torsdag 11 september 2008

Skeptips 11 September

Har på sista tiden inte hunnit blogga speciellt mycket om enskilda frågor men några intressanta artiklar från internäten hinner jag ju tipsa om.

Har någon missat
mediernas domedagsmjölkande rubriker gällande The Large Hadron Collider? Nä, trodde väl inte det. Det finns dock bara en hemsida man verkligen behöver för att ha koll på läget - Denna.

I Östersunds-Posten hittade jag en helrolig artikel om akupunktur. Rolf Elvegård, självtitulerad doktor inom traditionell kinesisk akupunkter, varnar för farorna med "felaktig" akupunktur. Enda faran jag kan se är ifall de andra akupunktörerna använder speciellt långa och stora nålar. Eller knivar.

En 17-årig flicka har i Pakistan blivit hedersmördad eftersom hon ville annulera sitt äktenskap med en 45-årig man. Flickan gifte sig med mannen vid 9 års ålder.

Ryska satanister av den mer bisarra sorten har tydligen mördat och ätit några tonåringar. Suck. De borde ha uppsökt en exorcist istället.

RichardDawkins.net har blivit förbjudet att läsa i Turkiet av någon anledning. Tidigare har jag bloggat om att Dawkins förläggare riskerar åtal för publiceringen av Gudsillussionen. Märkligt land. Som vill in i EU.

PZ Myers på Pharyngula presenterar en underhållande men träffsäker analogi till kreationistiskt tänkande.

Barack Obama uttalade sig för ett tag sedan lite märkligt gällande vaccinationer. Antivaccinationsrörelsen trodde sig ha funnit ännu en sympatisör. Men detta verkar, tack och lov, inte vara fallet. McCain verkar dock fortfarande hysa ovetenskapliga åsikter i frågan.

SvD har en mycket intressant artikel om Carl von Platen som i början av 1900-talet omyndigförklarades som sinnessjuk på grund av sin homosexualitet. Detta pga att han tog foton som ansågs vara homoerotiska. Idag känns en sådan reaktion främmande, men det är trots allt bara 100 år sedan detta hände. Tiderna förändras ibland till det bättre.

Jag missade den 9/9 att tipsa om Existens som behandlade religiös healing. Medverkade gjorde bl a Jesper Jerkert, ordförande i Vetenskap och Folkbildning, och hjärnforskaren Martin Ingvar. Programmet finns att se på Existens hemsida. Sänds även i SVT24 12/9, SVT2 13/9 och SVT2 14/9.

På poddradiofronten har Point of Inquiry en rad intressanta intervjuer. Pastor Michael Dowd tackar gud för evolutionen och presenterar en modern vetenskaplig teologi. Roland A Lindsay talar om bioetikens framtid bl a gällande dödshjälp, stamcellsforskning och genterapi. Barbara Oakley diskuterar mänsklig ondska ur ett sociologiskt och biologiskt perspektiv.

Skeptics Guide har ett färskt program som spelades in live på Sci-Fi-mässan DragonCon2008.

Skepticality presenterar en paneldiskussion om magins viktiga roll i skepticismen med James Randi och DJ Grothe.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

sussi sa...

det tar ju faktiskt 5 år att studera till akupunktör och där till bör du också läst 3 grundutbildning för att ställa diagnoser.

och en av de längsta nålarna kan väll vara ca 20 cm och 2 cm bred.

tjohej

Pekka S sa...

Det tar flera år att läsa till homeopat också. Antalet studieår säger inget om en metods giltighet.

Men den där nålen låter allt annat än ineffektiv. :)