torsdag 7 augusti 2008

Fritänkande superhjältar

Det var ett tag sedan jag var inne på Comicbookreligion.com men när Dagen diskuterade sajten tog jag en ny titt.

Oväntat nog började jag leta efter agnostiska/ateistiska/humanistiska superhjältar, men tyvärr finns det inte många. Inte kända i alla fall. Lex Luthor är förvisso känd, men knappast en "superhjälte" att se upp till.

Några intressanta karaktärer hittade jag dock.

Starman (Ted Knight): Atheist. Ted Knight has no natural superhuman powers. His abilities stem from the use of his inventions, the gravity rod and the cosmic rod. Ted possesses a brilliant intellect, mastery of several sciences, and a gift for invention.


Doctor Thirteen: Atheist. Dr. Thirteen is a parapsychologist who investigates reports of possible supernatural activity with the goal of proving them to be hoaxes. His skepticism makes him somewhat resistant to magical effects.

Mr Terrific (Michael Holt): Atheist. At a young age, Michael Holt showed remarkable intelligence, reading and assimilating the works of Bohr, Einstein, Planck, and Feynman, the pantheon of theoretical physics, at the age of six. Before he began his career as a superhero, he already possessed 14 Ph.D's (two in Engineering and Physics -- including doctorates and masters degrees in Law, Psychology, Chemistry, Political science, and Mathematics).

Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

Henrik Gustafsson sa...

hela superhjälteprylen hämtar väl egentligen sin inspiration från religiöst tankegods om messias-föreställningar och dylikt? Kanske är det därför så få superhjältar är icke-religiösa? Eller så är det för att de är amerikanska och att de därför måste vara religiösa för att få trovärdighet, typ som presidentkandidater

Pekka S sa...

Onekligen finns det många religiösa influenser i den världen. Stålmannen är ju ett ypperligt exempel på frälsarmytologi. Horus, Dionysos, Osiris, Mithras, Jesus, Krishna och Stålmannen :)

Andra superhjältar är svårare att relatera till i dessa termer. Mutanterna i X-Men är evolutionära avarter, Hulken ett missöde i ett laboratorium och Batman (Läderlappen :) ) är en vanlig kille med coola prylar.

Henrik Gustafsson sa...

Nu är ju jag ganska skadad, men jag såg nya batmanfilmen häromdan (obs på gränsen till spoilers!) och jag kunde bara se religiösa teman, harvey dent blev för mig pilatus som försökte vädja för batman (Jesus) inför folkhopen. Batman valde att ta skulden på sig trots att han var oskyldig etc. Naturligtvis kan man läsa in för mycket, samtidigt vore det konstigt om det religiösa tankegods som präglat vårt samhälle under flera tusen år inte kommer fram ganska tydligt då man skapar en modern hjältesaga som handlar om gott och ont.

Pekka S sa...

Visst. Religiösa inslag är ju nästan ofrånkomliga. Men just Batman som karaktär är enligt mig inte direkt Jesuslik, om man bortser från frälsaraspekten.

Stålmannen däremot är sonen som skickades till jorden för att hjälpa oss. Han är på ett vis människa, men samtidigt från en helt annan värld. Och han har superkrafter (vilket inte alla superhjältar har) som han ärvt av sin superpappa. Både Jesus och Stålmannen växte upp i mänskliga familjer. Precis som Jesus gjorde Stålmannen en vandring till vildmarken (arktis för Stålmannens del) innan hans mission påbörjades. Osv.

Henrik Gustafsson sa...

ja, det är sant, i stålmannen är det övertydligt

Antimonite sa...

En lite trist detalj i det här med att avgöra religiositeten är ju att det verkar generaliseras mycket. Jag läste tex Elektra väldigt mycket i min unga ungdom - och jag kan aldrig minnas några religiösa saker öht ur tidningen. Och det verkar som att religiositeten mest avgörs på basis av någons åsikt kring superhjältens etnicitet och uppväxtmiljö mest. Det eller en efterliggande intervju med nån tecknare.

Religiositeten är ju bara intressant om det syns i själva figurens gestaltning - vilket det inte gör i speciellt många av de som nämns på sidan. Och när man då tittar källkritist så ser man att adherants.com är källan bakom en del påståenden - en inte helt bra källa till något med religion.

Jag förhåller mig mycket skeptisk till att kategorisera in seriefigurer i religioner om det inte är väldigt uttalat eller tydligt (som i supermans fall).

Pekka S sa...

Nu känner jag ju inte till alla superhjältar som finns men jag är ändå benägen att hålla med Antimonite. Jag har väldigt sällan stött på uppenbart religiösa superhjältar. Det skulle i så fall vara Nightcrawler i X-Men.

Z sa...

Antimonite formulerade det jag tänkte på.

För övrigt fattade jag inte alls att den spännande romanen Gullivers resor var politisk och ironisk, när jag läste den som tioåring. Den var helt enkelt underhållande för ett barn.