torsdag 25 september 2008

Fotbadsdetox i Jönköpingsposten

I Jönköpingsposten den 25 september tillägnades en helsida åt en mycket dubiös form av fotbadsdetox (Aqua Detox). Nu finns det väl få om några detoxmetoder som inte är tveksamma, men denna är osannolik bortom det mesta.

Metoden går enligt förespråkarna, i detta fall Marita Karlsson från Skillingaryd, ut på att rensa ut gifter ur kroppen med denna fotbadsprocedur. Fötterna placeras i ett fotbad fyllt med vatten och lite salt. I badet finns även en elektrod som påstås hjälpa till med reningsproceduren. Efter ca 30 minuters har vattnet gått från glasklart till färgat. Detta påstås bevisa att gifter från kroppen vandrat ner till badet. Vattnet påstås få olika färger och konsistens beroende på vilka gifter som rensas ut. Klicka HÄR för en underhållande lista. Bl a ska "flytande svarta formationer" vara hjärnreceptorgifter och "små ormliknande varelser" vara parasiter eller ormar.

Men hur ligger det egentligen till med dessa påståenden? Är det inte någon som blir lite misstänksam över kombinationen av saltvatten och en elektrod gjord av metall? Vad brukar hända med metall som kommer i kontakt med salt och elektricitet? Det rostar (korroderar) givetvis. Vad skulle detta innebära för vattnet i fotbadet? Att det blir fullt av utfälld rost. Och därmed ändrar färg.

I princip är metoden så absurd att man förundras över att folk tror på den. Hur skulle egentligen gifter i hela kroppen, från hjärna till lever till njurar till tarmar, kunna färdas hela vägen ut genom fötterna ner i vattenbadet? Hur tar sig gifterna igenom huden? Hur kan den elektriska strömmen kroppen skilja på "goda" och "dåliga" substanser? Varför skulle "dåliga" substanser vara benägna att följa med den elektriska strömmen? Varför är alla dessa gifter så färgrika? Osv, osv? (Inga sådana frågor ställs i artikeln)

Metoden är i princip så pass utstuderad att uppfinnarna och tillverkarna med all sannolik känner till fotbadets bristande medicinska värde. De är helt enkelt medvetna bedragare.

Artikeln i JP är olyckligt godtrogen även om reportern ska ha en liten eloge för sina försök att granska den vetenskapliga sidan av behandlingen. (Eller rättare sagt frånvaron av vetenskaplighet.) Sammantaget är dock texten obalanserad till fördel för denna alternativmedicinska nonsensapparat. B la innehåller den ett par positiva anekdoter från nöjda användare. Sådant är vi människor benägna att lägga stor vikt vid. Vidare verkar Jönköpingsposten ha sökt information på fel ställen. Enligt artikeln har de ringt till diverse myndigheter, läkare och "experter" varav ingen hört talas om metoden, vilket inte förvånar. Varför skulle de? Ring istället till folk som är insatta i bedrägerier och pseudovetenskap - skeptikerna. Ett samtal till föreningen Vetenskap och Folkbildning hade varit en guldgruva för artikelförfattare Jeanette Johnsson.

Men om man läser lite mellan raderna blir det uppenbart att Johnsson utan tvekan hade information som antydde att apparaten är suspekt. Bl a refererar hon till en artikel i Ica Kuriren där metoden beskrivs som en bluff. Bluffaspekten har Johnsson dock tonat ner i JP. Ica Kuriren hänvisar i sin tur till en artikel i The Guardian som utförligt beskriver bluffen. Artikeln är för övrigt författad av den ypperlige brittiske skeptikern Ben Goldacre, som främst inriktar sig på medicinsk pseudovetenskap.

Vidare information om metodens pseudovetenskaplighet är inte svår att hitta. Seriösa myndigheter och experter lär inte ha kommit i närheten av denna osannolika metod, eftersom den inte har den minsta chans att etablera sig inom den allmänna sjukvården. I princip handlar det om ren och skär bedrägeri som marknadsförs till okunnig och godtrogna amatörer. Det är beklagligt att Jönköpingsposten ägnar en helsida åt att lyfta fram sånt här. Marita Karlsson i Skillingaryd kommer dock att skratta hela vägen till banken.

Vidare läsning:
Device Watch - The Aqua Detox scam
Skeptix - Detoxification through the feet
James Randi's Swift - Dirty foot cure
wikiHow - How to test a detox foot bath
KVBC - Healing water or medical hoax

Andra bloggar om: ,

28 kommentarer:

Medvetenskap sa...

Intressant rapport!

Det tycks ju verkligen som att journalisten innerst inne vet att det är kvacksalveri, extra tragiskt därför när artikeln inte är mer kritisk än den verkar vara.

Tänk om journalisten/tidningen kunde visat lite civilkurage och gjort läsarna en tjänst med en kritisk artikel istället.

Tidningarna fungerar som kostnadslösa reklamplakat åt dessa charlataner.

Anonym sa...

Det här från aquadetox.se under "nyheter" är obetalbart:

Varning för reaktion vid behandling :

En dam som gick till frisören för hårfärgning omedelbart efter badet fick kraftiga allergiska problem, med uppsvälld ansikte och blåsor i hårbottnen. Förklaringen ligger i att avgiftningsprocessen i kroppen hade satts igång, och då tillkom en stor mängd toxiner från hårfärgningsmedlen som gick rätt in i blodomloppet – genom porerna på huvudet - i just detta skede.

Man skall alltså inte färga håret på samma dag som man tagit badet, däremot är det mycket bra att ta badet efter att man färgat håret, för att då hjälpa kroppen att utsöndra de extra toxiner man fick i sig.

Anonym sa...

Det här är också roligt. Något Aquadetox gärna nämner är följande:
"Aqua Detox är sedan Dec 2004 av EU godkänd som medicinsk apparat klass 2 A"

Detta ska ju givetvis få tvivlare att känna trygghet i att fina, byråkratiska EU faktiskt godkänt det hela som någon form av vedertagen och auktoriserad medicinsk verksamhet.

Vad våra vänner på Aquadetox noga undviker att nämna är att apparaten är att de som åsyftas är att apparaten är CE-märkt, alltså inte farlig att använda.

En oskyldig liten sammanblandning av bokstäver och vips så låter det fan så mycket bättre alltihop.

Vilka jävla illvilliga pajaser!

Evis the Star sa...

jag tror iallfall på detox! hon va iallafall grym på massage!

Pekka S sa...

Medvetenskap: Jag tror att journalisten i fråga inte visste riktigt vad hon skulle tro, i och med att hon inte fick någon nyttig information från myndigheter och experter. Tyvärr har dessa sällan tid eller pengar till att undersöka metoder/apparater av detta slag. Aqua Detox flyger långt under deras radar än så länge.

Möjligtvis var journalisten i fråga inte speciellt van vid denna typen av ämnen heller. Då är det svårt att veta vilka frågor man ska ställa. Jag vet heller inte vilka tidsramar hon haft från tidningen.

Men visst skulle man kunna hoppas på lite mer kritiskt frågande och research.

Tyvärr har du helt rätt i att tidningarna ofta fungerar som ren PR för pseudovetenskap.

Anonym: Intressanta iakttagelser! Hänvisan till EU-klassifikationen visar att tillverkarna sysslar med medveten vilseledning.

Evis the Star: En bra massage är guld värt :)
Och du får givetvis tro på detox ifall du så vill. Jag vill endast att folk ska få insikt i den bristande vetenskapen bakom metoderna. Detta framkommer tyvärr sällan i media.

Något du kan tänka på är att uppfinnarna och tillverkarna, för att kunna skapa apparater av denna typ, måste ha en god kunskap om fysik, kemi, anatomi, osv. De vet utan tvekan att fotbadet färgas av rost, inte gifter. Men detta talar de inte om för kunderna. De är helt enkelt bedragare. Dock behöver inte apparaten vara skadlig för den sakens skull och kanske känns "kuren" bra för kunderna. Men räkna inte med några faktiska medicinska effekter. Några sådana effekter har tillverkarna inte eftersträvat.

Love Raw ~ Karolina sa...

Tänkte förklara hur processen i Aqua detoxen fungerar. Anledningen till att giftet kan ta sig ut genom kroppen och till vattnet är en kemisk process som kallas "osmos". Det som händer är att ett ämne (i det här fallet olika slagg, parasiter och toxiner) vandrar igenom ett membran ända tills det blivit jämnvikt mellan det ämne som är utanför membranet och innanför själva membranet (http://sv.wikipedia.org/wiki/Osmos). Det är samma sak som när man badar i stark basisk saltlösning som också är ett populärt sätt att öka balansen för kroppen; när kroppen sänks ner i saltbadet så är vattnet mer basiskt än kroppen, det gör att syran i kroppen vill ut i saltvattnet. Detta är lagen om jämnvikt. Inga konstigheter. Ingen humbug. ...Att toxiner går ut genom fotsulorna är också något man är bekant med om man tränar yoga :) Men man kan kunde lika gärna sätta ner handen i aqua detox fotbadet, det funkar det med, vilken kroppsdel som helt faktiskt. Men jag har jag en känsla av att fötterna är bäst ;D

Jageskeptisk sa...

Love - Har du någon källa där det finns beskrivet att det du skriver stämmer? Inklusive faktiska vetenskapliga mätningar? Det här är första gången jag sett någon försöka förklara hur en detox fungerar.

Anonym sa...

Love Raw ~ Karolina:

Men det kan inte vara bra, om det är som du beskriver försvinner ju även livsnödvändiga ämnen ur kroppen.

//ulltand

Pekka S sa...

Love, jag undrar också vilka belägg du har för den förklaringsmodell du presenterar? Hur osmos fungerar vet jag, men jag är skeptiskt till att den principen skulle vara applicerbar gällande Aqua Detox. Varför skulle en heterogen samling slaggprodukter och gifter dras ut från kroppen samtidigt som andra substanser inte skulle påverkas? Och varför just via fötterna?

Pekka S sa...

Varför absorberar inte fötterna alkohol?
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4241006

Hurri sa...

Det är bra att vara skeptisk och ha ett kritiskt tänkande, men jag tycker det är oseriöst att uttala sig så starkt och kalla detta för kvacksalveri innan man ens själv har prövat. Ni har ju ingen aaaning om vad ni pratar om, vill bara vara kvicka och trycka ner några som vill göra gott, tragiskt! Ert sk "kritiskt granskande" innehåller så många faktafel så att jag faktiskt skäms å era vägnar. Snälla, för egen del, om ni ska vara trovärdiga överhuvud taget: Ta reda på lite mer fakta innan dessa uttalanden i "Vetenskapens namn".
Jag är en av dessa "charlataner" och sysslar med empirisk (erfarenhetsmässig)forskning av elektrolytisk detox sedan 2008. Jag har i nuläget hjälpt 1000-tals klienter till bättre hälsa, och tänker fortsätta med det, oavsett om ni kallar det bluff eller inte. För jag VET att det fungerar. Välkommen till mig alla skeptiker, jag har omvänt ganska många vid det här laget :)
Maarit Hurri, Jönköping
Fristående importör, återförsäljare & utbildare inom elektrolytisk detox.

Emil sa...

Jag måste erkänna att jag inte är sådär superhaj på vetenskapsteori... men jag vill minnas att empiriska slutsatser inte utgörs av icke-granskade anekdoter?

I det här fallet kanske man då vill använda sig av kvalitativ och kritisk granskning hellre än tusentals anekdoter. Vittnesbörd är ej tillförlitligt.

Hurri sa...

Empiriska betyder just erfarenhetsmässiga. Evidensbaserad forskning är det du söker... Inte "kvalitativ och kritisk granskande" för det är inte det minsta forskat om motsatsen heller (om att det skulle vara en bluff). För det är ju det som egentligen påstås här i tankegångar såsom "Eftersom det inte finns tillgänglig evidensbaserad forskning, så måste det betyda att det är en bluff".
Vem säger att de som påstår att det är en bluff inte är en stor bluff själva? Min fråga är: Vem granskar kritiskt dom som säger sig granska kritiskt?

Emil sa...

Min poäng var väl, även om evidens var ordet jag sökte, att god, empirisk undersökning, eller snarare de slutsatser man drar, bör granskas kritiskt. Icke-granskande anekdoter och vittnesmål är knappast tillförlitliga.
"Vem granskar kritiskt..." mja, i vetenskapliga kretsar brukar man vara tvungen att få sina påståenden granskade av andra bildade inom området (peer-review).

Just i det här fallet (om awua detox) så skulle man kunna använda sig av Occam's rakblad ganska duktigt för att få en förklaring som är trovärdigare än att särskilt utvalda substanser magiskt försvinner gneom kroppen och ut genom fötterna : )

Hurri sa...

Martin Ingvar fick en professorstitel och ansvaret för donerade 43 miljoner kronor till att forska om alternativmedicin, men eftersom han anser att alternativmedicinen i stort sett redan är färdigforskad och klassad som humbug, försnillade han pengarna... Till sig själv och sina kollegor. Vilken bedrift!!!

TÄNK OM jag, eller någon annan ärlig i min bransch, hade fått endast en mille till att forskat om eloktrolytisk Detox (eller om något annat inom det alternativa), vilken nytta hade detta inte gjort för oss allihop? omvärlden?
De 43 miljonerna är borta!!! Och det fan är det ingen som funderar på! Hur kan man ha ansvar för 43 mille och ingen reagerar?

Pekka S sa...

Hurri: Har du prövat att flaxa och flyga till månen? Det hoppas jag inte, för du förstår ändå att det inte går. Vissa slutsatser kan man dra utan att personligen testa allt.

Aqua Detox bygger på en förklaringsmodell som saknar förankring i verkligheten. Det finns inga studier som visar att vi kan avlägsna gifter i kroppen genom fötterna och att Aqua Detox skulle påskynda en sådan utsöndring. Har vi då inte skäl att vara skeptiska?

Hur vet du att din behandling fungerar om man bortser ifrån de subjektiva anekdoterna? Har du gjort några analyser på objektivt verifierbara utfall?

Exempel:
- Blodprov före och efter detoxen för att mäta förändring i "toxisk belastning"? I så fall med vilka mätmetoder?
- Ämnesanalys av restprodukterna i fotbadet?
- Jämförelse av detoxkörning mellan tomt fotbad, fötter i fotbad och t ex en morot i fotbadet?

Tills du eller någon annan på ett objektivt vis lyckats visa att metoden inte fungerar har vi all rätt att vara skeptiska. Eftersom evidensläget är obefintligt och den teoretiska förklaringsmodellen är osannolik tycker jag att jag är befogad att kalla det för kvacksalveri i nuläget.

Anonym sa...

Det går att tekiskt exakt beskriva hur och varför denna apparat fungerar. Jag har arbetat med den sedan 2004 och har sett människor tillfriskna från flera olika sjukdomstillstånd efter att ha behandlats med Aquadetox apparaten. Jag finner det dock meningslöst att försöka förklara tekniska funktioner för skeptiska människor som redan på förhand bestämt sig för att detta inte fungerar och detta trots att de inte verkar kunna ett dugg om tekninsk apparatur. Jag är själv gammal radiotekninker och utbildad frekvenstekniskt och jobbade i många år på Teracom och jag kan garantera er att denna teknik faktiskt fungerar!

Pekka S sa...

Anonym: Vet inte ens varför du skriver en kommentar om att du inte är intresserad av att diskutera.

Förresten så vet jag exakt hur jultomten hinner att leverera paket till alla världens barn, men eftersom folk är så trångsynta väljer jag att inget säga...

Spinor sa...

Hej! Jag är lite intresserad av den här diskussionen eftersom min flickvän (med flera) fått använda den hos en "häxa". Så det är ju tråkigt att ingen av de som verkar vara insatta är vänliga nog att förklara hur den egentligen fungerat utan svarar så undvikande med något helt annat :( har dock läst lite själv på tillverkarens/återförsäljarens sida www.aquadetox.se (inte så proffsig). Beskrivningen där är ganska annorlunda än den som ges i inlägget, de verkar undvika de mest uppenbara fallgroparna och kör mer med vaga pseudovetenskapliga påståenden som att apparaten "... producerar en låg frekvens som varsamt flyter igenom kroppen och stimulerar cellerna."

Hade varit intressant att höra den välmeriterade radioteknikerns åsikt om detta påstående;)

Hurri sa...

Har du betalt för att klassa ner på allt alternativt? Skulle tro så i alla fall... Patetisk är vad du är! Förra året upprepade jag mitt tidigare förslag & gav jag dig & alla andra skeptiker möjligheten att komma till mig och Detoxa gratis , varvid jag kunde förklara exakt hur processen fungerar... MEN har inte sett röken av varken dig eller de andra som hånar denna metod. Sluta uttala er om något som ni inte har en aning om! Tack!

Anders Gustafsson sa...

Hörnu Maarit. Varför skulle någon behöva komma till dig och testa? Saltvatten, batteriladdare och spik finns hos gemene man. Tycker själv att det är skönt med ett varmt fotbad, men kunnig nog att inse att detdär med "detox" bara är strunt.

Pekka S sa...

Hurri: Nej, jag får inte betalt. Och skulle inte ta emot pengar om jag så erbjöds det. Vad tjänar vi på att komma till dig och testa? Vad kan du bevisa? Att vattnet färgas?

Anonym sa...

Det finns videoklipp där man visar ett tomt bad (utan mänsklig kontakt)och ett bad med. I badet utan kontakt färgas vattnet orange och det med färgas orange och de ämnen och slaggprodukter som lämnar kroppen.Kontakten med saltet och detektorn färgar vattnet oavsett mänsklig kontakt eller inte men de övriga i vattnet bildas endast av mänsklig kontakt.

Pekka S sa...

Precis. Rent lurendrejeri.

Anonym sa...

tycker inte att det är lurendrejeri, använder det regelbundet för min fibromyalgi fungerar alldeles utmärkt är mycket nöjd att slippa alla medicinintag som anstränger lever o njure. Toppengrej =)

Malin sa...

Frågan att ställa är: Vilka toxiner?
Möjligheten är stor att kvacksalvarna som säljer sånt här inte ens vet vad toxin betyder, än mindre vilka det är som "dras ut ut kroppen". Men ligger det vetenskap bakom fotbadet så har nån med ett labb naturligtvis kollat! ...Eller?

jarfra sa...

Jaha :-). Nu tänkte jag och få lite info hur apparaten/ metoden fungerar här. Är kemist i grunden och jobbar (faktisk) med alternativa behandlingar. Har själv testat en behandling med dtox fotbad. Hm.... intressant. Men vad är det verkligen som händer? Osmos, anjon, katjon ... Troligen kan ingen förklara, eller?

Pekka S sa...

Jarfra: Om du är kemist misstänker jag att du känner till flera alternativa förklaringar.