tisdag 2 december 2008

Kvacksalveri direkt i brevlådan

Home Shop är ett företag som då och då skickar mig direktreklam i form av små produktbroschyr. En sådant fick jag igår.

Utöver utbudet av diverse smaklösa prylar innehöll broschyren ett flertal pseudovetenskapliga produkter.

Till att börja med kryllade det av magnetbaserade "hälsoprylar". De bygger på den pseudovetenskapliga föreställningen att små statiska magneter har en terapeutisk verkan på människokroppen. Belägg för detta lyser med sin frånvaro.

"Extraordinary claims demand extraordinary evidence. If there is any healing effect of magnets, it is apparently small since published research, both theoretical and experimental, is weighted heavily against any therapeutic benefit. Patients should be advised that magnet therapy has no proved benefits. If they insist on using a magnetic device they could be advised to buy the cheapest—this will at least alleviate the pain in their wallet."
- Leonard Finegold, British Medical Journal

Vilka produkter av denna typ erbjuder Home Shop?

Pro-Power hälsomagneter
Pris: 5 kr
Beskrivning:

"Kineser har i årtusenden hävdat att magnetterapi har mycket positiv påverkan på kroppen. Idag anser många vetenskapsmän magnetterapi vara föråldrat, medans andra anser att det har effekt. Vill du prova magnetterapi så rekomenderar vi dessa extra kraftfulla magneter på hela 1700 gauss. De är sköna att hålla i handen och du använder dem enkelt för akupressurbehandling. Levereras i ett fint fodral. Längd ca 60 mm. 2-pack. Skall ej användas av personer med pacemaker."

Kommentar: Magnetterapi + Akupressur = Dubbelplacebo. Men för 5 kr får man hyfsat starka magneter i alla fall. Något roligt kan man säkert hitta på med dem.

Magnetisk nack-/axelvärmare

Pris: 99,50 kr
Beskrivning:

"Bli av med smärta och värk – utan att ta till kemiska preparat! Denna fantastiska nack och axelvärmare med 6 magneter lindar dina besvär på ett skönt och enkelt sätt! Lätt att ta på och fästes med kardborre framtill. Elastiska band i sidorna gör att en storlek passar alla. Den mjuka kragen är uppfällbar – vilket ger skön värme åt nacken. Tyg i polyester med skön vaddering. Maskintvätt 30°."

Kommentar: I beskrivningen för Pro-Power fanns det åtminstone en hänvisning till vetenskaplig skepsis. Här säger man rakt ut att produkten hjälper mot smärta och värk, vilket nästan gränsar till falsk marknadsföring. Men bara nästan, eftersom man beskriver produkten som en "värmare" och just värme kan ju faktiskt hjälpa lite.

Och här är några till:
- Magnetisk hälsosits, 149,50 kr.
- Magnetiskt handledsstöd, 49,90 kr
- Ankelstöd med magneter, 99,50 kr
- Knähjälpen, 99,90 kr
- Back-Relief, 99,50 kr

Mer om magnetterapi:
- Skepdic
- CSICOP
- Quackwatch

En annan missvisande produkt i deras lager är Sauna Solution. Denna bloggade jag faktiskt om i mitt andra inlägg som ny bloggare. Och inget har förändrats sedan dess. Sauna Solution sägs "trimma" kroppen genom svettning. Men detta är givetvis en urusel metod. Svetten måste man ändå ersätta med att dricka.

Och till sist produkten jag anser vara allra värst - Detox Foot Pads.
Pris: 149,50 kr
Beskrivning:

"Jämför själv den vita ytan du sätter dit på kvällen mot den mörkare ytan på morgonen, efter Detox Foot Pads har gjort sitt jobb. Särskilt om du har mycket orenheter i kroppen! Detox Foot Pads bygger på österlänsk medicin där man under lång tid insett att alla giftiga ämnen som lagras i kroppen har negativ inverkan på hälsan. Giftiga ämnen samlas bl a i fötterna. Detox Foot Pads innehåller helt naturliga örter som hjälper kroppena att dra ur orenheter och gifter medans du sover. På ett helt naturligt sätt – helt utan biverkningar! Fästes enkelt på undersidan av fötterna innan du går och lägger dig. Stimulerar organen enligt reflexologins principer! Använd på nätterna tills du ser att gifthalten normaliserats. Använd därefter vid behov. Du får hela 14 st (7 par) för endast 149:50 tillsammans – direkt från oss!"

Kommentar: Detta är ren och skär kvacksalveri. Det finns inga som helst belägg för att man skulle kunna rensa kroppen på gifter genom fötterna. Än mindre att sådan "avgiftning" skulle ha något att höra med reflexologi/zonterapi. Tester av denna typ av produkter har visat att det räcker med att skvätta lite vatten på dynorna för att de ska ändra färg (och därmed se verksamma ut). Men ingenstans i produktbeskrivningen antyds det att metoden saknar vetenskapligt stöd. Enligt mig är detta ett solklart exempel på falsk marknadsföring. En anmälan till Konsumentverket vore kanske en bra idé?

Artiklar om Detox Foot Pads:
- ABC 20/20
- Devicewatch 1, 2
- NPR

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Ruff sa...

Lagom argsint - mycket underhållande! Försöker själv skaffa kött på benen för att upprätthålla ett aktivt förnuftsivrande (mest på det teologiska planet, men ändå) och då är den här bloggen helt i min smak. Tack!

Bill Hicks sa...

Jag upptäckte nyligen att man kan få spärra sig även mot adresserad reklam, inte bara telefonförsäljare.

Antidirektreklamstjänsten kallas visst "nix-adressat". Mer information finns på http://swedma.se/

Har bara varit spärrad några dagar, så jag kan inte säga hur effektivt det är.

Pekka S sa...

Ruff: Tackar! Vet inte hur mycket på bloggen du läst, men jag tar även upp religiösa frågor titt som tätt. Kanske kan dessa ibland röra vid det teologiska planet? Här är några exempel:

Jalla Kids 2

Det undersökningsbara

Väckelse, guldtänder och magsparkar

Att föra vidare sin tro

Pekka S sa...

Bill Hicks: Tack för tipset!