söndag 16 november 2008

Skeptips 16 November

Mats Reimer bloggar om skäl till att undvika besök till kiropraktorn. Barack Obama verkar dock vara av en annan åsikt.

Succéboken Den hemlige kocken har fått en uppföljare och därför får författaren Mats-Eric Nilsson mycket uttrymme i media just nu. Den hemlige kocken är på sätt och vis en bra bok, men tyvärr tenderar Mats-Eric Nilsson gå lite för långt med sin e-nummerfobi. Om detta kan man läsa hos Medvetenskap.

Stefan Gustavsson och Per Ewert har i Norrbottens-Kuriren publicerat en lam attack på Humanisterna. Debattartikeln är så tandlös att jag undrar om detta är ett medvetet knep för att provocera fram reaktioner?

På tal om Humanisterna medverkade förbundets ordförande Christer Sturmark i senaste avsnittet av Annas Eviga som ställde frågan "Vad ska vi med Gud till?".

Tydligen har James Randis nyhetsbrev Swift övergått till bloggformat. Ta en titt.

På bloggen Science-Based Medicine frågar sig Peter Lipton ifall alternativ medicin även har en alternativ etik?

Skeptics Guide har hunnit med två nya avsnitt. Nr 172 innehåller bl a en pratstund med James Randi, prat om magnetiska rymdsköldar och frågan om man kan kritisera sådant som man inte har läst eller sett själv? I Nr 173 intervjuas Paul Offit, panelen diskuterar skräp-DNA och barnhäxor.

Mer om "barnhäxorna" i Nigeria kan ni läsa här. Har själv skrivit om detta innan.

Point of Inquiry har två veckor i rad intervjuat den kontroversiella filosofen Peter Singer gällande allt från evolutionsupplyst etik till vegetarianism. Singer är som alltid intressant, provokativ och klartänkt.

Reasonable Doubts intervjuar Ron Lindsay gällande diverse bioetiska spörsmål. Lindsays bok Future Bioethics: Overcoming Taboos, Myths and Dogmas verkar spännande.

Till sist - Konungen av bisarra bibeltraktat, Jack Chick, har publicerat en rykande färsk serie fylld med naturkatastrofer, nazister och syndaångest.

Andra bloggar om: , , , ,

16 kommentarer:

Henrik Gustafsson sa...

I "Annas eviga" får ju alltid den vettiga sitta i mitten, måste varit lite tråkigt för Sturmark :)

Pekka sa...

Han ses väl som en av de mer "extrema". Det tycker jag är något olyckligt men jag tror inte att han själv klagar.

Henrik Gustafsson sa...

ja, jag uppfattar det som att sturmarks extremism många gånger är av en ganska metodisk karaktär, för att skapa debatt. Han verkade ju bitvis vara ganska överens med geels, vilken nog får betraktas som en skeptiker till reduktionistiska utsagor kring religion annat än av metodiska skäl.

Pekka S sa...

Känner tyvärr inte till Geels åsikter mer ingående, men det vore intressant att läsa lite av honom.

Henrik Gustafsson sa...

"kristen mystik - ur psykologisk synvinkel" i 2 band är intressant. Dock är det minst lika mycket teologi och religionshistoria som psykologi (men det kanske ett sådant verk måste vara?). I inledningen får man ändå en liten bild av Geels eget förhållande till religionspsykologin. Geels står för en psykologi som enligt mig är väldigt hermeneutisk vilket kan vara jobbigt för den naturvetenskapligt skolade som kanske är skeptisk till psykologi som inte främst har en biologisk utgångspunkt. I ovan nämnda böcker har han främst en objektrelationsteorisk och egopsykologisk utgångspunkt. Geels har även skrivit om andra religioners mystik ur ett psykologiskt perspektiv, men dem har jag inte läst.

Pekka S sa...

Låter onekligen lite postmodernistiskt, vilket ger mig obehagskänslor ;)

Men han kan säkert ha en massa intressant att säga ändå. Får se om någon av hans böcker råkar ramla i mitt knä någon dag.

Henrik Gustafsson sa...

ja postmodernistiskt får man nog kalla det. Om någon av hans böcker ramlar i ditt knä nån dag så får vi hoppas att det inte berodde på att du somnade av uttråkning ;)

Pekka S sa...

Den religiösa människan, som han skrivit tillsammans med Owe Wikström, verkar oxå intressant. Wikström har du kanske stött på i Uppsala?

Henrik Gustafsson sa...

ja, jag har läst en kurs för wikström, "den religiösa människan" är en bra introduktion till religionspsykologin, dock är den mest utifrån ett humanvetenskapligt perspektiv. En annan mycket intressant bok är "handbook of psychology of religion and spirituality" av paloutzian & park. Där finns även perspektiv utifrån neuropsykologi och evolutionspsykologi med

Pekka S sa...

Bra med lite tips! Har du förresten läst något med antropologisk inriktning, t ex Pascal Boyer?

Terra sa...

Man bör komma ihåg innan man dömer Obama för hans ställningstagande för kiropraktik att den grenen tillsammans med akupunktur och yoga har hyffsat stort stöd bland en rad faktiskt begåvande och belästa människor och det med god poäng faktiskt. Och med det i åtanke är det knappast någon större sensation ifall en politiker tror på dess positiva verkan. Och faktum är att min farsa blev hänvisad till en sådan av sin läkare efter att han fick diskbråck - och personen knådade rätt eländet så att det gick över fort efter en smärtsam session.

Dvs jag är rätt övertygad om att i begränsad och kontrollerad form är kiropraktik inget annat än det samma som bra massage. Det kan dock såklart på intet sätt lösa alla de bekymmer det ibland ger anspråk på och det är troligen rent ut sagt livsfarligt i vissa fall. Men om man ser rent vetenskapligt på vad vissa kiropraktiska moment innefattar är dessa inte så konstiga eller ovetenskapliga.

Men med det i åtanke kan man ju i princip lika gärna gå till en massör som kan lite om att förflytta förskjuta kroppsdelar. Mig veteligen dräller det av sådana också.

Pekka S sa...

Terra: Kiropraktiken vilar i teorin på absurda, vitalistiska antagande, men visst kan de ha en begränsad terapeutisk verkan ibland. (Detsamma gäller för Yoga. Akupunkturen är jag än mera skeptisk till.)

Dock är det tyvärr så att kiropraktiker inte begränsar sig till diverse ledbesvär. Många av dem tror sig kunna behandla astma, adhd, barnlöshet, osv, osv. Att deras ryggradsmanipulation skulle fungera i sådana fall är högst osannolikt.

Man bör alltså vara försiktig med att inte ge kiropraktiken en status den inte förtjänar.

Henrik Gustafsson sa...

Det refereras en del till boyer i ovan nämnda "Handbook...", men jag har inte läst något han själv skrivit

Pekka S sa...

Ok. "Handbook..." verkar spännande. Frågan är var man får tag på den?

Henrik Gustafsson sa...

Finns på bokus för 698:- :

http://www.bokus.com/b/1572309229.html

Ganska dyr, har för mig att jag köpte den från adlibris och att den var något billigare. Tror oxå jag sett den för 550 ungefär i någon affär, möjligen var det i studentbokhandeln

Pekka S sa...

Hmm... Ja, ganska dyrt. Får nästan hålla lite koll på bokbörsen.se.