper om kinesisk örtmedicin. Du kan engelska, kinesiska (mandarin).

New Age

Tarottolkare/Spådam: Söker ett antal medarbetare till en tarotlinje för jobb hemifrån. Erfarenhet från mediala arbeten krävs. Du skall kunna lägga tarot kort och ha mediala förmågor. Du skall även kunna göra drömtydningar och kunna spå i framtiden. Du bör vara bra på att ge personliga råd och det är ett plus om du har en astrologi utbildning.

Telefonvägledare: Vi söker ett antal Tarot tydare och Medium för telefonarbete i hemmet. Du ska ha god erfarenhet av tarotläggning och har du även andra mediala förmågor är detta ett stort plus. Dina personliga egenskaper såsom ett tillmötesgående sätt är viktiga.

Pyramidspel / MLM

Wellnessförmedlare, II: Herbalife är ett stort hälso- och näringsföretag som är 28 år gammalt och finns idag i 65 länder. Herbalife är ett välkänt och etablerat hälsoföretag som idag har över 65 miljoner nöjda användare och våra produkter utvecklas ständigt och är ledande i sin bransch.

Vi söker nu dig som vill hjälpa oss att förmedla gratis kost-och kroppsanalyser. Du ska via smakprover, fettmätningar och enkäter fånga upp de människor som är intresserade av att bli piggare, få bättre träningsresultat eller gå upp eller ner i vikt. Vi sköter sedan hela kundkontakten, och utför analyserna, ditt jobb är endast att hitta intresserade personer.

Relaxvägledare: Vi marknadsför Herbalifes hudvårdsprodukter. Herbalife är ett stort hälso- och näringsföretag som är 28 år gammalt och finns i dag i 65 länder.

Du kommer som Relaxvägledare att boka in och genomföra Relaxtimmar där du guidar deltagarna att göra en ansiktsbehandling med 7 av våra exklusiva hudvårdsprodukter. Vi tillhandahåller manus vad du ska säga om dessa produkter. Det sker ingen försäljning under Relaxtimmen utan ditt jobb är helt enkelt att låta deltagarna prova våra produkter under din vägledning.

Oberoende produktkonsulter: Vi söker dig som vill arbeta som Oberoende Produktkonsult inom TAHITIAN NONI INTERNATIONAL. Arbetet är självständigt men bedrivs inom ett team och vi lär dig de saker du behöver veta för att kunna bygga upp din verksamhet seriöst. Hos TAHITIAN NONI INTERNATIONAL (TNI), arbetar du med unika kvalite produkter som är baserat på den enormt näringsrika Nonifrukten från Tahiti Nui.

Några exempel på produkter:
- EQUINE Essentials - det absolut fantastiska och senaste inom foder för hästar
- CANINE - produkt för hundar
- TaHiro - en sockerfri energi- och hälsodryck som saknar motstycke och även kan direktsäljas till Gym, Kiosker, Restauranger, Golfklubbar, marknader.
- TePoema - med bredd urval av hud- och hårvårdsprodukter.

Allting startade för bara 10 år sedan då TAHITIAN NONI INTERNATIONAL introducerade TAHITIAN NONI Juice som idag säljs i 70 olika länder.

Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag 9 april 2008

Coca Cola Light

Hur många kalorier innehåller en Coca-Cola Light? 0 eller 1000?Andra bloggar om: ,

Boktips - Trick or Treatment?

Den utmärkte Simon Singh släpper den 21 april sin nya bok Trick or Treatment? Alternative Medicine On Trial.

Boken är skriven tillsammans med Ernst Edzard, världens första professor inom komplementär medicin.

Helt klart en bok jag hade velat få hem till bokhyllan...

Andra bloggar om: ,

måndag 7 april 2008

Kommun godkänner frikyrklig indoktrinering

Föräldrar i den frikyrkliga sekten Maranata vill inte att deras barn ska gå i den allmänna skolan. Istället undervisas barnen hemma med kommunens godkännande.

"Vi passar inte in i samhället. Samhället har sin människosyn och bibeln har sin människosyn och det kolliderar ibland."
- Tage Johansson, äldste inom Maranata

Maranata tror inte på evolutionsteorin, de är emot kvinnans rätt till abort, anser att homosexualitet är en synd och att barnaga är en vettigt uppfostringsmetod, ser feminismen som något ondskefullt. Maranata har ej tillstånd för att starta en friskola eftersom de inte är beredda att följa skollagen eller läroplanen. Och det är alltså i en sådan miljö barnen får sin hemundervisning.

Maranata om...

Feminism:
"Feminismen står bakom att sjuhundratusen människoliv under de senaste decennierna har släckts redan i moderlivet. Så fientligt, så primitivt, så vidrigt att det finns ingen möjlighet för vår hjärna eller vår känsla att omfatta det. . Det är feminismen som uttalat sitt djupa förakt för aga och som är upprinnelsen till den nya agalagstiftningen."
Hemundervisning:
"Skolverket informerar om att: “En läroplan är en förordning som utfärdas av regeringen och som ska följas.” Den har även godkända friskolor skrivit under på. Under rubriken “Grundläggande värden” fastslås att “Undervisningen i skolan skall vara icke-konfessionell.” Det finns ingen sund troende förälder som kan skriva under på den parollen då Bibeln uppmanar att inskärpa dess ord hos sina barn."
Barnaga:
"Det finns inget barn på denna jord som inte behöver korrigeras. I naturen ser vi både i den högre och lägre skapelsen att det sker korrigering, bland annat genom tuktan. Om man inte klipper bort vildskotten på ett träd, så blir det vildfrukt.Det heter i Guds Ord att Herren agar var son som han har kär. Här nämns agan tillsammans med kärleken. Det är kärlekslöst att inte fostra och korrigera sina barn. Genom sina ständiga ingrepp gör samhället det fullständigt omöjligt för normala föräldrar att fungera i föräldrarollen."
Homosexualitet:
"Den homosexuella rörelsen är ett alarmerande tidsfenomen med många oöverskådliga konsekvenser för alla normala mänskliga relationer. Den är ingenting mindre än ett generalangrepp mot själva urcellen i ett fungerande samhälle."
Varför i all världen har kommunen godkänt hemundervisningen för dessa barn?

Här finns ett nyhetsinslag gällande nyheten: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1105995

Ta även en titt på kvällens avsnitt av Existens som handlar om bl a Maranata. 7/4-08 kl 20 på SVT2.

Uppdatering (080408):

En till Dagenartikel:
"Till Dagen säger en av rörelsens företrädare, Tage Johansson, att man tänker fortsätta att undervisa sina barn på sitt sätt oavsett hur lagen ser ut och att barnaga är en del av Guds bud."

Artikel i DN.

Andra bloggar om: ,

Skepticism är onaturligt?

Sam Harris m fl publicerade nyligen en studie där man undersökte vilka regioner i hjärnan som korresponderade med tro, misstro och osäkerhet.

Man fanns som väntat att dessa olika grader av övertygelse skiljde sig gällande vilka områden i hjärnan som aktiverades.

Man fanns också att bedömningar av propositioner som man ansåg vara "sanna" gick betydligt snabbare än bedömningar med "osant" eller "osäkert" som slutsats. Detta resultat överenstämmer tydligen med tidigare studier och själva grundtanken går ända tillbaka till 1600-talsfilosofen Spinoza.

Spinoza menade att själva förståelsen av ett påstående leder till en implicit acceptans av dess sanningsvärde. Misstro kräver däremot en vidare avvisandeprocess. Detta innebär i praktiken att vår grundhållning är att försanthålla begripliga påstående. Påståendet kan givetvis avfärdas, men detta kräver ytterligare tankeprocesses. Ett avfärdande kräver alltså mer eftertanke än acceptans. Spinozas hypotes verkar därmed förklara varför avfärdan tar längre tid för oss än acceptans.

"Human beings, in other words, are wired to “accept appearances as reality until they prove otherwise.”"
Den aktuella studien visade också tro aktiverade vårt belöningssystem medan tvivel kopplades till avsmak.
"Extending these notions to the levels of experience and philosophy, Harris et al. suggest that belief or acceptance of a proposition as true has a pleasant and rewarding emotional tone. We are reminded of the “thrill” one experiences when solving a mathematical proof. Alternatively, disbelief or rejection of a proposition is often experienced with a feeling of discomfort and urge to avoid the “untruth.”"
Denna reaktion är begriplig ur ett evolutionärt perspektiv med tanke på att positiva lärdomar bör premieras för att främja sådan aktivitet, medan negativa lärdomar bör leda till avståndstagande och försiktighet.

Studien i fråga har en viss koppling till annan forskning som visat att vi har en tendens att acceptera och tro på det som är bekant. Baksidan av detta är t ex att vi ofta tror på påståenden vi regelmässigt exponerats för oavsett om påståendet presenterats som sant eller falskt vid tillfället. Med tiden glömmer vi kontexten och slutsatserna men inte bekantskapet.

Man skulle kunna säga att vi av naturen är programmerade till att vara godtrogna. Vår grundhållning är att tro.

Jag upplever att studier som dessa bekräftar det jag som skeptiker upplever dagligen. Det är svårt att vara skeptiker. Att vara skeptiker handlar till stor del om att gå emot sina egna instinkter och intuitioner. Man måste ständigt vara medveten om de psykologiska tendenser som vi människor bär på och drivs av. Frågan är om någon klarar av att bibehålla en oavbruten skepticism? Inte jag i alla fall.

Det kan också vara värt att poängtera att studien av Harris et al endast är en pusselbit till den större skeptiska kartan. Vi har inte ens gått in på våra andra kognitiva bias, känslornas makt, minnets fällor/brister eller logikens snårskog.

---

SciAm artikel av Michael Shermer: http://www.sciam.com/article.cfm?id=adams-maxim-and-spinozas-conjecture-mar-08

Artikeln av Sam Harris et al finns att läsa i sin helhet här: http://www.samharris.org/images/uploads/Harris_Sheth_Cohen.pdf

En ledarartikel om studien, skriven av Oliver Sacks och Joy Hirsch: http://www.samharris.org/images/uploads/Sacks_Hirsch_Editorial.pdf

Andra bloggar om: , , ,

söndag 6 april 2008

Fejkad akupunktur bättre än den riktiga varan?

En stor studie har överraskande visat att fejkad akupunktur var bättre än den riktiga, traditionella varianten.

Men, men, men... Akupunktur är ju en tusentals år gammal kinesisk läkekonst! Alltså måste ju akupunktur fungera? Eller inte?

Andra bloggar om: ,

Skapelsekonspirationen (TV4 Nyhetsmorgon)

Den 4/4-08 träffades Per Kornhall och Mats Selander i TV4s Nyhetsmorgon för att diskutera evolution, kreationism och intelligent design.

Per Kornhall är författare av den nyligen utgivna boken Skapelsekonspirationen. Mats Selander är anhängare av Intelligent Design.Det är intressant att notera att Selander inte anser att ID är en naturvetenskap, trots att han är anhängare av denna "teori". Och hans förhoppningar på filmen Expelled lär nog inte infrias...

Andra bloggar om: , , ,

fredag 4 april 2008

Ulf Ekman ej längre bloggoskuld

Idag gick startskottet för Ulf Ekmans sprillans nya blogg.

Vi kan lugnt räkna med att Ekmans inlägg kommer att generera mycket kommentarer och blogginlägg. Än så länge har Ekman knappt hunnit komma igång men jag kommer med nyfikenhet följa hans funderingar.

Länkarna på hans blogg är högst intressanta. Ja till livet, Bevara äktenskapet, Krister Renard (kreationist), Stefan Gustavsson (Credodirektör), m.m. Kan länkarna tänkas säga något om Ekmans bloggambitioner?

Andra bloggar om: ,

torsdag 3 april 2008

Avslöja fotofiffel

På Museum of Hoaxes kan man testa sin förmåga att känna igen manipulerade fotografier.

Fotografierna är enligt mig i minsta laget för att kunna undersökas ordentligt, men testet är ändå vara en rolig exercis.

Test 1: Jag fick 9/10 rätt
Test 2: Jag fick 6/10 rätt
Test 3: Jag fick 8/10 rätt
Test 4: Jag fick 6/10 rätt

Totalt 29/40

Andra bloggar om:

Spådam åtalas för utsugning

Den 29-åriga spådamen Anita påstår sig ha 30 års erfarenhet och förmågan att hjälpa till med allehanda problem. Dock har denna "hjälp" blivit en dyr affär för vissa.

"En 54-årig företagare från Småland påstår att han betalat 190 000 kronor under en månads tid, bland annat för att få före detta frun att komma över att han varit otrogen med en annan kvinna."

"En 41-årig lätt begåvningshandikappad kvinna från Västerbotten betalade flera tusen kronor i månaden under fem års tid för att få hjälp av spåkvinnan över telefon."
Jag undrar ibland hur många av alla dessa siare inte är bedragare i någon grad? Detta är givetvis svårt att kontrollera såvida de inte överdriver sin prissättning som i det ovanstående fallet. För så länge de håller sig till sina 19:90 kr/min kan de lugnt hitta på hur mycket de än vill utan att åka fast.

Uppdatering: Nu ska Solna Tingsrätt undersöka ifall det är olagligt att ta betalt för spådomstjänster. Hur tjänster av detta slag kan granskas rent juridiskt har jag tyvärr dålig koll på. Men jag skulle bli förvånad om spådom mot betalning förbjuds.

Andra bloggar om: ,

onsdag 2 april 2008

Religionsöverskridande ekumenik

Lyssnade för ett par dagar sedan på en intervju med Harold Kroto, nobelpristagare i kemi 1996. I slutet av intervjun ställde han en fråga som jag klurat på sedan dess.

Han frågade helt enkelt varför olika religioner inte visat sig kunna komma överens om enhetliga läror för att därmed kunna skapa en mera universell religion?

I viss mån är frågan kanske något naiv och svaren kan tyckas uppenbara, men frågeställningen rymmer samtidigt en hel del intressanta funderingar.

De flesta religiösa individer jag haft nöjet att umgås och samtala med tycker sig själva vara sanningssökare precis som jag. De vill vara ärliga och objektiva i sin sökan. Sådana värderingar och en sådan strävan inom vetenskaplig forskning brukar med tiden leda till allt förklaringskraftigare och sammanbindande teorier, samtidigt som bristfälliga hypoteser kasseras. Men samma övergripande trend tycks inte finnas inom religionerna, i varje fall inte mellan de olika religionerna.

Men måste det vara så? Finns det i denna sanningssökan metoder och kriterier för att överbryggande diskussioner och argumentering skulle kunna leda till fruktsamma, förenande slutsatser? Och vilka är i så fall dessa metoder och kriterier? Hur ska man alltså kunna bedöma och jämföra olika religiösa uppfattningars giltighet på ett någorlunda objektivt sätt?

Som jag ser det skulle parterna behöva komma överens om vissa religionsexterna metoder och kriterier för att kunna bedöma diverse utsagor på ett neutralt och rättvist sätt. Argumentationen utifrån de specifika religionernas dogmer skulle alltså vara fruktlöst. Istället behövs troligtvis "sekulära" verktyg och dessa skulle t ex kunna vara naturvetenskap, psykologi, antropologi, sociologi, arkeologi, idehistorik, litteraturhistorik, religionshistorik, osv.

Att en dialog och strävan efter enighet inte haft någon större framgång hittills lär ingen ha missat. Men finns det hopp om en framtida strävan av detta slag? Är det ens möjligt?

Om svaret är Ja, så är detta en god nyhet för hela mänskligheten. Dessutom skulle ett jakande svar visa på religionernas allmängiltighet och verklighetsförankring. Ett nekande svar vore dock mindre uppmuntrande.

Vad anser ni?

Andra bloggar om: ,

tisdag 1 april 2008

1 April - Skeptikerdagen?

1 April är kanske dagen på året då flest antal människor tillämpar lite kritiskt tänkande. De flesta av oss är idag extra försiktiga med att tro på vänner, arbetskamrater och medier när dessa kommer med spännande påståenden / nyheter.

Under dagen ska jag eventuellt uppdatera detta inlägg ifall jag hittar några roliga / suspekta nyheter dagen till ära.

- Youtube Rickrollar alla sina Featured Videos
- Fler trillingar föds i närheten av 3G-master
- Skicka mail från igår med Google
- The Pirate Bay flyttar till Egypten
- Kolsyrat kranvatten i Katrineholm
- Birger Schlaug blir infochef på Försvaret
- Kollektomater i kyrkan kan leda till givarmissbruk
- I Love Europe blir EU:s officiella hymn

Andra bloggar om: , , ,