tisdag 19 augusti 2008

Skeptips 19 Augusti

Gott & Blandat för de lässugna...

Ingen har väl missat den senaste Bigfoot-nyheten? Ett par amerikaner ville av någon anledning bli kändisar inom kryptozoologivärlden, höll ett fullsatt pressmöte där föga bevis levererades och nu verkar allt tyda på att Bigfoot bara var en kostym.

LiveScience har en intressant artikel om monster, paranormala fenomen och viljan hos vissa att tro på sådant. Passar bra som efterrätt till Bigfootläsningen.

En studie i USA har visat att 57% tror att gud skulle kunna rädda en anhörig i lägen där läkarna anser att behandligar för att rädda deras liv är lönlösa. Av läkarna tror 20% också att gud kan vända en dödlig prognos. Orac på Respectful Insolence och Steven Novella på Neurologica har tagit sig en titt på studien i fråga.

I den utmärkta föreläsningsserie Ted Talks talar matematikern Peter Donnelly om människors stora brister gällande statistiska bedömningar. Han visar bl ahur juryn kan luras av statistik. För skeptiker är detta faktum inte nytt, men det är fortfarande av stort intresse.

Sannolikheten för att barn reagerar positivt på placebo är tydligen 50% högre än hos vuxna.

I Tidningen Kulturen har Ulla Johansson skrivit en tänkvärd krönika om vidskepelsens segertåg.

I Afghanistan sitter många kvinnor i fängelse för att ha blivit utsatta för våldtäkt. Det afghanska rättssystemet skiljer helt enkelt inte på olovlig och påtvingad sex. Och detta bygger självklart på tolkningar av koranen.

PsyBlog levererar ständigt intressanta och relativt lättsmälta artiklar från psykologins värld. Senast ut är en artikel om vidskepelsens grepp, som inte ens lämnar de rationellt sinnade oberörda. Artikeln nämner aldrig begreppet "magiskt tänkande" men det är just detta fenomen som berörs.

Filosofen Daniel Dennett intervjuas i Spirit & Science om hans tankar kring medvetandet, den fria viljan, religion, m.m.

Till sist tänkte jag bara nämna det dolda religiösa budskap som sägs finnas på vissa apparater vid övergångställen. Apparaterna har nu anmälts till JO eftersom någon ateist ansåg att de "på något sätt bryter mot lagen". Löjligt. Vem tar egentligen företaget eller deras märkliga budskap på allvar? Känner sig någon genuint hotad? Knappast...

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Gubben sa...

Men Herre Gud! Har vi inte alltid fått förlita oss till Guds försyn när vi gått över gatan?

Pekka S sa...

Självklart. Tänk om han plötsligt skapar ett djupt helveteshål under våra fötter. Bäst att fortsätta tryck på knappen.