onsdag 19 november 2008

Häxjakt på arbetsförmedlingen

Just nu söker företaget Häxriket i Norden 20 nya häxor till sin telefonverksamhet. Detta pga att många häxor fått sparken för att ha misskött sina jobb.

Här är ett utdrag ur annonsen:

"Brukar du lägga tarot eller runor för dina nära och kära? Har du "dolda" kunskaper om kristaller, örter, ritualer etc? Har du andra kunskaper inom den mediala världen och intresse av att utveckla dem vidare, då skall du inte tveka att söka dig till oss."

Idag jobbar häxorna Iolanthe, Xena, Livi, Härta, Cat, Angel, Truud, Qinna, Raven och Althea på Häxriket.

Om Xena kan vi läsa att hon håller på med bl a numerologi, tarot och örter men inte healing, djurkommunikation eller kanalisering. Hon är asatroende, hennes element är eld och herkimerdiamanter är hennes favoritkristaller.

Häxan Iolanthe har en "gedigen häxutbildning i England", har kompetens i att "ta kontakt med guiderna" och drömtydning. Men hon behärskar inte riktigt chakrabalansering och shamanism.

Osv.

På Aftonbladet kan man titta på en intervju med överhäxan gällande deras verksamhet.

För mig är det uppenbart att företaget erbjuder tjänster utan någon som helst verklighetsgrund. Om de utannonserar sina tjänster i annat än underhållningssyfte borde tjänstebeskrivningarna kunna klassas som falsk marknadsföring, såvida de inte kan styrka giltighet.

Jag vet inte riktigt vilka regler och riktlinjer som gäller för sådant här i Sverige. Men t ex i Storbritannien finns det planer på att medium, tarotläggare, häxor, m fl måste kunna verifiera sina tjänsters giltighet. Annars skulle de riskera åtal. Om jag förstått det rätt kan denna giltighetsintygan kringgås genom att i förväg meddela kunden om att tjänsten inte är vetenskapligt underbyggd eller på annat sätt verifierad.

Personligen vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till sådan här verksamhet. I princip tycker jag att folk måste få betala för att blir spådda (osv) om de så vill. Samtidigt ska företag inte få syssla med falsk marknadsföring. Kanske skulle någon typ av disclaimer (ansvarsfriskrivning) lösa problemet?

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

stephanie sa...

hej jag undrar om ni söker efter spå kvinnor för att jag gör det ocg e i behov att kunna arbeta just nu bor jag i nybro

Pekka S sa...

Söker du jobb på bloggen? Ok, men lönen jag erbjuder är usel. Som arbetsprov skulle jag vilja att du berättade lite om vårt husdjur.

Terra sa...

*skrattar åt kommentarerna ovan*

Pekka S sa...

(Har inga husdjur) :)