måndag 22 september 2008

Genuin lycka på Dagen

Jag har på sistone tagit upp koppling mellan religion och barn flertalet gånger och nu är det åter dags.

I den kristna tidningen Dagen publicerades nyligen en artikel om de höga dopsiffrorna i en kyrka i Falun. Elfsborgskyrkan menar att hemligheten ligger i satsningen på barn och unga. Artikelförfattaren Carl-Henrik Jaktlund uttrycker på sin blogg en "genuin lycka" över kyrkans framgång.

Såhär skriver Elfsborgskyrkan om sin barn- och ungdomsverksamhet på sin hemsida:

"Vi vill att alla barn och ungdomar får utveckla en personlig gemenskap med Gud, känner sig älskade och lär sig älska varandra, att de blir lika Jesus och delar med sig av sin tro till andra."

"Vi vill att varje barn och ungdom ska få egna Gudsupplevelser, en varaktig relation med Jesus och få bli berörda av den Helige Ande."

"Vi vill att det ska märkas i barnens vardag att de följer Jesus."

Är detta verkligen något att hurra över? Att en kyrka lyckats så bra med sin propaganda riktat mot barn och ungdomar?

Egentligen tycker jag att det är märkligt att denna typ av artiklar inte skapar större reaktioner. Visst är Dagen en kristen tidning, men hur hade liknande artiklar tagits emot från liberala, konservativa, höger- eller vänsterinriktade tidningar? Tänk er en lika positiv artikel om en barn- och ungdomsverksamhet som med stor framgång propagerade för moderat, socialdemokratisk eller kommunistisk politik. Och som tillägg skulle artikelförfattaren skriva ett blogginlägg om sin genuina lycka över barnens och ungdomarnas partibekännelse. Tänk er vilka reaktioner sådant skulle få. Men religiös påverkan av barn reagerar få på.

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Religion är alltid förvarat från kritik. På min skola blir man nästan lynchad om man ifrågasätter religion, t ex har vi flera religiösa lärare bl a adventister.

Pekka S sa...

Hmm... Vad är detta för skola? Låter ju riktigt illa.