måndag 29 september 2008

Dokumentär om bebistankeläsaren

Jag har tidigare bloggat om Derek Ogilvie, som hittat sig en nisch i paranormalvärlden som The baby mind reader.

Ogilvie ställde för ett tag sedan upp på Randis miljondollarsutmaning för paranormala påståenden och detta har nu resulterat i en dokumentär.

Här är en Youtube-version (på 5 delar) som jag hittade via Atheist Media Blog:Och här är mina tidigare inlägg:
Bebistankeläsare (7 juni 07)
Baby Mind Reader (11 juli 07)
Bebistankeläsaren testad? (27 augusti 07)
Bebistankeläsare med läsproblem (26 november 07)


Andra bloggar om:

2 kommentarer:

medvetenskap sa...

Tack för tipset, helt klart sevärt.

Det var bara slutet som var en liten besvikelse. Kändes som att dokumentärmakarna ville ge honom lite av en upprättelse innan dom stängde.

Valet av terapeut var nog lite tveksamt, nog var det så att denne trodde på att Ogilvie verkligen kunde göra vad han påstod. Även om han inte gav direkt uttryckligt stöd sa han inte emot när Ogilvie menade att detta bekräftade hans förmåga. Att han har ett ovanligt EEG är knappast förvånande då han uppenbart är en ovanlig person. Inte speciellt förvånande att EEG't indikerar icke-verbal kommunikation, något som kanske rymmer en tolkning för tecken på aktiv och livlig fantasi? Fantasy-prone personality?

Pekka S sa...

Håller med helt. Utan detta tvivelaktiga segment hade Ogilvie uppfattats som totalsågad och självbedragen.

Inte alls otroligt att Ogilvie är ovanligt fantasibenägen. Han verkar onekligen uppleva "förnimmelser" vid sina läsningar, såvida han inte är en mycket hängiven bedragare.

Från Medscape om Fantasy-Prone Personalities:

"For as many as 4% of the healthy population, vivid hallucinations are an everyday occurrence... They "see," "hear," "smell," and "touch" and thus essentially live in the worlds they fantasize... Not surprisingly, they are well represented among the mystics, sensitives, mediums, and channelers who claim access to higher realities."
- Medscape

Neurologica om fenomenet