torsdag 4 september 2008

Skeptips 4 September

Genom utvecklandet av nya beräkningsmodeller kan forskare bättre studera proteiners utvecklingshistoria. Denna forskning kan potentiellt ge oss mer information om det biologiska livets uppkom på jorden.

Ännu en studie visar att det saknas en koppling mellan MPR-vaccinet och autism. Samtidigt vaccinerar allt färre föräldrar sina barn på grund av sina vaccinrädslor.


Fyra kvinnorättsaktivister i Iran har dömds till 6 månaders fängelse för deras kamp för jämlikhet mellan könen. En av aktivisterna, Parvin Ardalan, fick 2007 Olof Palmepriset för sitt engagemang för demokrati och jämlikhet.

I Pakistan begravdes tre kvinnor levande efter att först ha blivit skjutna. Deras brott? De ville själva välja vem de skulle gifta sig med. Detta resulterade i hedersmord. En parlamentariker som representerar regionen i fråga menade dock att man inte skulle göra så mycket väsen av händelsen. Han menade att lokala traditioner behövde bevaras och försvaras.

Vad händer när religion biologiseras? Det frågar sig Nathan Schneider i Search Magazine. Perspektiv från neurovetenskap, kognitionsvetenskap och evolutionär psykologi presenteras.

I Australien har vissa aboriginer och akademiker reagerat kraftigt på innehållet i en kommande aktivitetsbok för flickor. Detta beror på att boken innehåller lektioner i att spela didgeridoo. Jaha, och? Jo, detta är ett intrument som endast män får spela. Individer av kvinnligt kön ska helst inte ens röra instrumentet. Annars riskerar de bl a fertilitetsproblem. Jovisst - i magins värld kanske.

En ny omfattande akupunkturstudie har publicerats och enligt vissa pekar resultatet på att akupunktur kan hjälpa mot kroniskt huvudvärk. Steven Novella och Orac har dock varit snabba med att peka ut de stora metodologiska bristerna i studien.

Sarah Palin har som bekant valts till republikanernas vice-presidentkandidat. Här och här kan man lyssna till hennes spännande åsikter.

Senaste upplagan av Skeptics Guide to the Universe innehåller en hel del smått och gott. Intervbju med Richard Saunders, analys av WTC7s kollaps, problemen med teleportation, m.m.

Och Skeptoid tar i sina senaste avsnitt upp "farorna" med mobilstrålning och hur man kan vara en skeptiker och ändå behålla sina vänner.

Hos Infidel Guy kan man lyssna på Guy Harrison, författaren till 50 Reasons People Give for Believing in God. Många av argumenten som presenteras är riktigt lama, men Harrison poängterar att han endast förmedlar det folk framfört. Intressant nog är argumenten lika oavsett vilken religion den troende tillhör. Jag tror att de svaga argumenten visar att de flesta människor egentligen inte blir troende utifrån rationell argumentation. Trosargumenten fungerar istället som rationaliseringar av den tro folk redan har och vill behålla.

4 kommentarer:

Hans sa...

Många intressanta länkar!

Men ... varför komputationsmodeller? Vad är det för fel på vanliga hederliga beräkningsmodeller?

:-)

Pekka S sa...

Jadu, bra fråga :)
Har ändrat!

Henrik Gustafsson sa...

Mycket intressant artikel av Nathan Schneider, klarsynt.

Pekka S sa...

Jo, jag tyckte att den gav en god överblick och intressant analys.