onsdag 6 augusti 2008

The Genius of Charles Darwin

Här är första avsnittet (av tre) av Richard Dawkins nya tv-serie The Genius of Charles Darwin.Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Emil Nilsson sa...

Väldigt spännande dokumentär, men jag måste ändå säga att jag är lite besviken på Dawkins. Jag hade hoppas att han skulle lämna det klassiska sättet att berätta, låtit historien varit lite mer komplex. Dessutom klampade han i klaveret när han hävdade att det naturliga urvalet var mindre uttalat i delar av världen som påverkats av människan, medan "there are still some remote places, bred in tooth and claw". Det är därför som Dawkins åker till Kenya "...where I was born, its one of the wilder places on earth, where the full force of natural selection can still be seen" (slutar 24:48). Jag tycker det verkar som Dawkins längtar efter ett förlorat urtillstånd, och därmed gör tittarna en björntjänst genom att förmedla en felaktig bild av det naturliga urvalet. Han skulle ju lika gärna kunna prata om selektion av HIV-virus som överlever modern behandling som att prata om lejon och zebror. Att han senare kommer till resistens mot AIDS hos människor kan bara delvis väga upp det tidigare klavertrampet. Jag hoppas nu på kommande dokumentärer istället. Sorry, Dawkins!

Pekka S sa...

Jag tvivlar på att Dawkins längtar till ett sådant tillstånd. Han har vid flertalet tillfällen sagt att vi människor inte bör sträva efter darwinistiska samhällen.

Emil sa...

Min invändning ligger i att Dawkins i dokumentären insinuerar att man måste åka till Masai Mara, eller någon annan avlägsen plats där människan inte förstört naturen, för att se det naturliga urvalet i full styrka. Det menar jag är otroligt naivt och jag förstår inte alls varför Dawkins drar åt det hållet.

Jag beskyller absolut inte Dawkins för att vara socialdarwinist. Sånt skit hoppas jag är förpassat till den idéhistoriska skräphögen för gott.

Pekka S sa...

Jadu, jag vet inte Dawkins motiv i detta fallet. Kanske trodde han att den omgivningen var fördelaktig ur ett pedagogiskt perspektiv. Där råder selektionen på det sätt som varit vanligast historiskt sätt.

Men samtidigt håller jag med om att man givetvis kan hitta exempel på selektion var som helst.