onsdag 23 juli 2008

Mera om Dagens artikelserie om nyandlighet

Jag måste tyvärr konstatera att Dagens artikelserie om nyandligheten inte har varit någon större hit såhär långt.

Första artikeln bådade gott men sedan har det gått utför.

Del 3 handlade om en new age-mässa som en Dagenreporter hamnat på. Det hela slutar med en massa jämförelser med den kristna tron. Någon annan kritisk vinkling verkar inte finnas.

Del 4 handlar om ett före detta medium, Micael Tulin, som numera erbjuder ett kristet alternativ till new age. Artikeln förmedlar rakt upp och ner Tulins påståenden utan någon som helst kritisk reflektion. En sidoartikel handlar om en kollega till Tulin och dennes syn på new age-mässor - återigen ur ett kristet perspektiv. En liten artikel beskriver en kristen skribents ogillan av att new age kopplas till alternativmedicin. För alternativmedicin har han gott om anekdotala bevis för, trots att vetenskapen i stort står bevislös.

Det enda positiva är en mycket kort artikel där Sven-Ove Hansson, filosofiprofessor och styrelsemedlem i föreningen Vetenskap och Folkbildning, förklarar riskerna med vissa former av new age.

Jag förstår att Dagen är en kristen tidning, men kan inte de religiösa aspekterna få vara lite mindre synliga ibland? Kritik mot nyandligheten (New Age) finns det gott om ur ett objektivt, vetenskapligt perspektiv, om man sätter sig in i ämnet. Att ge en sådan som Sven-Ove Hansson mera spaltmeter skulle kunna resultera i mycket intressanta artiklar, som även kristna skulle kunna gilla. Men Dagen verkar istället vilja hitta ett tydligt kristet perspektiv på de flesta frågorna, vilket är beklagligt.

Kanske blir de kommande artiklarna bättre?

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Kraxpelax sa...

New Age har på många sätt varit mycket vitaliserande. Jag är själv förfaren i divination, tarot, astrologi, i ching, där finns massor av andliga malmfynd. Vidskepelse ska man ta sig i akt för. Såna där mediala förmågor får ju undersökas vetenskapligt förutsättningslöst som allting annat. Man borde också undersöka hur det lönar sig att be till Gud. Jag känner til en sådan undersökning. Amerikansk. Man kollade upp en mängd kirurgipatienter. De indelades i tre grupper. Den första fick förbön och visste om det, den andra fick förbön utan att veta om det och den tredje fick ingen förbön. Sedan tittade man på hur operationerna gick med komplikationer och sådär. Den första gruppen klarade sig något sämre än de två överiga, mellan dessa såg man ingen skillnad.

Pekka S sa...

Intressant att du har erfarenhet i sånt här. Har du möjligtvis skrivit om det någonstans?

Känner till bönestudien du refererar till. Vilka slutsatser tycker du att man kan dra ifrån den?