torsdag 18 december 2008

Spänning inget för Liza Marklund

Liza Marklund gick i augusti ut med att hon lider av så kallad elallergi.

Nu är hon tillbaka med en konspiration som tagen direkt ur en deckarförfattarinnas fantasi. Hon menar nämligen att myndigheterna utsätter oss för ett gigantiskt experiment genom favoriserandet av potentiellt farliga lågenergilampor. Enligt Marklund skapar lågenergilamporna störningar och elektromagnetiska fält på elnätet. Och detta kan bli en potentiell katastrof för människors hälsa. Men hur troligt är detta och vilka är Marklunds källor?

Jag skulle kunna gå igenom hennes argument här på bloggen, men det känns onödigt med tanke på den föredömliga undersökning som redan gjorts på bloggen Tankebrott.

1. Härnäst: Liza Marklunds pingpongtrick
2. Marklunds källa tolkar fritt, glad ändå...
3. Liza Marklunds lakterar inte längre
4. Världsbäst... i Skellefteå
5. Nobelpriset går till Marklund/Skugge...

Läs även diskussionen på VoFs forum: Marklund och lågenergilampor

Andra bloggar om: ,

12 kommentarer:

CJ sa...

Ohoy,

Utan att slå på den stora egentrumman kan jag slå ett slag för ytterligare två postningar som analyserar Marklunds tokigheter:

- Världsbäst... i Skellefteå samt
- Nobelpriset går till Marklund/Skugge

Pekka S sa...

Tackar! Har lagt till inläggen.

ödmjuk sa...

” Hela vintern och våren var jag sjuk. Men så, under en lång semester på Irland, blev jag frisk. Världen slutade gunga och illamåendet försvann.
När semestern var slut satte jag mig, full av tillförsikt, vid datorn för att skriva min nästa bok, ”Studio sex”.
Två timmar senare hade jag full sjögång igen. Det var då jag fattade. Det var datorn som gjorde mig sjuk.
Insikten var förfärlig.”

Det stämmer inte om det är el-miljön som orsakar det, men stämmer exakt om ljusflimmer ar orsaken
Det lustiga är att man kan framkalla ”psykiska” besvär hos dom flesta om man sänker flimmerfrekvensen, läs om flicker ljusmodulation.

Pekka S sa...

Ödmjuk: Eller så är det själva arbetet (ergonomiskt, psykologiskt, eller annat) som triggar dessa symptom.

Möjligtvis kan ljusflimmer påverka vissa mer än andra, men jag forskningen på området är väl relativt småskaligt? Sedan förklarar flimmerhypotesen långt ifrån alla fall av upplevt elöverkänslighet.

ödmjuk sa...

”Ergonomiskt” ja ljusergonomi
Kemikalier finns också statisk uppladdning kan dra kemikalierna till operatören.
Lågfrekvent buller statiskt, störljud från dator bildskärm statiska, se psykoakustik.
”Sedan förklarar flimmerhypotesen långt ifrån alla fall av upplevt elöverkänslighet.” där har du rätt mobiler flimrar ej men om ljukvaliten är dålig så kan det stressa hjärnan sen finns det ett inslag av psykologi.

Antagligen samverkar ljusflimret med stress i hjärnan förstärker varandra, patienterna drabbas mer eller minde alltid av ljusflimrande saker när besvären startar se marklunds historia,
Tål man inte datorn så går man till läkaren då får man veta att det är psyket eller så fastnar man för den allmänna uppfattningen att det är elallergi.
ljusflimret Stressar hjärnan och ger symtom, vad händer när personen ser något som hon tror orsakar symtom, det blir en stressreaktion det med och symtom, symtomen liknar varandra men är inte identiska,

Om en person får astma av hyacint så är det inte ovanligt att personen mår sämre av att bara se en hyacint precis som med elallergi. Pecka säger du till den personen att astman beror på psyket?

”forskningen på området är väl relativt småskaligt?”
Det finns mycket att läsa från allra första början när man skulle fastsälla vilka flimmerfrekvenser som vi kan se, problemet var bara att hjärnan ser högre frekvenser än vi kan uppfatta.
Studier som gjordes i Sverige på elöverkänsliga visade att dom kunde detektera ljusflimmer som man inte ser som flimmer, blint alltså.

Farligt expriment
Ta 3 bildskärmar
Sätt den i mitten på 70Hz den ska du använda.
Den till vänster på60Hz
Den till höger på 75Hz
Sätt ett gammalt lysrör100Hz (ej HF) i taket gärna med olika sorters lysrör i armaturen.
Dra för alla fönster.
Ögat kommer att se skilnadsfrekvenserna vi är mycket känsliga för 9Hz (se forskningen)

Är du så dum att du gör denna test få du skylla dig själv. (flimmerkänsligheten kanske kan bli bestående men elen tål man fortfarande)
Det var så datanördarna som älskade sina datorer blev sjuka.
Bildskärmssjukan drabbade även börsmäklare, flera bildskärmar runt sig, lysrör, stress i arbetet.

ATT ELALLERGI INTE BEROR PÅ ELEN GÖR INTE DET TILL EN PSYKISK SJUKDOM. Alla som drabbas luras att tro det är elen.

Technicolor sa...

Jahapp, då har Sverige olyckligtvis fått sin egen Jenny McCartey. Kändisar som propagerar för kvasivetenskap är inte direkt vad världen behöver fler av.

Pekka S sa...

Så sant. Frågan är dock hur hög trovärdighet folk i allmänhet tillskriver Marklund?

ödmjuk sa...

Pecka sa på ett anat ställe ”Jag håller med dig om att man måste vara öppen för sådant som inte än är bevisat.” det var klokt och sant.

Pecka sa på ett anat ställe ”Till att börja med ska jag medge att akupunktur inte tillhör de alternativmediciner jag är mest skeptisk till. Homeopati t ex är långt mer osannolik”

Pecka om du nu tror att det möjligen kan finnas någon effekt i akupunktur,

Då har forskningen om ljusflimmer mycket säkrare flera olika sorters studier visar på att flimmer inte är bra även blint (test med ej synligt flimmer gav signifikans) .

Vad jag vet så finns det inget VETENSKAPLIGT BEVIS FÖR ATT DET ENBART SKULLE BERO PÅ PSYKET.

För ljusflimmer så finns det en förklaringsmodell ljus når hjärnan, det är känt att ljus påverkar hjärnan.
Tidsmässigt stämmer det bra med tidpunkten då ljusflimret dök upp.

Pecka varför blundar du för fakta?

Det är många som tror att det är flimmer som är orsaken.

Pekka S sa...

Skulle du kunna länkar/hänvisa till studier du anser vara relevanta? Jag har nämligen inte stött på sådana.

ödmjuk sa...

Kommer senare det är 10 år sen jag läste en del studier. läs lite under tiden hur vi normalt uppfattar ljus och ljusflimmer ex stroboskop på 10 Hz det gäller alla friska alltså.
Det jag pratar om ligger i gränslandet mellan det för alla störande flimmer på10 Hz och det vi inte kan uppfatta, jag tror det kan vara över 150Hz jag vet faktisk inte på rak arm.
Belysning med tre olika faser ger 300Hz då har nog påverkan upphört.


”Skulle du kunna länkar/hänvisa till studier du anser vara relevanta? Jag har nämligen inte stött på sådana.”
Du kan under tiden ta fram studier på att bildskärmsjukan bara beror på psyket, elallergi då är man fel ute från början två felaktiga påståenden (elallergi och psykologisk fobi).

LJUSFLIMMERKÄNSLIG = ELALLERGI+ PSYKOLOGI

Pröva och ändra uppdateringsfrekvensen mellan lägsta ca 60Hz och högsta möjliga ca 80-120Hz märker du en skilnad så finns flimmersjukan pröva (inte ofarligt att pröva) katodstråleskärm inte platt (bakgrundsbelysningen kan flimmara i en del platta skärmar)

Pekka S sa...

Jag ska nog inte hålla på med privata, småskaliga och dåligt blindade studier om bättre finns att tillgå. Väntar tills du hittat dem.

Technicolor sa...

Well, hon är mer förtroendeingivande än Jenny McCarty i alla fall, som ändå lyckats omvända en hel del folk. Liza Marklund har många fans och anekdotal bevisföring som förs fram av kändisar som folk litar på väger nog många gånger tungt. Gemene man är ofta inte allt för brydd om vetenskaplig metod och evidensbaserad vård.