torsdag 27 november 2008

Personskap och embryon

Lyssnade precis på poddradio från Reasonable Doubts och där tog man lite kort upp frågor om personskap, embryon, aborter, osv.

Något som behandlades var uppfattningen att embryon är en person/individ/människa från befruktningsögonblicket. Detta skapar en del frågor som tål att tänkas på.

Här är två av dem:

Hur ska man se på personskap när det gäller enäggstvillingar? Enäggstvillingar uppkommer genom att en zygot (förstadie till embryon) delar på sig och bildar två embryon. Detta sker inte direkt efter befruktning, det kan ta uppemot 14 dagar innan detta sker. Och detta sker tillsynes spontant. Är då zygoten/embryot en eller flera personer dag 1? Har den en eller flera själar?

Mellan 33 - 50% av alla graviditeter resulterar i missfall / spontana aborter. Om varje embryo är en person så borde dessa siffror få stora konsekvenser. I princip skulle spontana aborter räknas som mänsklighetens vanligaste dödsorsak och därmed borde forskning och medicinskt förebyggande åtgärder vara av högsta prioritet. Vi borde satsa mer pengar på "botemedel" mot missfall än mot barncancer. Men hur många är det som tänker så? När såg man sedan pro-lifeanhängare propagera för missfallsforskning? Menar de verkligen att embryon är människor i samma bemärkelse som barn eller vuxna?

Uppdatering 081128: Lyssna till Peter Singer på Point of Inquiry där han berör dessa och liknande frågor.
- Peter Singer - Ethics in an age of Darwin
- Peter Singer - Vegetarianism and the scientific outlook

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Peter Singer tangerar det här ämnet under en intervjuserie med DJ Grothe på Point of Inquiry.

http://www.pointofinquiry.org/peter_singer_ethics_in_an_age_of_darwin/

http://www.pointofinquiry.org/peter_singer_vegetarianism_and_the_scientific_outlook/

/Daniel R

Pekka S sa...

Japp, lyssnade på de programmen för ett tag sedan. Och Singer nämns även på Reasonable Doubts.

Lägger till länkarna i inlägget!