måndag 16 juni 2008

Mera mobilskrämsel från Aftonbladet

För ett par veckor sedan presenterades en omfattande dansk studie som inte kunde visa på några negativa effekter av mobilanvändning. Men i Aftonbladet skrevs inte ett ord om detta. (Cancerlarm om gympaskor lyckades de dock publicera.)

Nu rapporterar man istället om en grupp forskare som tycker till om farorna med mobilanvändning. Enligt forskarnas åsikter bör barn under 12 år inte vara i närheten av mobiler och alla andra ska helst också hålla avstånd, även på allmänna platser.

Forskarna menar att mobilsituationen idag kan likställas med tobaken för 50 år sedan. Med sådana uttalande får de garanterat uppmärksamhet från tidningar som Aftonbladet.

Jag gjorde en liten sökning på Aftonbladets mobilartikar de senaste åren:

Det är uppenbart vilken vinkling Aftonbladet gillar. Artiklarna saknar dessutom ett helhetsperspektiv på forskningen i så gott som varje fall. Om man har tur hittar man något kort uttalande från Statens strålskyddsinstitut (SSI).

Min slutsats är denna - Oavsett om mobiltelefoni kommer att visa sig vara en potentiell cancerrisk eller inte så är det inte på Aftonbladet man hittar den informationen. Begreppet vetenskapsjournalistik lär de aldrig ha hört talas om.

Uppdatering 080622: Aftonbladet återanvänder nyheten

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Marc C sa...

Men snälla nån, läser man Aftonbladet får man väl skylla sig själv. Tror tumörrisken är större vid aftonbladsexponering än mobilstrålning.

Pekka sa...

Alla är inte lika kritiska till det de läser i tidningarna. Tyvärr...