söndag 27 juli 2008

Televangelister och deras finanser

Lite kort om två televangelister som på sistone skapats vissa nyheter.

Först ut är familjen Copeland med som för tillhör den skara televangelister som undersöks av senaten gällande skattefrågor. Familjen Copeland har vägrat samarbeta i undersökningen och hävdar att deras religiösa frihet är under hot.

Oberoende granskare har försökt titta på organisationens finanser, som till stor del är hemliga. Men man har funnit en hel del misstänkt. Bl a verkar stora pengasummor vandra runt bland familj, vänner, bekanta och styrelsemedlemmar.

"There are far too many relatives here. There's too much money sloshing around and too much of it sloshing around with people with overlapping affiliations and allegiances by either blood or friendship or just ties over the years. There are red flags all over these relationships."
- Frances Hill, University of Miami law professor

Vi får se vart undersökningarna leder, men lite misstänkt verkar det hela. Läs gärna den länkade artikeln.

Näst ut är Benny Hinn som också undersöks av senaten för tillfället. Men denna gång tänkte jag inte behandla hans skatteaffärer.

Religious News Blog har en väldigt avslöjande artikel som visar på vilka metoder Hinn använder sig utav för att tjäna pengar. Jag har personligen länge misstänkt att Benny Hinn tillhör den skara evangelister vars yttersta mål är att mjölka sina godtrogna anhängare på pengar. Artikeln på Religious News Blog stärker denna misstanke.

Metoden som beskrivs ter sig som uppenbar bedrägeri hur man än ser på saken. En gäst-talare på Benny Hinns Miracle Crusade i Johannesburg meddelade publiken att det under två minuters tid väntade en välsignelse för 500 individer som donerade $1000 till Benny Hinn. Välsignelsen skulle göra människorna till miljonärer eller till och med miljardärer inom 24 timmar.

Folk fullständigt stormade fram till scenen där kreditkortsapparater stod förberedda. Enligt artikeln ska runt 1000 personer ha donerat pengar under denna ruschen. Benny Hinn håvade således in 1 miljon dollar på 2 minuter. Och givetvis bads det om "vanliga" donationer också under kvällen. Hur mycket Hinn drog in sammanlagt kan man bara gissa.

Denna form av offergåvor är allmän praxis i den teologiska skola Benny Hinn med flera tillhör. Man menar att man måste så för att kunna skörda sina frukter. Den som skänker pengar får det flerdubbla åter. Säger de i alla fall.

Jag har under åren läst och hört mycket om Benny Hinn och liknande pastorer och de får mig bokstavligen att må illa. På sina mirakelturnéer skänker de falskt hopp till sjuka och fattiga som på kuppen blir allt sjukare och fattigare. Det är inte ovanligt att folk skänker sina sista pengar till dessa redan rika pastorerna. Dessa uppmuntrar ibland just de fattiga att skänka med löfte om en god skörd. Hinn med flera är helt enkelt samvetslösa bedragare.

Läs mer om denna nyhet här:
News 24 - God bless your credit card
iAfrica - Hinn the miracle worker (Satir)

Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du tar upp detta. Jag håller fullständigt med dig i allt. För övrigt är jag fullständigt övertygad om att både Jesus och Paulus skulle ha ansett/anser Benny Hinn vara en "falsk profet" (Mt7:15-24 + 6:19-24, 1 Tim 6:5-11)
/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

Z sa...

Håller med Jonas Lundström. Detta var ett viktigt blogginlägg.

Det är inte utan att man blir misstänksam då man ser någon tala om Gud i en skrikande, indignerad ton, vilket jag upplever att de flesta tv-predikanter gör.

Speciellt det aggressiva kollekt-inhåvandet, mha löften om rikedomar och snabba tillfrisknanden....suck....

Pekka S sa...

En bedragare kan väl aldrig vara en sann profet? Denna typ av bedragare tillhör de mest avskyvärda i mina ögon. Exempel är Benny Hinn och Peter Popoff men även medium som James Van Praagh och Sylvia Browne. Samvetslösa kryp som borde sitta bakom galler.

Men samtidigt är dessa intressanta att begrunda ur ett annat perspektiv. Det finns nämligen folk som tror på dessa, som känner sig hjälpa och kanske t o m funnit gudstro eller livsmening på köpet. Det räcker med en titt på programmen för att se hur hängivna och tagna många är. Man kan fråga sig vad som egentligen försiggår med tanke på att pastorerna/mediumen i fråga är bedragare. Verkar gud/andarna även i dessa sammanhang? Varför ge trovärdighet åt bedragare? Eller handlar det om annat, så som masshysteri och (själv)suggestion? Om så är fallet - kan detta gälla på ett mera generellt plan?

Mycket frågor som sagt.

Men det är sånt som en ateist med överskott på tid funderar på. ;)

Anonym sa...

Nja, som jag ser det verkar Skaparen överallt (annars skulle kosmos återvända till intighet). En bättre fråga skulle vara om JHV visar sig själv i Benny Hinns möten. Gud har visat sig genom Jesus, Messias. Det som visar sig i Hinns möten skulle jag däremot själv säga är ett substitut för eller något som är mot Messias (="anti-krist"). Hur det som händer ska förklaras är klurigt, men jag ser väl någon slags oseparerbar kombination mellan suggestion osv och destruktiva osynliga krafter/makter.

/Jonas

LeoH sa...

När jag konfronteras med många pastorer i God TV, påminns jag om en bok jag ofta läste i min ungdom. (Har den fortfarande i bokhyllan.)

Boken heter "Elmer Gantry" av Sinclair Lewis. Den var också underlag för en mycket sevärd film med Burt Lancaster.

Pekka S sa...

Jonas: Kan vara så. Men vad kallar man de människor som säger sig blivit frälsta (kristna) i sådana här sammanhang? Är det verkligen kristna? Kan man testa detta på något vis?

Leoh: Den boken verkar onekligen passa för ämnet. Ska se om jag hittar den någonstans!

Anonym sa...

Pekka. Jag har en minoritetssyn i den frågan och menar att man kan granska detta och att granskningen bör ske på grundval om huruvida man följer Jesus undervisning (tex älskar sina fiender, dissar rikedomen, är trogen i sitt äktenskap, lever i en försonad gemenskap osv enligt bergspredikan, Matt 5-7). Detta gör att jag uppfattar vägen som väldigt smal och dom flesta "kristna" som falska kristna. Vilket i sin tur gör att jag uppfattas som en kyrkokritisk sekterist eller fanatiker av dom flesta.

I dom sammanhang där jag har min bakgrund (pingst o dyl) skulle nog många säga att Gud verkar även i Benny Hinn-mötena och att många blir "frälsta" (vilket man då uppfattar som en förändring i individens osynliga ställning inför Gud) och att det är det viktiga. Det är tråkigt att Hinn är knepig, men det är inte så farligt. Människor blir "frälsta" när dom avlägger den rätta bekännelsen. Så tror jag många tänker där.

(Fö förvånar det mig att du inte ännu skrivit om Todd Bentley och den aktuella "Floridaväckelsen". Det borde vara gobitar för dig. Jag har skrivit lite om det på min blogg, och Dagen har också tagit upp det.)
/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

Pekka S sa...

Jonas: Du menar denna kille? ;)

Anonym sa...

Touché! I withdraw... Det måste ha varit på min semesterresa...
/Jonas