fredag 5 december 2008

Skeptips 5 december

Ateister har funnit en avbildning av Big Bang på en rostad brödskiva! Tyvärr ligger vi långt efter antalet Jesusuppenbarelser.

Medvetenskap har tagit sig en titt på något som kallas för Brain State Conditioning. Denna metod beskrivs utifrån ett ovanligt kritisk perspektiv på Aftonbladet.

I SvD levererar Lars Adaktusson ett riktigt lågvattenmärke i sin kritik av Humanisterna.

Hur ska man få unga människor mer intresserade av att lära sig vetenskap? Kanske genom serietidningar?

Mats Reimer skriver ett avslöjande och lärorikt ursäktsinlägg till Archibald Cochrane, mannen bakom evidensbaserade medicin. Reimer beskriver bl a anekdoternas psykologiska dragningskraft och frustrationen över att inte kunna hålla sig ajour med all relevant forskning. Som en föredömlig skeptiker riktar han sitt kritiska öga också på sig själv. I följande inlägg presenterar han några mycket lockande julklappstips.

Vatikanen har på sistone kritiserats hårt för att ha motsatt sig en FN-resolution med mål att avkriminalisera homosexualitet världenom. Detta motiverades bl a med att dekriminaliseringen skulle göra det svårare att diskriminera homosexuella när det gäller möjligheten till äktenskap. Så det är alltså bra att homosexualitet är olagligt eftersom det underlättar för diskriminering? WWJD?

Ulf Ekman presenterar på sin blogg den "ultraliberala" teologi som John Shelby Spong verkar stå för. Spong verkar vara något av en fritänkande kristen, om man nu kan kalla honom kristen i traditionell mening.

På Dagens Industri finns en underhållande artikel med ett utmärkt exempel på hur korrelation kan misstolkas som kausation.

Jag har vid ett antal tillfällen belyst den nigerianska häxjakten på barn. Nu verkar en av häxjägarna äntligen ha ha åkt fast. Herr Sunday Ulup-Aya, en självutnämnd pastor, tros ha dödat 110 barn.

Den 101:a förste upplagan av Skeptics Circle har presenterats hos Ionian Enchantment.

När Richard Dawkins dotter fyllde 10 år skrev han henne ett brev traditioner, auktoriteter och uppenbarelser. Den finns att läsa här.

Skeptics Guide to the Universe har släppt två nya avsnitt. Avsnitt 174 tar bl a en titt på telepati och neurovetenskap och sömngående. I avsnitt 175 diskuteras placebo-akupunktur, influensavaccin och astronauter som återanvänder urin.

I The Skeptics Zone Podcast 6:e episod intervjuas Steven Novella. I episod 7 dyker James Randi och Ben Radford upp.

I ett tidigare inlägg om religionsforskning presenterade jag forskning som antydde att barn föds med en naturlig tendens till tro på en skapare/designer. Detta rapporterades även i tidningen Dagen. A C Grayling kritiserar nu forskningen i The Guardian. Grayling håller med om att barn tenderar att tillskriva mening och motiv till naturliga fenomen/objekt. Men detta faktum ska inte tolkas till att barn föds till gudstro enligt Grayling. Han påpekar dessutom att barn med stigande ålder lär sig förstå att naturliga fenomen/objekt saknar egna motiv och syften. Sådana föreställningar växer de flesta ifrån såvida de inte förstärks av samhället de växer upp i.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: