måndag 15 december 2008

Stellan Skarsgård om religion

Stellan Skarsgård skriver i Expressen om religiösa friskolor, Bibeln, Koranen, mystik, m.m. Jag har inte tidigare känt till Skarsgårds åsikter så jag blev positivt överraskad.

Några citat:

"Det är svårt att förhålla sig neutral till religionen när man läst Bibeln och Koranen. Ser man dem som gudomliga budskap är de förfärliga."

...

"Både Koranen och Bibeln läser många efter eget huvud. Strunta i det där grymma, säger man - du ska se till de fina sidorna! Men om man verkligen kan välja fritt vad man vill tro eller inte tro på, så blir ju dessa böcker fullkomligt onödiga."

...

"I dag ser jag i högsta grad religionen som ett problem. Jag har inget behov av någon ideologi och vill inte ställa mig bakom något idésystem, men jag anser att religionsfriheten borde vara en självklarhet. Det innebär till exempel att man inte ska skattefinansiera religiösa friskolor. Det är bisarrt att behöva ta strid för något sådant i det sekulära Sverige. Har vi religionsfrihet, så måste vi också ge barnen frihet att välja. Om de hemma får lära sig att de kommer att brinna i helvetet om de inte ber till Gud, så ska de åtminstone få möta ett alternativ i skolan. I dag tillåts till och med extrema sekter att driva skola. Det handlar om barnmisshandel. Det är förfärligt att vidskepelse har en så skyddad position i samhället."

...

"Jag ser hela frågan om Guds existens som absurd och fullkomligt ointressant. För om det finns en gud som är god, så kommer han att se till mina handlingar och döma efter dem. Och är han så fåfäng att han vill bli tillbedd, så är han helt enkelt inte värd att be till."

Läs hela artikel i Expressen och begrunda. För egen del delar jag många av Skarsgårds tankar.

(Dagen refererar)

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: