fredag 7 november 2008

Skeptips 7 November

Vi börjar med en zonterapeut i Landskrona som påstår att han hjälpt 100 kvinnor att bli gravida. Detta säger han sig ha fört noggranna anteckningar på. En fråga är hur många han inte har hjälpt. Är dessa lika noggrant dokumenterade? Han påstår även att zonterapeuter varit ifrågasatta förr men inte längre. Jodu, ni är utan tvekan ifrågasatta.

Den 99:e upplagan av Skeptics Circle presenteras på bloggen Ferret's Cage.

Forskare på Cornell University i USA har funnit en korrelation mellan regn och autism. Vad detta beror är dock oklart. Forskarna menar att regnet skulle kunna transportera atmosfäriska toxiner ner till marken, alternativt att folk är inne mer när det regnar och att detta i sin tur kan leda till solbrist, ökat tv-tittande eller annat. Mycket spekulationer dvs. Steven Novella, Orac och The Onion kommenterar.

Newsweek publicerade lagom till Halloween två intressanta artiklar om anledningarna till att folk tror på spöken, m.m. Artiklarna: Why We Believe, The Ghosts We Think We See

Enligt en artikel i The Guardian anser 29% av lärarna i Storbritannien att kreationism eller intelligent design ska läras ut som vetenskap i skolorna. British Humanist Association visar varför siffrorna bör tas med en stor nypa salt.

Terra visar ett exempel på hur klimatskeptiker använder sig av dålig/felaktig statistik för att "rationalisera" sina pseudoskeptiska åsikter.

På den indiska sekularistbloggen Nirmukta kan vi läsa om uppfattningen att urin och avföring från kossor har hälsosamma egenskaper. I Indien har man som bekant en speciell relation till denna idislare.

Superhjältefilmer i all ära men i Egypten finns den riktiga varan. Den "Egyptiske Hulken" också kallas "vår tids Samson" har 30000 mäns styrka och omättlig sexlust.

Som bekant förlorade McCain i presidentvalet, men alla vet kanske inte att den kristna guden också gjorde det.

Skeptics Guide är nu uppe i 171 avsnitt. I det senaste intervjuas Diana Blaney om Marslandaren, Steven & Co diskuterar blodsugande fjärilar, lögndetektorer och artificiella hjärtan.

Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer:

Henrik Gustafsson sa...

jag visste inte att Gud är republikan :)

Technicolor sa...

Det är inte så att zonterapeuten uppger att han har gjort 100 kvinnor gravida, han har gjort 100 kvinnor gravida enligt Kvällsposten. Som om folk inte redan lade stora summor på kvacksalvare utan pr i media. Bra att de i alla fall intervjuade en läkare om ämnet men tyvärr är han ju ganska mesig i sina uttalanden.

Pekka S sa...

Henrik: Jovisst, så verkar det vara :)

Det klippet är förövrigt intressant på flera plan. Trodde pastorn verkligen att gud skulle ta till sig hans bön eller var talet ett retoriskt och motiverande knep riktat till de republikanska väljare? Och om han verkligen trodde bokstavligt på bönen - hur reagerade han på valresultatet? Är han numera hindu eller ateist? Vore kul med en pratstund med honom.

Technicolor: Håller med om att läkaren kunde ha varit hårdare. Men man vet ju inte vilka av hans kommentarer KP valt att publicera.

Henrik Gustafsson sa...

pekka: jag skulle tro att bönen, medvetet eller omedvetet, var ett försök att demonisera motståndaren. Fast han trodde säkert lite på bönen själv också.

svartanova sa...

Finurlig kommentar du lämnade på mitt inlägg... :)

Vad tyckte du som är i branchen om seriestripparna från Biller?

Pekka S sa...

Vissa av stripparna var riktigt bra, andra sådär. Här har jag skrivit om några nätserier jag gillar.