fredag 20 juni 2008

Skeptips 20 Juni

Ok, here we go again:

Edzard Ernst och Simon Singh
, författarna till Trick or Treatment, har utfärdat en belöning på £10000 för den som kan presentera en vetenskaplig litterarturgranskning (sammanfattning av existerande forskningsresultat) som kan visa att homeopati fungerar. Homeopater verkar dock inte vara roade.

En 14-årig pojke som övertygades till att bli självmordsbombare berättar sin historia.

På ett forum för intresserade av det övernaturliga tror vuxna människor på allvar att gråtomtar existerar och att Vägverket bygger tunnlar till dem.

Ionian Enchantment är värd för den 89:nde upplagan av The Skeptics Circle.

Hälsokostbutiker i Uppsala har polisanmälts för att ha sålt medel från utrotningshotade djur. Utomlands är hälsokostprodukter (alternativmedicin) av detta slag ganska vanligt men i Sverige är i alla fall anmälningar ovanliga.

Uppemot 60% av ryssarna tycker att det är positivt med statlig censur av medierna. Adaptiva preferenser?

En tonårings död har kopplats till den religiösa sekt där en baby dog för ett par månader sedan pga avsaknad sjukvård. Nu misstänker man att sektmedlemmarna återigen tagit till bön istället för sjukvård för tonåringens räkning.

Muslimska länder har i FN fått gehör för sin vädjan att religiös tro inte ska få kritiseras under debatter i FN:s Human Rights Council. Endast religiöst bildade får framföra sådan kritik.

En mamma till en autistisk flicka anmäldes till myndigheterna av flickans skola eftersom man misstänkte att flicka utsattes för sexuella övergrepp. Vad baserade man denna misstanke på då? Jo, en anställd på skolan hade tipsats om detta av ett lokalt medium. Jisses...

Modern psykologi och hjärnforskning har tydligt visat att våra minnen sällan är att lita på. Detta gäller även starka minnen vars träffsäkerhet vi själv är bombsäkra på. Nu vädjar en kognitionspsykolog om att forskningen bör tas på allvar och få konsekvenser inom rättssystemet.

Våra trosuppfattningar och traditioner formar vår syn på världen och våra uppfattning av själva verkligheten. Detta hävdar antropologen Wade Davis.

Han har otaliga gånger attackerat oss och med högsta sannolikhet besitter han massförstörelsevapen vars användning vi måste förhindra. Förhandlingsförsöken har fallerat och nu verkar motangrepp vara det enda kvarstående alternativet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Antimonite sa...

Det där med gråtomten.. jag kan inte sluta skratta...

Pekka sa...

Hahah, ja det är en närmast surrealistiskt diskussion. Man blir helt mållös...