måndag 16 juni 2008

Irisdiagnostik i Aftonbladet

Mera Aftonbladet...

Och denna gång handlar det om pseudovetenskapen Irisdiagnostik. Tyvärr är artikeln begränsad till dem som är Plusmedlemmar.

Vad är då irisdiagnostik för något?

"Irisdiagnostik, anses vara en pseudovetenskaplig metod att via ögats regnbågshinna avläsa kroppsorganens funktioner och eventuella funktionsstörningar"
- Wikipedia
Förespråkaren, Mona Fredriksson, har inbilskt stort förtroende för sin "lära".
"Med 80 procents säkerhet kan jag säga om du har någon sjukdom."
Detta säger Fredriksson, som utöver irisdiagnostik håller på med homeopati. Enligt henne är träffsäkerhet lika stor som hos röntgenundersökningar.

På Fredrikssons hemsida står det såhär om irisdiagnostik:
"I modern tid är det vetenskapligt bevisat att det via nervbanor finns kopplingar mellan kroppens inre organ och irisens yta. Om det sker en förändring i organets vävnad sker också en förändring i irisens struktur och färg."

"Genom att med irisdiagnostik förutse framtida problem, kan denna användas som förebyggande verktyg, i vissa fall tillsammans med homeopatisk medicin, och man kan på så sätt förebygga sjukdomar och besvär."
You wish...

Aftonbladets artikel börjar med att lista tillstånd och sjukdomar som kan upptäckas med denna diagnostik. Det handlar om högt blodtryck, proppar, reumatism, diabetes, ämnesomsättningsproblem, magproblem, stress, m.m.

Artikeln är inte helt snedvinklat med tanke på att Anne Odergren, chefsläkare på Sankt Eriks ögonsjukhus, får presentera den vetenskapliga aspekten av det hela. Hon konstaterar mycket riktigt att det saknas vetenskapligt stöd för irisdiagnostiken. (Välkontrollerade blindstudier har visat att irisdiagnostiker är usla på att bedöma sjukdomar och andra tillstånd utifrån studerandet av ögat.) Men artikeln är i övrigt ganska godtrogen (som vanligt) vilket rubriken "Så avslöjar ögonen dina dolda sjukdomar" är ett gott exempel på.

Stephen Barret på Quackwatch skriver:
"Iridology makes no anatomic or physiologic sense. It is not merely worthless. Incorrect diagnoses can unnecessarily frighten people, cause them to waste money seeking medical care for nonexistent conditions, or steer them away from necessary medical care when a real problem is overlooked."

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Antimonite sa...

En plus-artikel. Kunde inte ens läsa skiten med andra ord... Jag verkligen avskyr aftonbladet av flertalet anledningar.

Pekka S sa...

Inte jag heller. Men det finns forum där vänliga individer lägger ut plusartiklar som pdf eller annat.

Anonym sa...

Ja herregud vilken humbug, jag trodde först det handlade om starr som kan ge andra följdsjukdomar eller nåt... /Nina