fredag 19 december 2008

Skeptips 19 December

Det amerikanska försvaret ska börja använda akupunktur som smärtstillare ute i fält. Stackars soldater.

Hos Happy Jihad's House of Pancakes presenteras Skeptics Circle nummer 102.

I Skeptips den 5 december länkade jag till en mindre lyckad debattartikel av Lars Adaktusson. Nu är han i farten igen. Och argumenten blir bara sämre och sämre. Läs Humanistbloggen eller Camilla Grepe som reder ut Adaktussons röra. Bl a menar han att Humanisterna vill beröva människor på deras religionsfrihet, vilket givetvis inte stämmer. Han verkar uppfatta ateismen som någonslags alltomfattande världsbild och han beskyller humanister för åsiktsförtryck och bristande reflektion. Suck...

En 11-årig flicka har dragit på sig hjärnskador eftersom hennes pappa vägrade ta henne till läkaren. Istället matade han henne med alternativmedicinska kosttillskott.

I en nylig intervju berättade George Bush att han inte tror att Bibeln ska läsas bokstavligt. Han menade även att evolutionsteorin är kompatibel med skapelsetro. Uttalandena var inte populära hos evangelikala kristna i USA.

Ekonomin svajar och återigen bekräftas teorin om att folk vänder sig till det andliga i svåra tider. Präster och medium får uppenbarligen mer att göra. Men få förnekar väl att andligt sökande i viss del motiveras av känslomässiga faktorer?

Ett kristet dagis i Borås har fått fortsatt bidrag trots att de kräver kristen tro av barnens föräldrar. Vad är detta för bisarrt krav egentligen? Vad har föräldrarnas tro med barnen eller dagiset att göra? Dagiset måste trots allt följa skollagen och lär de inte få hålla på med trosbekännande verksamhet med barnen? Eller? Jag skulle vilja se ett godkännande av ett nazistiskt eller miljöpartistiskt dagis som krävde bekännande föräldrar...

Holger Nilsson, domedagsförkunnare från Flammor.com, skriver i Dagen att det förkunnas för lite om profetior. Slutet är nära enligt honom och vi bör förbereda oss. Snart bär vi alla vilddjurets tecken! Ska vi slå vad Holger?

Statens Medicin-Etiska råd (SMED) vill utreda möjligheten för en ny lagstiftning gällande dödshjälp, något som idag är olagligt i Sverige. Detta har utan förvåning skapat en livad debatt i media och bloggosfär. Det finns en mängd artiklar med argument både för och emot dödshjälp och jag tänker inte länka till dem alla. Men personligen tycker jag att Cordelia Edvardssons inställning ligger mig närmast. Ibland målas denna debatt upp som en kamp mellan sekulära och religiösa krafter. Humanister m fl menar bestämt att människan har rätt att bestämma över sitt eget liv medan troende menar att livet är en helig gåva vi inte har rätt att avsluta. Men en sådan polarisering är missvisande. En av medlemmarna i SMED är sjukhuspräst och det finns säkert fler präster (t ex Karin Långström Vinge) som stödjer denna frihet. Sedan finns det givetvis troende som förfasas (t ex Siewert Öholm) över SMEDs initiativ.

Mats Reimer förklarar på sin blogg varför världens första randomiserade studie av naprapati tyvärr är av väldigt lite värde.

Louise Ramsby påstår i Stockholms Fria Tidning att antroposofiska preparat inte kan testas på samma sätt som traditionella läkemedel. Joho, det kan man visst det säger Jesper Jerkert. Jag håller med Jerkert...

Skeptics Guide to the Universe nummer 177 är nu ute. I detta avsnitt samtalar panelen med arkeologen James P Allen, astronomen Phil Plait och veteranskeptikern James Randi.

I Point of Inquiry intervjuas återigen Solomol Schimmel, en agnostisk ortodox jude. Han talar i detta avsnitt bl a om orsaker till att fundamentalister behåller sin tro.

Reasonable Doubts frågar sig hur pass samstämmiga de fyra evangelierna om Jesus egentligen är. Avsnitt 1 och 2.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

Z sa...

Jag vill önska dig och din familj en trevlig jul- och nyårshelg. Keep up the great blog :)

Pekka S sa...

Detsamma Z! Hoppas du får en trevlig helg!

Z sa...

Vi kommer att befinna oss på andra sidan pölen, från er sett, dvs i Gränna