lördag 19 juli 2008

Poliser och medium

Redan i april framkom det att polisen tagit hjälp av ett så kallat medium i sin sökan efter den då försvunna Engla. Nu när fallet åter är i rampljuset väljer Aftonbladet att också hänga på. Inte mig emot.

För sådant här får gärna komma fram i ljuset, av många skäl.

För det första undrar man ju vad polisen egentligen har för resurser, metoder och kunskaper ifall man är tvungna att gripa efter ruttna halmstrån av denna sort?
För det andra får vi reda på exakt hur träffsäkra dessa medium egentligen är. Från tv-serier och vinklade rapporter från enstaka lyckogissningar får man ibland uppfattningen att medium faktiskt är till nytta för polisen. Men icke. Det enda de lyckas med är att slösa på dyrbara resurser och tid. Precis som i fallet med den (fortfarande) försvunna Madeleine McCann gav mediumen noll resultat i sökan efter Engla.

Vid detta laget vet vi med största säkerhet att det var Anders Eklund som förde bort och mördade Engla. Eklund är en medelålders, rund, blond, svensk man. Vad var då mediumets gissning?

"… hon (mediet, reds anm) säger också att hon tror att det är två unga män som har med försvinnandet att göra. Den ena mannen skall vara av utländsk härkomst är 165–170 cm lång har bruna ögon är nagelbitare och är rökare, han skall ha ett avsmalnande lite härjat utseende. Någon av männen skall också ha vistats på behandlinghem och han har problem i skolan. Hon säger också att han skall vara psykiskt instabil och kommer att söka en psykjour."
Vad höll hon på med egentligen? Trodde hon verkligen på detta svammel i en oförmåga att skilja fantasi från verklighet eller sökte hon gratisreklam till sina seanser och mediumkurser?

Englas mamma har svarat på ett blogginlägg av Per Westberg där hon helt korrekt påpekar att alla tips polisen får in måste granskas. Ibland kan folk med kunskap eller kanske gärningsmannen själv utge sig för att vara t ex ett medium och sådan information vill man ju inte missa. I detta fallet kan man dock fråga sig ifall lyssnandet på ett känt kvinnligt medium är befogat? Trodde polisen att hon hade verklig, icke paranormalt införskaffad, information eller att hon t o m kunde vara förövaren? Knappast va?

Hon tar även upp en annan grej som jag har reagerat på - nämligen pressens rapportering kring rättegången. Jag har läst flertalet artiklar (som jag inte tänker länka till) där grymma, målande detaljer av Englamordet har publicerats utan någon tanke på Englas närstående och deras känslor. Är sådana skildringar nödvändiga? Måste vi läsare få veta varje lilla detalj? Kan inte Englas närstående besparas sådant? Eller är det helt enkelt för mycket pengar i sådan rapportering? Kanske kommer frågor som dessa behandlas på Englas mammas blogg?

---

För intresserade finns det en diskussion om mediums agerande vid aktuella försvinnandenVetenskap och Folkbildnings forum.

Andra bloggar om:

8 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Alla sätt är bra utom dom dåliga.

:o/

Johanna G sa...

För att svara på den sista frågan så är det väl mycket upp till oss läsare att INTE läsa de detaljerade, grymma beskrivningarna. Allt man klickar på registreras ju och när tidningarna får signaler om att folk läser så blir det ju bara mer och mer av den varan...

Pekka S sa...

Javisst är det så. Och detta blir en slags godkännan av publiceringen. Men jag tycker ändå inte att medierna ska komma undan med att vädja till läsarintresse. De måste ändå begrunda pressetiska aspekter med publiceringar av detta slag.

svartanova sa...

Vilken fin favicon DU skaffat dig! :)

Pekka S sa...

Tack tack! Jag passade på när vissa andra också var i farten. ;)

Anonym sa...

Jag har personligen anlitat Ann-Marie Hedin i flertalet frågor och tro mig hon har alltid prickat rätt, så detta forum med felaktiga vinklar är inte alltid tillförlitliga

Pekka S sa...

Anonym: Hur träffsäker Ann-Marie Hedin än upplevs av dig misslyckades hon utan tvekan i Englafallet. Eller hur?

csaar sa...

Hennes beskrivning stämmer mer in på gärningsmännen i Truman Capotes "Med kallt blod"

Märkligt...