torsdag 7 augusti 2008

Skeptips 7 Augusti

Följande har hamnat i min intresselåda de senaste dagarna...

I want to believe - Så lyder undertiteln till senaste Arkiv X-filmen. I DN går Clas Svahn, ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige, igenom verkligheten bakom de paranormala fenomen som förekommit under seriens gång. Utomjordingar, ombordtagningar, konspirationsteorier, sädesfältscirklar, m.m. tas upp.

Minst 50 personer i Indien har blivit blinda efter att ha stirrat på solen alltför länge. De väntade sig nämligen få se jungfru Maria som enligt rykten visat sig på platsen. Varför Maria inte satte stopp för stirrandet rapporterades inte.

Den 92:a upplagan av The Skeptics Circle finns nu att läsa hos The Lay Scientist.

På Friendly Atheist blogg kan man läsa om det religiösa homofördömandets effekter. En kvinna berättar hur hon fortfarande har samvetskval över sin läggning trots att hon inte längre är troende. På samma blogg kan man även läsa om en f d Jehovas vittnes obehagliga historia.

Michael Brooks diskuterar i en artikel på New Scientist om universums påstådda finjustering för liv. Han menar att detta argument egentligen inte testats ordentligt men att nyligen gjorda simulationer visat att universum anpassade för liv kanske inte är så ovanliga. Serien Jesus and Mo rör vid en liknande fråga nämligen varför det finns något istället för inget.

American Atheists har utformat en ceremoni för dekonvertering som bl a innebär torkning med en fön. Fyndigt.

Till sist vill jag rekommendera en lång men utförlig artikel som diskuterar varför tron på det övernaturliga består. Artikeln går bland annat in på det magiska tänkandet, hjärnans tendens att fylla i informationsluckor, våra intuitiva teorier om osynliga mekanismer, intuitionens baksidor och tänkbara fördelar med övernaturliga övertygelser.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: