torsdag 18 september 2008

Skeptips 18 September

Så kallade nära döden och utomkroppsliga upplevelser kommer att studeras av ett stort nätverk läkare i Storbritannien, USA och Europa. Man kommer bl a att på hyllor placera bilder som endast syns från ovan, vilket borde kräva att patienten "lämnar" sin kropp. Intressant. Men vet sjukvårdspersonalen själva vad bilderna föreställer? Kontrollerar man då för informationsläckage på något sätt?

Michael Reiss, direktör för utbildningsfrågor på Royal Society och präst i Engelska kyrkan, uttryckte en vilja att diskutera kreationism i de brittiska skolornas vetenskapsundervisning. För detta fick han sparken från sin position. Jag är själv tveksam till detta beslutet.

Mats Hylander menar i Dagen att evolutionsteorin är ateistisk. Dessutom är det ju bara en teori. Och makroevolutionen borde vara lättare att bevisa än mikroevolutionen enligt Hylander.

En pastor på Malta menar att pyramiderna byggdes med hjälp av dinosaurier.

11 människor dödades i Kongo-Kinshasa i ett fotbollsupplopp. Upploppet startade eftersom en fotbollsspelare försökte använda häxkraft för att vinna matchen. Vidskepelse ad absurdum.

Jamie White, författare till Bad Thought: A Guide To Clear Thinking, tror inte att de flesta troende är troende. I viss grad är jag benägen att hålla med.

PsyBlog har samlat ett antal intressanta artiklar om hur vardagssituationer kan ge oss insikter om vårt (under)medvetande.

Antropologer har utvecklat ett nytt system för att studera och mäta religiösa övertygelser. Den nya metoden fokuserar på verbal kommunikation. Man har bl a funnit att kommunicerande av acceptans av det övernaturliga tenderar gynna socialt samarbete.

I senaste Skeptics Guide diskuteras Large Hadron Collider, definition av pseudovetenskap, elefanter som räknar, m.m.

Mats Reimer presenterar några asiatiska pseudovetenskapers mindre behagliga konsekvenser. Läs även en underhållande anekdot om slagrutor och jordstrålning.

David Gorski och Orac diskuterar postmodernistiska attacker på medicinsk vetenskap. Båda verkar vara lika "positiva" till detta perspektiv, vilket deras inledande meningar visar.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: