söndag 28 september 2008

Skeptips 28 September

Den här gången har jag lyckats samla på mig ovanligt många tips. Jag vet inte om det ska ses som positivt eller negativt...

Vi börjar hos Science-Based Medicine där Mark Crislip diskuterar anekdotal bevisföring. Mest repetition för inbitna skeptiker (repetition skadar aldrig) men en hel del att tänka på för andra.

Den 96:e upplagan av the Skeptics Circle presenteras av Endcycle. För de som vill ha smakprov från skeptikerbloggarna.

Enligt nya siffror tror 55% av alla vuxna USA att de skyddats av änglavakter. Jag personligen skyddas av en tomtevakt.

Tester av så kallade ayurvediska naturläkemedel har visat att många av dessa innehåller enorma mängder tungmetaller. Naturligt, men knappast nyttigt.

Häromdagen fick jag höra om en indisk "sekulariseringssajt" som kallas för Nirmukta (betyder "befriad" eller något åt det hållet). Mycket intressant med en inblick i religiösa frågor, pseudovetenskaper och magiskt tänkande i en annan del av världen. Snygg sajt är det också.

61 nobelpristagare har deklarerat att de tänker rösta på Barack Obama i det amerikanska valet. McCain däremot verkar få stöd av (i alla fall majoriteten av) 33 pastorer som meddelat att de tänker bryta mot lagen genom att öppet ta ställning i valet. Detta är förbjudet eftersom församlingar/kyrkor som av staten är skattebefriade måste vara politiskt oberoende.

Greta Christina, en författare av erotisk litteratur, driver även en mycket intressant blogg om ateism, skepticism, osv. Inläggen är ofta långa men väl värda lästiden. Hon har nyligen presenterat en topp 10-lista av skäl till hennes brist av gudstro. Del 1 och del 2.

Via VoF:s forum har jag blivit uppmärksammad på att Krav tillåter homeopatisk behandling av djur. Miljövänligt - Ja. Djurvänligt - Knappast.

En populär historia i Aftonbladet handlar om en familj som tvingades flytta ur sin lyxvilla eftersom den var hemsökt. Steven Novella visar att det högst sannolikt fanns andra motiv bakom flytten. Terra har skrivit en kommentar värd att läsa.

Jag lade för ett par dagar sedan upp en ny blogg bland mina bloggtips, nämligen Medvetenskap. Detta är en ypperlig skeptikerblogg som på sistone diskuterat bl a Spermier och mobiltelefoner och en Leverreningsbluff.

Robert Burton presenterar i Salon en mycket tänkvärd artikel om vår oförmåga att ändra uppfattning i vissa frågor. Han visar bl a att väljare sällan ändrar inställning även om de konfronteras med nya negativa insikter om sitt favoritval. Artikeln presenterar även en del intressanta insikter från kognitionsforskningen gällande våra känslor av visshet, vår tendens att överskatta våra egna färdigheter, vår brist på självinsikt, m.m.

Jonah Lehrer på bloggen The Frontal Cortex sammanfattar ett avslöjande experiment gällande magiskt tänkande.

Senaste avsnittet av The Skeptics Guide tar bl a upp en ny värdelös akupunkturstudie, problem med LHC och en japansk rymdhiss. I avsnittet innan diskuteras kreationism i Storbritannien, man intervjuar Ben Goldacre, m.m.

Hjärn- och psykologiprogrammet All In The Mind har ett avsnitt om skeptiker.

Och sist, men absolut inte minst - Prometheus presenterar en ypperlig genomgång av dubiösa, alternativmedicinska utövares strategi för patientpåverkan från start till mål. Exemplet han använder är föräldrar med hopp om bot för sina autistiska barn.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Ajita Kamal sa...

HI,
Im the admin at nirmukta.com, thanks for the link. I don't speak Swedish, but I just used an online translator and I'm guessing your blog title is Cause-Effect, and your slogan is "A small blog about critical thinking, pseudoscience and other such things."
Sweet! I know some Swedish now. Now if only I knew how to pronounce the words...
I also noticed the link to the NYT article on ayurveda. This is a real problem in India. Please keep an eye out for author Dr. Meera Nanda's (she will be writing at nirmukta) upcoming book on this issue. Keep up the good work!
Ajita

Pekka S sa...

Hi Ajita

I'll keep an eye out for Dr Meera Nanda's articles and books.

Thanks for your comment and good luck with Nirmukta.com!

Pekka

Technicolor sa...

Jag undrar vad som hände med alla tomtar egentligen? Man har ju hört om en hel del äldre som har sett både det ena och det andra - allt från vittror till tomtar och älvor, men numera tycks det vara glest på den fronten. Däremot verkar utomjordingarna inte ha börjat besöka jorden i någon nämnvärd utsträckning förrän under de senaste årtiondena. Det kanske var utomjordingarna som utrotade tomtarna? Eller rövade bort dem till att vara deras anaprobe-sexslavar...?

Pekka S sa...

En del "experter" menar ju att det finns tecken på att folk redan för tusentals år sedan trodde på utomjordingar.

Jag tror därmed att de uråldriga utomjordingarna utrotades av animistiska väsen, som utrotades av demoner, som utrotades av tomtar, som utrotades av häxor, som utrotades av bl a utomjordingar. Numera pågår en hård kamp mellan utomjordingar, satanistiska sekter, demoner, spöken och lagen om attraktion. Men tomtarna finns givetvis kvar. De inväntar bara den rätta stunden för en ny attack.

Technicolor sa...

Kul att veta att vägverket bygger tunnlar för tomtar i syfte att minska singelolyckor.