torsdag 28 februari 2008

Mirakulös toabebis?

Miraklet:

"Mamma Bhuri Kalbi, gravid i sjunde månaden, var på väg till Ahmedabad för en hälsokontroll och var tvungen att gå på toaletten.
Inne på tågtoaletten svimmade hon - och vaknade upp av att folk bankade på dörren.
Barnet hade fötts i toaletten - och trillat ut under tåget."
"Hon är en gåva från Gud. Hur skulle det här annars förklaras? säger den lyckliga mamman Bhuri Kalbi, 33."
Hmm... Hade det inte varit lite mer av ett "mirakel" om gud hade låtit bebisen växa färdigt för att sedan födas under lugnare omständigheter med medicinskt kunnig personal i närheten - som t ex på ett sjukhus? Eller har gud ett underligt sinne för humor?

Gud:
"Hehehe, nu ska de allt bli förvånade. Jag ska släppa ut en för tidigt född bebis genom hålet i en tågtoalett. I morgon ska någon födas ut genom en flygplanstoalett! Hihihi!"

Andra bloggar om: ,

onsdag 27 februari 2008

Domare beslutade om babyvaccination

Ett par föräldrar i Kanada vägrade vaccinera sitt nyfödda barn trots att mamman bar på kronisk hepatit B-smitta.

Babyn blev därför tvångsomhändertagen av de sociala myndigheterna. Hepatit B är nämligen mycket smittsamt vid barnafödsel.

"Hepatit B-virus orsakar en inflammation i levern. Alla blir inte gula i huden, men de flesta är besvärade av trötthet och kan ha dålig matlust under veckor till månader (de akuta sjukdomssymtomen avviker annars föga från symtomen vid hepatit A). Infektionen läker vanligen utan bestående men, men ett fåtal (c:a 5%) utvecklar dock en kronisk leverinflammation, i regel kombinerad med fortsatt smittsamhet. Upprepade blodprov visar om och när smittsamheten upphör eller om sjukdomen går över i en kronisk fas. Hepatit B i kronisk fas kan förorsaka levercancer, vilket ses i Asien och Afrika."
- Smittskyddsinstitutet
Varför ville föräldrarna inte vaccinera sitt barn? Jo, de var rädda för att vaccinet skulle kunna orsaka autism hos barnet.
""The parents' refusal to give their consent to the vaccination arises from their belief that they are acting in their child's interest," Judge Karswick said in an earlier decision. "However, the medically and professionally uncontradicted evidence presented at this hearing clearly and convincingly establishes that a failure to vaccinate this child almost immediately will likely result in serious physical and permanent harm.""
- National Post
Föräldrarna hade fallit offer för antivaccinationshysterin som råder i Kanada (och USA). De valde alltså att avstå utifrån en faktuellt ogrundad rädsla istället för att vaccinera utifrån en väldokumenterad risk. Det är inte enbart barnets hälsa de riskerade utan även andras som längre fram skulle kunna smittas av barnet.
"Ju yngre man är när man får sjukdomen desto större är risken att man smittar livet ut. Små barn som är yngre än fem år får sällan symtom och bara ungefär hälften av vuxna som smittats får symtom. Eftersom man kan bära på smitta utan att känna sig sjuk kan sjukdomen därför lätt spridas."
- Sjukvårdsrådgivningen
Föräldrarna har fått tillbaka sitt barn, men de har av domstolen blivit beordrade att låta barnet få de tre vaccinationsdoser som krävs.

Jag har faktiskt förståelse för föräldrarnas situation även om jag ogillar deras val. De hade helt enkelt blivit vilseledda och trodde att de agerade i sitt barns bästa intresse. Men samtidigt agerade domaren helt rätt. Barnet måste givetvis vaccineras både för sin egen och för andras skull.

Det är trist när sådana här situationer uppstår på grund av alla myter och missuppfattningar som sprids i vaccinationsfrågan. De potentiella konsekvenserna av missinformationen kan tyvärr bli förödande. Jag hoppas verkligen att föräldrarna följer domstolens beslut.

Andra bloggar om: ,

tisdag 26 februari 2008

Religiositet och epilepsi

Snubblade på en intressant dokumentär om kopplingen mellan temporallobsepilepsi och religiösa hallucinationer.

Fenomenet är mycket intressant och skapar många frågor kring religiositet och religiösa upplevelsers natur. Det har spekulerats i om sådana som Paulus, heliga Birgitta och Ellen White (grundaren av Sjundedagsadventismen) religiösa syner i själva verket var effekter av denna form av epilepsi.

Det är dock värt att notera att denna form av epilepsi är mycket ovanlig och att man därmed inte ska dra alltför stora slutsatser utifrån dessa fall. Men fenomenet kan vara väl värt att studera och diskutera. Kanske kan dessa extremfall ge viss insikt i mildare former av religiösa upplevelser?

Dokumentären finns på Youtube och är uppdelad i fem avsnitt.

  1. God on the brain (1/5)
  2. God on the brain (2/5)
  3. God on the brain (3/5)
  4. God on the brain (4/5)
  5. God on the brain (5/5)
(via Atheist Media Blog)

Andra bloggar om: ,

Bolibompa boli bom-bomba Danmark

Kolla in Hamas motsvarighet till Bolibompa:Att dessa barn hör samma budskap hemma, i skolan, på tv och i sina kyrkor gör väl inte så mycket. De växer säkert upp till fritänkande och fördomsfria individer ändå. Eller hur...

(Här finns ett till fint barnprogram)

Andra bloggar om: , ,

måndag 25 februari 2008

Internet bekräftar våra fördomar

Informationsmängden på internet är ungefär en 12:a på en skala 1-10. Det finns korrekt information, felaktig information och information som är så dålig att den inte ens är felaktig.

Men om man är någorlunda källkritisk och försiktig kan man hitta svar på det mesta. Man kan hitta enkla recept på cocosbollar och man kan hitta djupgående och detaljerade förklaringar för hur ögats evolution kan ha gått till.

Så om man tar sig tid att läsa på ett ämne som man är intresserad av kommer man med hög sannolikhet lämna surfandet med nya och överraskande kunskaper? Njae... Det händer nog mer sällan än vi tror.

En nylig studie visade att studenter som sökte information på internet oftast gjorde det för att bekräfta övertygelser som de redan hade. Och detta är föga förvånande, eftersom detta redan varit ett känt faktum gällande våra tendenser att i allmänhet bedöma information. Vår grundhållning tenderar att vara sökan efter vidare belägg för det vi redan tror, snarare än sökan av belägg mot det vi tror. Detta kallas Confirmation Bias. Jag skrev om detta för nästan ett år sedan.

Studien i fråga visade t o m att tillhandlahållandet av relevant och korrekt information i sig inte räcker:

""Even if people read the right material, they are stubborn to changing their views," said one of the authors, UNSW Professor Enrico Coiera. "This means that providing people with the right information on its own may not be enough."

""Our research shows that, even if search engines do find the ‘right’ information, people may still draw the wrong conclusions – in other words, their conclusions are biased," Professor Coiera added."
Så trots att internet ofta innehåller mer än tillräckligt med god information för att vi ska kunna finna korrekta svar blir våra uppfattningar ofta oförändrade. Vi vill helt enkelt hålla fast vid våra emotionellt tillfredställande föreställningar. Förnuftet fungerar endast som ett bortförklaringsverktyg i emotionernas tjänst.

Detta går givetvis att kämpa emot även om det inte alltid är lätt. Medvetenheten om att man har dessa tendenser är viktig, men ytterligare kunskap om våra olika kognitiva bias lär inte skada. Dessutom måste man finslipa sina kritiska tänkande så gott det går. Det vill säga om man nu inte värderar sina övertygelser alltför högt.

Andra bloggar om: , , , ,

Bart Ehrman om lidandets problem

Har precis lyssnat på en intressant intervju med Bart Ehrman gällande bibelns (och guds) olika sätt att tackla lidande.

Ehrman är en framstående bibelforskare och expert gällande den tidiga kristendomen. Han har nyligen publicerat en bok, "God's Problem: How the Bible Fails to Answer Our Most Important Question — Why We Suffer.", som han diskuterar i radioprogrammet på NPR. Boken är av mer personligt slag än hans tidigare, strikt akademiska verk. I denna bok beskriver han sin egna väg från hängiven kristen till agnostiker samtidigt som han reder ut bibelns sätt att beskriva och rättfärdiga det mänskliga lidandet.

För den intresserade finns det fler intervjuer att lyssna till gällande andra av hans böcker:
- Misquoting Jesus: The Story Behind Who Changed the Bible and Why
- Lost Christianities: The Battle for Scripture and the Faiths We Never Knew.

En mera kvalifierad analys av Ehrmans intervju kan ni hitta hos teologibloggaren Allotetraploid.

Andra bloggar om: , , ,

lördag 23 februari 2008

Anagram - Raga Man?

Hittade via Buzz en anagramgenerator och givetvis var jag tvungen att prova.

Det är ju allmänt känt att varje begrepp innehåller dolda budskap. Här är några av mina fynd:

Scientology

Only ego tics
Styli ego con
Got nosy lice
Yo lingo sect
Not yes logic
Get on cosily
Go style icon
Costly in ego
I only go sect
Atheism
A theism
His team
His meat
Ham ties
Has time
Christianity
I cash trinity
Satiric in thy
Hi tiny racist
Tiny irish cat
Rain hits city
City in a shirt
Hi, I try antics
I hit tiny cars
I hit, saint cry
Secular Humanism
Uncle mums sharia
Manuals curse him
Her mucus animals
Crush menu salami
Cruch mania mules
Is her scum manual
Acupuncture
A cure up cunt
A nut cup cure
Exorcism
Micro sex
Evolution
Outlive on
Evil no out
Creationism
Anemic riots
Amnesic riot
Is cremation
Satiric omen
Tinier comas
Airtime cons
Ironic steam
A mini corset
Is it romance
Astrology
A lost orgy
Paranormal
A porn alarm

Andra bloggar om:

Minus katten Gustaf

Det är anmärkningsvärt hur en serie kan ändra karaktär om man raderar en av figurerna.

Ta en titt på denna geniala sajt där man presenterar Gustaf-serier utan katten Gustaf. Resultatet blir "smått" sinnesförvirrat.

Smakprov:

Andra bloggar om:

fredag 22 februari 2008

Sturmark vs Ekman

Ett litet tv-tips: Den 5 mars (troligtvis kl 23.00) sänder SVT24 en debatt mellan humanisternas ordförande Christer Sturmark och Livets Ordpastorn Ulf Ekman gällande gudstro och ateism.

Huruvida Sturmark kommer att få tillgång till en tungotalstolk är okänt.

Andra bloggar om: , ,

torsdag 21 februari 2008

Hörselillussioner

Hittade precis en intressant artikel gällande hörselillussioner på New Scientist.

I artikeln finns det länkar till ett antal mycket imponerande illussioner. Använd gärna bra hörlurar, med god volym, när ni lyssnar. Blunda för extra effekt.

Nedan är ett exempel. Klicka er till artikeln för flera.

Virtual Barbershop (Fick mig flertalet gånger att (visuellt) leta efter ljudkällan i rummet)

Andra bloggar om:

onsdag 20 februari 2008

Cold Reading på indiskaHahah! Roligast idag! Men så har jag ju udda sinne för humor...

Andra bloggar om:

Den skeptiska bloggarens dilemma

(via xkcd)

Andra bloggar om:

Hur blir man troende?

Jag visste inte att det var såhär lätt:


(via Friendly Atheist)

Andra bloggar om: ,

måndag 18 februari 2008

Låt barnen komma till den helige anden

Ta en titt på Steve Foss Ministries videoarkiv.

Har själv inte hunnit se hela utbudet men "I-55 Revival explostion of POWER" var i alla fall riktigt motbjudande. Detta är på gränsen till vad Dawkins kallar för barnmisshandel i religiös kontext.

(Via Pharyngula)

Andra bloggar om:

söndag 17 februari 2008

Excorcism, akupunktur, barnpredikanter, m.m.

Det har i helgen dykt upp en hel del pseudovetenskapliga nyheter som jag inte hinner gå in på speciellt djupt. Därför presenterar jag här några korta notiser.

Oprah är som känt drottningen av godtrogenhet. Hon har jämnt och ständigt gäster som fullständigt okritiskt får häva ur sig diverse smörja.
Nyligen gästades hon av Dr Oz, en stamgäst som i bland kommer med sunda, vetenskapliga råd och ibland med ogrundad alternativmedicinsk propaganda. Denna gång talade han sig varm om akupunktur och "energimedicin" som han ansåg vara ett framtida succéfält. Säkert.

Som prästson kan man ibland bli väldigt inspirerad av sin karismatiska och kloka farsgubbe. Det gäller i alla fall för Samuel Boutwell, en 7-årig pojke som gladeligen evangeliserar för folk som passerar Ground Zero i New York. Hans far måste vara väldigt stolt över sin välindoktrinerade son.

Senaste avsnittet av Mr Deity tar sig an fundamentalism av alla dess slag.

PZ Myers på Pharyngula har hittat en underbar liten video. Videon föreställer en kreationist som "krossar"evolutionsteorin genom att diskutera ett par apelsiners släktskap med husdjur.

I San Diego har hittills 11 barn bekräftats ha smittats med mässling. Alla dessa barn har visat sig vara ovaccinerade eftersom deras föräldrar valt att avstå. Jag vågar sätta en liten slant på att många av dessa föräldrar avstått pga all vaccinskrämsel som florerar gällande kopplingen med autism. Någon sådan koppling finns dock inte. Sådant här ska man ta på allvar för mässling (med flera sjukdomar man vaccinerar mot) kan ha allvarliga konsekvenser. Statistiskt sett dör 3/1000 drabbade. Tänk om alla lät bli att vaccinera sina barn?

I Australien har exorcism blivit så "populärt" att den katolska kyrkan bestämt sig för att utbilda hundratals präster i denna ädla konst. Snart kan australiensarna känna sig trygga från mörkrets makter!

Sedan har jag två lokala företeelser att rapportera om. För det första såg jag en annons om en behandling som kallas för öronljus (ear candling) som erbjöds av en fotterapeut i trakten. Behandlingen ska hjälpa mot vaxproppar, bihåleproblem, m.m. Jag är dock något skeptisk.
Det andra jag stötte på var en behandling vid namn ljusakupunktur hos en diplomerad(!) Qi-terapeut. Rubriken på hennes annons var "Gillar du att ha ont?". Behandlingen sägs hjälpa mot bl a fysisk och psykisk utbrändhet, eksem, fibromyalgi, astma, barnlöshet och bensår. Ljusakupunktur går ut på att utöva akupunkur med infrarött ljus istället för nålar. Jag bestämde mig för att testa med fjärrkontrollen och jag lyckades faktiskt sänka och höja volymen på min röst. Men det kan ju ha varit en placeboeffekt?

Andra bloggar om: , , , , , ,

fredag 15 februari 2008

Avrättning av häxa

Nej, jag talar inte om någon medeltida historia som jag hört från Dick Harrisson. Detta handlar om en saudiarabisk kvinna som år 2008 riskerar att avrättas för häxkonst.

Kvinnan i fråga ska enligt uppgifter ha misshandlats och tvingats att signera en bekännelse som hon inte ens kunde läsa pga sin analfabetism. Hon beskylls bl a för att ha gjort en man impotent genom sina häxkonster och detta ska hon nu dödas för. Förbluffande vidskepligt och barbariskt...

Här är en video om en saudiarabisk avrättare. Han verkar faktiskt vara en ganska lugn och trevlig man, vilket gör det hela extra skrämmande.


Andra bloggar om: ,

torsdag 14 februari 2008

Föräldrar, barn och religion

I tidningen Dagen finns det idag en artikel gällande föräldrarnas roll gällande barnens kristna tro.

Enligt artikeln har föräldrarna 2-3 gånger större betydelse än kyrkan för barnens religiösa utveckling. Jag vet inte om dessa siffror stämmer, men det verkar inte helt orimligt i alla fall.

Men notera att sifforna som presenteras i Dagen endast är en jämförelse mellan föräldrar och kyrka. En mer intressant jämförelse vore enligt mig en jämförelse mellan olika föräldrar - de som aktivt vill föra vidare sin tro till barnen och de som inte vill det. (Givetvis finns det olika grader av detta). Hur stor skulle skillnaden i barnens religiösa utveckling vara då?

Såhär skriver B Splinka et al (The Psychology of Religion: An Empirical Approach, 1996):

"All of the different approaches of studying parental influence in the religious socialization process converge on a single conclusion: Parents play an extremely important roll in the developing religious attitudes and practices of their offspring. In fact, few researchers would quarrel with the conclusion that parents are the most important influence in this regard."
Dagen-artikeln handlar i huvudsak om Mark Holmen (en amerikansk pastor) och hans åsikter.
"Den Kalifornienbaserade pastorn Mark Holmen var tillsammans med John Burke och Greg Bowman huvudtalare på Willow Creeks A2-konferens i Stockholm och Växjö, och han presenterade en dyster statistik. I USA delar färre än 10 procent av de kristna föräldrarna en vardagsgemenskap i andliga samtal, bibelläsning och bön tillsammans med sina barn."
Dyster statistik? Ja, att 10% indoktrinerar sina barn är förvisso dystert, men det är istället de resterande 90% Holmen & Co syftar på. De vill ha mer indoktrinering. Det är sannerligen dystert.
"- Här har något gått snett, säger Mark Holmen, initiativtagare till en rörelse som kallas "Tron i hemmet"."
Nej, det är något som är på väg åt rätt håll. Och hans rörelse "Tron i hemmet" ger jag inte mycket för.

Ge istället
barn och ungdomar en bred religiös undervisning i hemmet ifall de visar intresse. Förklara att det finns många perspektiv och tillåt dem utveckla sina egna åsikter. Vägled barnen och ungdomarna i hur de själva kan tänka kring dessa frågor och var de kan finna relevant information. Kort sagt - förse dem med goda verktyg, inte färdigförpackade svar.

Andra bloggar om: ,

onsdag 13 februari 2008

Mer intolerans mot fanatism

Ännu en gång får vi uppleva hur fundamentalister fullständigt spårar ur p g a sin fanatiska tro på påstått heliga, religiösa idéer.

Det jag syftar till är ett gäng muslimska extremister som planerat att mörda en av tecknarna av de s k muhammedkarikatyrerna. Detta är så absurt i mina ögon att jag knappt har ord för det. Mörda någon p g a en teckning? Fullständigt sinnesförvirrat vansinne är det!

Och varför händer sånt här? Jo, eftersom vissa människor har en sådan orubblig och fanatisk tro på människoföraktande fantasier. Idéerna förtränger individernas empatiska förmågor och bygger upp en svartvit människosyn där meningsmotståndarnas värde fullständigt decimeras.

Börjar det inte snart bli dags för oss att ta idéernas makt och potentiella konsekvenser på allvar? Är det inte snart läge att omvärdera vår övertro på tolerans för andras övertygelser? Är det inte snart dags att ta upp det röda kortet och högt tala om att nu får det fan ta mig vara nog? Och det är extra viktigt att moderata/liberala anhängare riktar skarp kritik mot sina mer extrema medbröder och systrar. Endast då kan kritiken få ordentligt genomslag.

Mer läsning:
DN - Manifest för en ny upplysning
DN - Minst 11 tidningar tryckte teckning
SvD - Danska tidningar publicerar Muhammed-teckningar

Andra bloggar om: ,

tisdag 12 februari 2008

Bröstcancerinfo och alternativmedicin

En ny studie har undersökt kvalitén av informationen man kan finna gällande bröstcancer på internet.

Studie visade att endast 5,2% av de granskade webbsidorna innehöll felaktig eller vilseledande information, vilket jag tycker är förvånansvärt lite. Man undersökte de 343 mest populära sökresultaten varav 18 visade sig innehålla dubiös info.

Dock visade det sig att sidor med inriktning på alternativmedicin hade 15,6 gånger högre sannolikhet att innehålla felaktig information. Och detta tycker jag är mindre förvånande.

Vidare visade studien att 44% av de kvinnor som fått bröstcancerdiagnos söker på internet efter information. Och så länge de håller sig från alternativsidorna lär den mesta informationen vara av god kvalitét.

Andra bloggar om: , ,

Ateister och kristna har mycket gemensamt

En enda skillnad på flera hundra är inte mycket att gräla över?

Andra bloggar om: , ,

Oxymoron: Lesbisk hundägare?

En ung kvinna nekades för ett tag sedan till ett köp av en hund - eftersom hon är lesbisk. Kennelägaren förknippade nämligen homosexualitet med djursex.

"När kennelägaren fick klart för sig att kvinnans sambo också var kvinna blev hon enligt denna avvisande. Hon berättade att hon tidigare haft kontakt med ett transvestitpar och att hon läst att transvestiter har koppling till djurporr."
Kennelägaren gjorde självklart rätt val. Från homosexualitet, som är onaturligt och syndigt, är steget inte långt till sex med apor. Och från apsex är steget inte långt till hundsex. Och från hundsex är steget inte långt till hundkexsex. Och från hundkexsex är steget inte långt till...?

Andra bloggar om:

Darwin Day 2008

Andra bloggar om:

lördag 9 februari 2008

Mig lurar ni inte?

Kolla in denna kuben. Vad har de omringade rutorna för färg? A är brun medan B är ljusbrun eller mörkgul? Nope - de har precis samma färg.


För att testa detta tog jag i Photoshop ett färgprov av vardera rutan och ritade en stjärna i respektive färg längst nere till höger. Trots att jag nu vet om detta är det extremt svårt för mig att se dem som samma färg när jag tittar på kuben. Min hjärna tror sig veta bättre...

(Via J-Walk Blog)

Andra bloggar om:

fredag 8 februari 2008

Dagens miss gällande Flew

Dagen publicerade igår en mycket uttömmande artikel om fd ateisten Anthony Flew.

Det är uppenbart att redaktören inte gjort någon som helst undersökning gällande det han skrivit.

"Flews omvändelse har väckt en hel del uppståndelse. Hur det gick till beskriver han i boken "There is a God - how the world's most notorious atheist changed his mind"
Nej, Flew beskriver ingenting eftersom han inte skrev boken. Det stämmer att Flew numera har en viss gudstro (deism) frågan är om boken gör honom rättvisa. Boken skrevs istället av Roy Abraham Varghese, som bedrägligt nog bara står som medförfattare. Undersökningar och intervjuer har visat att Flew känner till väldigt lite om bokens innehåll och t o m erkänner att han inte skrivit någonting.

Boken, en propagandeskrift för teism, blev till genom ett samvetslöst utnyttjande av en gammal människa som börjar visa tecken på ålderssjukdomar av kognitiv typ.

Dagenredaktören borde i alla fall ha tagit sig en liten titt på läget innan han gjorde reklam för en moraliskt tveksam bok som denna. Via en enkel sökning på google (flew atheist) skulle han fått tillgång till en hel del intressant information.

Läs mera här:
Artikel i New York Times
Richard Carrier (Carrier är kanske den som haft mest kontakt med Flew de senaste åren)

Andra bloggar om: ,

torsdag 7 februari 2008

DN uppmärksammar amerikansk vaccindebatt

I USA har debatten kring vaccinernas roll gällande autism hållit på i årtionden, men forskningen har allt tydligare visat att vaccinerna är oskyldiga.

Nu har en ny tv-serie, Eli Stone, startat i USA som handlar om en advokat som tar sig an svåra fall som han anser sig vara moraliskt viktiga. I sitt första fall tar han sig an en kvinna som påstår att hennes son blivit autistisk pga barnvacciner. Och advokaten vinner givetvis.

Vad är då problemet? Det är väl bara en fiktiv tv-serie? Ja, men så enkelt är det inte. Vi människor påverkas även av fiktiva program ifall de framställs på trovärdigt vis. Framför allt förstärks övertygelserna hos de redan troende, men även andra påverkas. I det långa loppet glömmer vi var vi fått diverse information från, men slutsatserna blir ofta kvar hos oss. I detta fallet felaktiga slutsatser med potentiellt fatala konsekvenser.

Vaccinet i fråga är den sk MPR-vaccinet (MMR i USA), dvs mot mässling (morbilli), påssjuka (parotit) och röda hund (rubella). Sjukdomarna är sällan dödliga men ju fler som låter bli att vaccinera sig desto större är risken att någon eller några till slut stryker med.

"I Holland rapporterades 3 300 mässlingsfall under 1999-2000. Tre tidigare väsentligen friska barn avled och sju fick hjärninflammation. Året efter rapporterades från Irland cirka 1 200 fall, varav två barn avled. 2002 har en större epidemi drabbat Italien. Man beräknar att uppemot 24 000 personer insjuknade enbart i Campania-området under januari-maj. Tre barn avled och 368 personer sjukhusvårdades på grund av mässling, varav 13 för hjärninflammation (samtliga under 20 år)."
- www.smittskyddsinstitutet.se

Läs gärna Kjell Häglunds utmärkta artikeln i DN.

Andra bloggar om: ,

Axess Magasin - Religionens återkomst

Idémagasinet Axess har i sitt senaste nummer ett tema med namnet "Religionens återkomst".

Här nedan kommer några reflektioner.

Temat innehåller tre artiklar:

- Gud bidar sin tid... av Roger Scruton, professor i filosofi

Scrutons artikeln är i huvudsak en kritik av Dawkins, Hitchens, Harris och andra högljudda ateister. Scruton förstår inte riktigt nödvändigheten av deras aggressiva religionskritik eftersom han menar att bildade människor inte förnekar vetenskaplig kunskap - något som ateisterna ser som en stor risk. Scruton väljer dock att helt ignorera alla de "obildade" som faktiskt förnekar delar av vetenskapen.
Scruton presenterar även en hel del missuppfattningar och halmgubbar om vad ateisterna sägs tycka och tro. T ex:

"Ateisterna förutsätter det som de själva vill bevisa, genom sitt antagande att vetenskapen har alla svar."
Jaså? Jag känner då ingen ateist som hävdar detta. Påstår Dawkins, Hitchens eller Harris att vetenskapen har svar på t ex etiska eller estetiska frågor?

Sedan gör han ytterligare ett märkligt påstående:
"Det finns frågor som förnuftet ställs inför men inte vetenskapen, eftersom det är frågor som inte kräver en förklaring i termer av orsaker.

En av dessa frågor gäller medvetandet."

Hmm... Så vetenskapsmän sysslar inte med frågor om medvetandet? Vad håller psykologer på med i så fall? Vad är det neurologer och kognitionsforskare undersöker? Vidare skriver Scruton om bristerna med att förklara medvetandet genom postulerandet av en homunculus, vilket ytterligare visar på dålig koll på modern medvetandeforskning. Det finns väl ingen som tror på homunculusar längre?

Scruton spinner vidare på medvetandets mysterium och hävdar att just medvetandets problem är ett skäl till att folk söker sig till religionerna. Kanske, men är detta något annat än ett argument från okunskap eller misstrogenhet?

Skribenten i fråga använder sig bitvis av mycket tvivelaktig retorik:
"De missionerande ateisterna gör oss beklämda, när de stampar på den kista där de föreställer sig att Guds lik ligger och manar oss att begrava det snabbt, innan det börjar lukta.
Dessa människor har något häftigt och ovårdat över sig: det är alldeles uppenbart att något saknas i deras liv, något som kunde skänka dem ordning och fullhet i stället för godtycklig avsky."
Stackars ateister. Så vilsna, så tomma, så ilskna. Scrutons insikter är djupt oimponerande.

- Dit förnuftet inte når av Werner G Jeanrond, professor of divinity

Jeanrond har vissa goda poänger i sin artikel ifall hans uppgifter stämmer. Han menar t ex att etiska frågor om stamcellsforskning, m m beslutades av Vetenskapsrådet på "vetenskapligt sätt".
"De flesta ansåg att en enhetlig vetenskapsetik gällde i Sverige.
Därför skulle alla etiska frågor behandlas och avgörs på ett rent vetenskapligt sätt. Den härskande vetenskapssynen ansågs vara bortom kritik. I stället för att möta de nödvändiga etiska konflikter, som kännetecknar varje pluralistiskt samhälle, förnekade man existensen av sådana konflikter till förmån för ett vetenskapligt styrt enhetssamhälle."
Om denna beskrivning stämmer så blir jag aningen förbryllad. Hur avgöra man etiska frågor på rent vetenskapligt sätt? Låter skumt enligt mig. Givetvis ska man låta rådande vetenskaplig kunskap belysa frågeställningen, men de etiska slutsatserna måste baseras på värderingar bortom de vetenskapliga faktagrunderna. Jag är därmed lite skeptisk till Jeanronds beskrivning av läget.

Jeanrond menar vidare att detta tänkande speglar hela vårt samhälle.
"Som vi har sett har den inomkristna pluraliseringsprocessen i Sverige inte lett till en pluralistisk samhällskultur. I stället har en ny enhetskultur etablerats som mer eller mindre officiellt styr Sverige enligt förment vetenskapliga principer och som uppträder med vetenskaplig auktoritet för att avgöra etiska frågor på alla nivåer av samhällsorganisationen."
Hmm... Är jag ett barn av vår samtid till den grad att jag inte ens kan se detta? Det är klart att vi ser till vetenskaplig kunskap, men visst har vi mer än sådant att basera våra beslut på? Kanske uppfattar Jeanrond den upplysningsfilosofiska etiken som en vetenskaplig etik? Fast kanske ändå inte. En bit längre in i artikeln börjar han tala om vetenskaplig "värdeneutrala etik" och då vet jag inte längre vad han menar. Etik oberoende av värderingar? Kan det ens kallas för etik?

Därefter kommer ett märkligt resonemang:
"Upplysningens utmaning av religiösa övertygelser och religiöst motiverade former av förtryck har varit viktiga för religionens utveckling och har befrämjat kritik av religionen både inifrån och utifrån. På samma sätt önskar jag mig en systematisk kritik av vetenskapens och förnuftets villkor och former i Sverige (och utomlands). Först när religionen i sina olika skepnader och det vetenskapliga förnuftet både har nått en kritisk och självkritisk nivå kan ett fruktbart samspel mellan båda dessa instanser komma i gång till förmån för mänsklighetens utveckling.

Det vore synd om religionens återkomst välkomnas av den svenska offentligheten främst på grund av att det vetenskapliga förnuftet tydligt har visat sina brister och begränsningar.
"
Tror Jeanrond inte att vetenskapen är självkritisk? Har han noll koll på vetenskapens historia? Vetenskapen är ständigt i förändring och dess metoder förfinas allt eftersom brister hittas. Vetenskapsfilosofin har haft stor inverkan på hur vi ser på vetenskapligt arbete. Menar han att religion och vetenskap kan jämföras rakt av gällande kritik och självkritik? Självfallet är vetenskapsmän och -filosofer medvetna om den vetenskapliga metodikens styrkor och brister. Eller missar jag något?

Det vore förövrigt inte alls synd om religionens återkomst beror på insikt om vetenskapens begränsningar. Etiska, existensiella och estetiska frågor får gärna belysas av religiösa (och filosofiska) tankeskolor. Detta vore på inget sätt ett nederlag för det vetenskapliga förnuftet. Tvärtom kan värdediskussioner vara till god vägledning i många vetenskapliga vägskäl. Personligen föredrar jag sekulär, filosofisk inspiration, men jag förnekar inte att religionerna kan ha något att bidra med.

Härefter övergår Jeanronds till ett allt flummigare försvar av religionen. Detta känner jag inte för att kommentera.

Jeanronds påpekar senare att diskussioner om etik och moral hamnat i skymundan i en rad debatter i Sverige och det kan jag hålla med om. Det skulle inte skada med lite öppna etiska diskussioner och debatter gällande stamcellsforskning, aborter, osv. Om inte annat så skulle folk kunna ta del av olika etiska tankeskolor och därmed få en bredare grund för det egna tänkandet i dessa frågor. Fast jag tror att Jeanronds har ett överdriver förtroende för religionernas bidrag i frågorna.

- Moderniteten har avförtrollat kosmos av Richard Wolin, professor i historia och politisk vetenskap

Wolins artikel är enligt mig betydligt mer intressant än de två andra.

Wolin börjar med en till synes objektiv beskrivning av ledande tänkares syn på religionens roll i samhället från 1600-talet och framåt. Han vågar t o m fråga sin om desekulariseringen av nödvändighet är något gott.

Han talar vidare om hur vårt moderna samhälle leder till ett avförtrollat kosmos, där mycket av den mystik och existensialism som religionerna erbjöd gått förlorat. Han har troligtvis rätt i detta, men jag tror inte att detta är en nödvändighet. Om folk bara läste vad Sagan, Feynman, Dawkins, m fl skrivit om universums mystik, så skulle de förstå att det vetenskapliga tänkandet inte behöver beröva universum på dess gåtfullhet och förunderlighet.

Wolin fortsätter med att beskriva vikten av den fria debatten och tilliten till individernas förmåga till förnuftigt ställningstagande.

En del argument presenteras för religionernas positiva roll i politiska och sociala rörelser, men poängterar samtidigt att religionerna även haft negativa konsekvenser.

Sammanfattningsvis har jag inte mycket att klaga på gällande Wolins artikel. Men det är troligtvis bara de idéhistoriskt intresserade som orkar läsa igenom den utan att gäspa allt för mycket.

Andra bloggar om: ,

onsdag 6 februari 2008

Hemlig Flygande Spagettimonstervideo

Först läckte scientologernas Tom Cruise-video ut. Nu har en hemlig video från pastafarierna dykt upp på nätet. Varning för skrämmande sektvibbar!


"You either belive in the Spagedeity or you belive in the Spagedeidont! You think about that!"

Andra bloggar om: ,

Systrar riskerar stening i Iran

Två systrar är dömda till stening för otrohetsbrott eftersom de setts i sällskap av två män.

Maken till en av systrarna hade lyckats få videobevis på detta. Högsta domstolen i Iran har nu bekräftat dödsdomen och nu väntar stening.

Systrarna blev till en början dömda för olagligt umgänge vilket ska ha resulterat i 99 piskrapp var, men i följande rättgång dömdes de istället för otrohetsbrott, trots att videobevisningen inte innehöll några sexuella aktiviteter.

För min egen del spelar det inte roll vad videon visade - systrarna ska givetvis inte straffas om de så utövade sadomasochistiskt gruppsex med männen.

Iran och deras religiösa lagar är en skam för mänskligheten. Stening är överlagt mord. Att citera religiösa skrifter förändrar inget.

Var jag intolerant nu? Visade jag en avsaknad av respekt? Bra!

Andra bloggar om: ,

Bekräftelse: Koppling saknas mellan MPR-vaccin och autism

Ännu en studie har nu visat att det saknas en koppling mellan MPR-vaccinet (MMR i USA) och autism.

Studien, Measles vaccination and antibody response in autism spectrum disorders (Arch Dis Child, Feb 5, Baird et al), omfattade 240 barn varan 98 med störningar i autismspektrat, 52 med behov av specialundervisning och 90 neurotypiska.

Barnens blod undersöktes efter virus och antikroppar men man fann inga skillnaderna mellan de olika testgrupperna.

"To test the hypothesis that measles vaccination was involved in the pathogenesis of ASD as evidenced by signs of a persistent measles infection or abnormally persistent immune response shown by circulating measles virus or raised antibody titres in MMR vaccinated children with ASD compared with controls ."

"No difference was found between cases and controls for measles antibody response. There was no dose response relationship between autism symptoms and antibody levels. Measles virus nucleic acid was amplified by RT-PCR in PMBC from one case with autism and two typically developing children. There was no evidence of a differential response to measles virus or the measles component of the MMR in children with ASD, with or without regression, and controls who had either one or two doses of MMR. Only one child from the control group had clinical symptoms of a possible enterocolitis."

Men återigen - detta kommer inte att övertyga alla. Antivaccinationister kommer att något att klaga på gällande studier eller vädja till konspirationer.

Givetvis finns det begränsningar med denna studie, eftersom den endast testar en delhypotes gällande autism-vaccinkopplingen. Men denna studie tillsammans med övrig litteratur visar tydligt att kopplingen inte håller.

Relaterat:

Andra bloggar om:

tisdag 5 februari 2008

Expressens stora miss

Expressen har på senaste tid börjat leta efter livstecken på Mars, men de har helt missat det bevisat i sina bilder.

Först ut var bilden på en rymdmänniska som "fått vetenskapsmännen på Nasa att grubbla". Att rymdgubben endast är kring 6 cm hög känns dock som ett litet bakslag.

Expressen gav sig dock inte och hittade nyligen nya bevis! Den nya bilden ska föreställa en smiley, men visst är den lite missbildad?

Men nu har jag hittat det avgörande beviset som Expressen och Nasa har missat. Kolla in ansiktet till vänster om smileyn. Om detta inte är bevis för intelligent design så kan inget vara det!


Andra bloggar om: , ,

måndag 4 februari 2008

Den nya antidogmatismen

Läste precis en utmärkt artikel av Benjamin O'Donnell där han förklarar varför den nya ateismen, förespråkad av Dawkins, Dennett, Harris och Hitchens, kanske borde kallas för den nya antidogmatismen istället.

Jag tycker att O'Donnell lyckas väldigt väl med att lyfta fram de centrala budskap som Dawkins & Co försöker belysa, men som missas av många.

"The physicist Steven Weinberg has said that, left alone, "you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." If you change the word "religion" to "dogma" or "faith" you have my view - and the view I suspect people like Weinberg, Dawkins, Dennett, Hitchens and Harris are really getting at."
Artikeln förklarar vidare varför det är just dogmatism vi bör kämpa emot, oavsett om det kommer i form av religion, ideologi, politik, osv.

O'Donnell lyckas också visa att förespråkarna av den nya ateismen inte anser att religion i alla dess former är av ondo.
"Another common criticism of atheists (particularly atheist scientists like Dawkins) is that they are robotic philistines, determined to destroy art, culture and community and reduce the world to a place of steel and chromium, spreadsheets and catalogues. But the really interesting thing about these new anti-dogmatists is their spirituality. Dawkins has written with such wonder and poetry about the natural world in books like Unweaving the Rainbow that he's been referred to as a "deeply religious non-believer" (and he is, after all, the man who once wrote an article entitled "Atheists for Jesus")."
Artikeln, New atheists or new anti-dogmatists?, är väl värd att läsa!

Andra bloggar om: ,

lördag 2 februari 2008

Dawkins och Ledgers begravningar

Missade du Heath Ledgers begravning? Missade du Dawkins? Då finns de att skåda på Youtube.

Men Dawkins har väl inte dött tänker ni kanske? Nej, men vissa fundamentalister orkar tydligen inte vänta.

Högtidligt och vackert. Precis som begravningar ska vara.

Citat från en Youtubeanvändaren "biblicaltruth":
"There is no hatred or ignorance (or any of the other trash you just stated). It is pure love that keeps these people doing this, love to show someone they too can change their ways and avoid hell. Sin leads to hell. And he loves you enough to show you that. Why else would these people go thru the trouble, and thru the rude comments like this if it weren't the case?"
Ja, jag känner verkligen kärleken flöda!

Andra bloggar om: , ,

Kvacksalvare stoppas igen

Ivan Troeng, försäljare av värdelös magnetterapi har åter stoppats av konsumentverket.

Troeng påstår att hans magnetapparater ska kunna bota bl a cancer, vilket han inte kunnat producera några sm helst belägg för. Nu förbjuds han att annonsera och kommer att få böta minst 50000 kr.

"Jag ligger lågt ett tag och arbetar utan att annonsera, kommenterar Ivan Troeng som dock står fast vid att terapimagneterna är det enda som biter på cancer."
Enda som biter på cancer? Snacka om villfarelse.

Enligt Hallandsposten har Troeng anmälts 20 ggr hos konsumentverket men detta ska vara fösrta gången han fälls. Dock har jag för mig att han även fälldes 1983 för kvacksalveri.

Jag hoppas att konsumentverket i framtiden får mera resurser till undersökan av potentiell kvacksalveri. Den alternativa marknaden fullständigt kryllar av verkningslöst skräp som borde stoppas.

Uppdatering: Kvällsposten/Expressen

Andra bloggar om:

fredag 1 februari 2008

God Delusion Index

Jag skrapade ihop 45 poäng (Normal) i testet God Delusion Index. Vad får du?Hittade testet via Pharyngula, som fick 0 poäng.

Andra bloggar om: , , ,

Matchreferat: Vetenskap mot Kreationism

Även om jag tycker att denna video har vissa brister är den övergripande illustrationen väldigt talande.


"Do you like being on the cutting edge of knowledge? The bible has always been years ahead of scientists."

Andra bloggar om: , ,

Montel ger upp nedskräpning

Montel Williams har bestämt sig för att lägga ner sin talkshow efter 17 år i etern.

Vi tackar dock Montel för att Sylvia Browne inte längre kan kontaminera folks vardagar via hans mediokra program. Tyvärr lever gamla avsnitt vidare genom repriser och "best of"-program.

Andra bloggar om: