måndag 13 oktober 2008

Skeptips 13 Oktober

Alternativmedicinska metoder och preparat är till största del verkningslösa. Så säger svenska medier och visst är de rätt ute. Denna insikt kommer ifrån Ernst och Singhs nya bok Salvekvick eller Kvacksalveri som på engelska heter Trick or Treatment. Tyvärr är det återigen Aftonbladets rapportering som är sämst, vilket inte överraskar. De väljer i stället att rubriksätta det hela som "Här är medicinerna som hjälper" och detta sker på Plussidorna som endast är tillgängliga för betalande.

På DN kan man läsa en hel del om boken. Man presenterar även några metoder som fungerar, vissa som är tveksamma och andra som är uppenbar nonsens. Man kan även läsa ett utdrag ur boken.

Jag tänkte egentligen skriva ett separat inlägg om detta men jag länkar istället till ett inlägg på bloggen Medvetenskap. Medvetenskap har t o m läst boken vilket är mer än jag hunnit med.

En relaterad studie har visat att alternativmedicinen johannesört tycks ha en relativt sett god effekt på depressioner. Detta har konstaterats av en litteraturstudie gjord av Cochraneinstitutet. Ibland händer det ju att alternativmediciner visar sig vara verksamma, men dessa tillhör onekligen undantagen. Men när det händer måste man som skeptiker givetvis vara beredd att erkänna det. Dock inväntar jag med spänning på granskningar av resultatet.

97:e upplagan av Skeptics Circle presenteras på Evolved Rational.

Humanistbloggen uppmärksammar bisarr religiös "forskning" som visar att pojkurin är rent, men flickurin är smutsigt.

I Sverige uppfattas nog de sekulära humanisterna, främst representerade av förbundet Humanisterna, ofta som ett gäng högljudda cynisker med mycket att klaga på men lite eget att tillföra. Men nu är ju den sekulära humanismen mer än ren kritik av religioner, vidskepelse och pseudovetenskaper. För en kort översikt på rörelsens värderingar kan man ta en titt på Humanist Manifesto III. Den är bl a signerad av Francis Crick, Harold Kroto, Edward O. Wilson, Richard Dawkins, James Randi och Michael Shermer.

Ulf Stenlund berättar i Dagen om sin nya bok som går ut på att sammanföra naturvetenskapen och den bibliska skapelseberättelsen. Förstår dock inte varför han menar att hans nödlösningar är naturvetenskapliga. Bl a menar han att solens ålder kan bestämmas närmast godtyckligt och att jorden en gång i tiden omgavs plasma för ljusets skull. Jättevetenskapligt...

Forskare har bekräftat att en obefruktad hammarhaj fått avkomma. Inte ens sexuell avhållsamhet fungerar som preventivmedel längre.

Vetenskapsbloggen Neurotopia presenterar en studie gällande sk fantomkänslor. Denna studie handlar dock inte om fötter eller händer utan en fantomerektion.

The Skeptics Guide har laddat upp avsnitt nummer 168. Intervju med PZ Myers, Nobeldiskussion, m.m.

I somras presenterades en studie som visade på en positiv korrelation mellan IQ och ateism. Men att korrelationen skulle innebära en direkt kausal koppling är långt ifrån säkert. British Humanist Association har tittat på en alternativ orsak till statistiken.

På Science-Based Medicine presenterar David Gorski en titt på metaanalyser av homeopatistudier.

Nyligen debatterade Christer Sturmark (Humanisterna) med Elimkyrkans pastor Kjell Axel Johanson på temat "Ateism eller kristen tro - vad är rationellt?" Debatten kan ses på video.

En undersökning av AP har visat att vicepresidentkandidat Sarah Palin har vissa problem med att skilja åt kyrka och stat. Hon har nämligen spenderat en hel del skattepengar på privata kyrkobesök, m.m.

Greta Christina presenterar på sin blogg en tänkvärd analys över varför religioner inte kan enas, utan istället tenderar att splittras. Jag är inte beredd att köpa analysen helt och hållet, men den är ändå intressant.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: