tisdag 24 juni 2008

Hårdrockaren som var för hård

Läser med viss förundran över att en hårdrockande estetlärare (Emil Koverot) fick sparken för sitt val av musikgenre.

Rektorn, som till en början tyckte att Emil Koverots musikintresse passade som handsken för jobbet, upptäckte efter ett tag låttexter skrivna av bandet som Koverot är med i.

Koverots band, Blodsrit, är ett hårdrocksband av den tyngre och mörkare skolan (Black/Death Metal). Och texterna är därefter.

Här är ett exempel:

"Denna natt då hednisk ära hyllas
kristet likbål i månens ljus
Denna natt då jesu tro förkastas
mod i strid belönas med död

med vapen i hand och kors runt hals
de intog vårt rike, bestal oss vår tro
nu hämndens klocka för dem klämta skall
klingande svärd ska dränkas i kristet blod"
Nu vet jag inte vem i bandet som skriver texterna, men det är intressant att Koverot är utbildad till lärare i bl a religion.

Tycka vad man vill om musikgenren eller låttexterna så ska man ju inte sparkas för sådant. Fast om han istället var med i ett dansband hade jag sympatiserat mer med rektorn. Då finns det inga ursäkter...

Media: DN, Aftonbladet, AB II, Expressen, SvD

Andra bloggar om: ,

40 kommentarer:

Wunder sa...

Han har inte fått sparken. Han hade provtjänstgöringe. De valde att inte anställa honom.

Det är en tidningsanka.

Fredrik sa...

Men de valde att inte anställa honom baserat (endast?) på att han är gitarrist i ett hårdrocksband. Jag tycker inte att det är en tidningsanka.

Anonym sa...

1. Det är inte Emil som skriver lyriken i bandet. Allafall inte under den text som det referas till.

2. Wunder, du borde köpa en pedogogisk lekbok där du kan dra linjer mellan numrerade punkter och försöka träna upp din intellektuella förmåga. Han fick inte ens under en dag visa hur väl han kunde undervisa, och det säger en hel del om hur funtad rektorn är. Jag som känner Emil personligen vet att han är extremt kompetent och en mycket intelligent människa. Men du kanske tycker att exempelvis Stephen King aldrig skulle få undervisa på grund av att han skriver om ond bråd död med.. Eller, kanske inte en racingstjärna kan undervisa i biologi för att han då skulle influera barnen till att köra för snabbt den dagen då de uppnår körkortsålder. Eller varför inte kylskåpsförsäljaren som genom sitt arbete släpper ut freon i den svenska urskogen och kan ge intryck till de yngre? Vad hände med "alla ska ha en chans"?

marlan sa...

Jo men precis.
Povanställning eller ej, det är själva handlingen i sig.
Tyder på mossiga värderingar. Rakt av.

Pekka S sa...

Håller med Fredrik, Anonym och Marlan. Att anmärka på om huruvida han per defintion fick sparken eller inte är att missa hela poängen.

Anonym: Tack för infot om låttexterna. Dina liknelser vid Stephen King m fl är också bra.

Henrik Gustafsson sa...

jag offrar gärna mitt kristna blod om det kan gynna metalen! :)

Pekka S sa...

Alla former av blodsoffer gynnar givetvis metalen! Mera svärd, bojor och blodsoffer till folket!

Henrik Gustafsson sa...

offertanken tycks finnas i de flesta kulturer och religioner, inte minst i kristendomen där man i gudstjänsten åskådliggör ätandet och drickandet av offrets kött och blod. Därför kan man säga att kristendomen är en sann metalreligion.

Pekka S sa...

Nattvarden är extremt metal! Speciellt om ritualen genomförs i en gammal, dunkel kyrka samtidigt som en kör sjunger ödesdystra sånger.

Hans Lundahl sa...

Laaten innehaaller ju detta:

"med vapen i hand och kors runt hals
"de intog vårt rike, bestal oss vår tro
"nu hämndens klocka för dem klämta skall
"klingande svärd ska dränkas i kristet blod"


"Tycka vad man vill om musikgenren eller låttexterna så ska man ju inte sparkas för sådant."

Uppmaning till blodshämnd mot hel folkgroupe för paastaadda oförrätter skedda för ca 1000 aar sedan? Ingen anledning till spark fraan läraretjenst? Tycker han kan vara glad att slippa aatal för hets mot folkgroupe!

Pekka S sa...

Hans: Menar du att Stephen King också hetsar till våld och död? Tror du att Jan Guillou hävdar att muslimer ska omvändas med svärdet så som han beskriver det i Arn-böckerna? På samma sätt måste man se låttexterna i sitt sammanhang och i sin genre.

Tycker du förresten att man ska anklaga kristet eller judiskt troende lärare för att vara förespråkare av stening, eftersom detta uppmanas till i bibeln?

Henrik Gustafsson sa...

Jag vet inte om man alltid kan komma undan med "det tillhör genren". Isåfall borde man ju få sjunga nazistiska sånger också.

Vad gäller hårdrock överhuvudtaget så skulle jag säga att den delvis handlar om ett kreativt sätt att få utlopp för aggressioner. Man behöver något att projicera aggressionerna på och det är ju då lämpligt att sparka uppåt, eftersom aggressioner ofta kommer ur en känsla av underlägsenhet eller av att ha blivit orättvist behandlad. Om man samtidigt har en dragning åt det fornnordiska så blir ju kyrkan ett lämpligt mål för aggressioner då denna delvis symboliserade den organiserade makten på medeltiden. Detta tycker jag att kyrkan kan bjuda på. Naturligtvis finns det en eller annan förvirrad tonåring med en konspiratorisk samhällsuppfattning som känner sig uppmanad att bränna ned kyrkor, men jag känner bara till ett sånt fall. En gång blev jag jagad av en mördare för att jag sjöng en kristen sång dock, men han hade kavaj och vattenkammat hår så han var med säkerhet ingen hårdrockare. Nä, metal är ett kreativt sätt att få utlopp för agressivitet enligt mig.

Pekka S sa...

"Jag vet inte om man alltid kan komma undan med "det tillhör genren". Isåfall borde man ju få sjunga nazistiska sånger också."

Nej, det är inte alltid ett giltigt motargument. Om textförfattaren bokstavligen menar att man ska döda kristna gäller ju inte genreargumentet. Men det kan likaväl handla om ett fiktivt narrativ i likhet med låtar av Manowar och andra metalband, eller Jan Guillou för den delen.

"...En gång blev jag jagad av en mördare för att jag sjöng en kristen sång dock, men han hade kavaj och vattenkammat hår så han var med säkerhet ingen hårdrockare."

En mördare?!

"...Nä, metal är ett kreativt sätt att få utlopp för agressivitet enligt mig."

Ja, till viss del kanske. Men jag ser inte all hårdrock/metal som aggressiv. Jag lyssnar t ex mycket på Dream Theater, Symphony X, Nightwish och liknande men dessa känns inte allmänt aggressiva, även om sådana låtar givetvis finns. Jag tycker att dessa förmedlar energi, pampighet, frihet och kreativitet utöver tyngden, som kanske ibland kan tolkas som "aggressivt".

Andra favoriter som t ex Metallica, In Flames och Children of Bodom är mer agressiva (musikaliskt och textmässigt), men det är inte bara aggressionen som tilltalar mig. Även här är det energin, kreativiteten, osv.

Sedan undrar jag om detta med att "få utlopp för aggression" ens är något som skulle kunna fungera genom hårdrock/metal. Forskning inom psykologi har ju visat att utagerade av sin aggression (genom samtal, skrik, våld) inte fungerar. Människan är inte en ångkokare...

- http://www.physorg.com/news91899145.html

- http://www.apa.org/releases/catharsis.html

Henrik Gustafsson sa...

Ja man ska inte dra all hårdrock över en kam, tex dream theater tycker jag mer frammanar en känsla av adrenalinfylld glädje och förundran över deras tekniska skicklighet. Om det är ilska jag vill känna skulle jag nog hellre rekommendera rage against the machine eller dylikt. Metallica tycker jag mer uttrycker en sorts deppig frustration.
Sedan är det troligen som du säger, om man skriker och är arg hela tiden så blir man nog inte en mer harmonisk människa för det. Dock kan jag ibland känna ett behov av att bli arg samtidigt som det är svårt att hitta något som förtjänar min ilska. Då kan det vara skönt med aggressiv hårdrock som förser en med en fiktiv svartvit berättelse där det finns en tydlig motpart att rikta ilskan mot, det blir så enkelt liksom. Vill inte viss hårdrock på detta sätt symboliskt åskådliggöra människans inre konflikter? Punken innehåller väl istället en mer politiskt orienterad aggression och riktar sig utåt medans hårdrocken istället riktar sig inåt, mot den inre kampen. Eller har jag fel? Nu generaliserar jag hårdrocksbegreppet dock.

Henrik Gustafsson sa...

när det gäller mördaren så var han från hässleholm och hade precis muckat från finkan

l_johan_k sa...

Hans, den ondskefulla besten du dyrkar har en hel del liv på sitt samvete också.
Här krävs det nog något värre än ett åtal för hets mot folkgrupp.

Pekka S sa...

Ja, RATM är ju grymt arga på överheten. Men bra musik är det :)

Och visst har du rätt i att agressiviteten hos viss hårdrock/metal/punk är speciellt tilltalande när man är frustrerad, arg eller deppig. Man kanske kan finna någon slags mening eller syfte med sina känslor genom musiken, även om det inte alltid dämpar dem.
För musikern kan känslorna användas som inspirationskälla.

Hässleholmsmördaren lät grymt otäck. Du borde helt klart ha gjort hårdrocks/djävulstecknet och börjat gorma lite Slipknotsånger.

Henrik Gustafsson sa...

Att man gillar någon speciell musik har väl oftast att göra med att den tonsätter någon sorts känsla hos en och att det på så sätt sker en sorts identifikation och spegling. Det skapar ju en känsla av tröst eller styrka då man erfar att det finns andra som upplever samma saker som en själv. Att bli berörd av musik ser jag som en djupt existentiell upplevelse av bekräftelse, att man inte är ensam, att det man delar något med andra, att man bär en gemensam börda etc. Kanske är musiken den bästa terapiformen, förutsatt att vi inte snackar dansband förstås. Kanske var mördaren en dansbandskille, det såg nästan ut så. Troligen hade han dräpt mig om jag ylat i falsett och gjort djävulstecknet. Dansbandsfolk har gjort mycket ont.

Pekka sa...

Dansbandsmusik är enligt mig det bästa beviset för det övernaturligas existens. Det måste existera en djävulsk kraft bakom denna form av övermänskliga ondska!

Gällande musikens existensiella / transcendentala kraft är jag benägen att hålla med dig.

Henrik Gustafsson sa...

ja, egentligen är det väl ganska orimligt att det kan finnas en god gud när det finns så mycket dansband i världen

Pekka S sa...

Japp. Så dansband bevisar att det övernaturliga existerar, men också att gud är ond. I själva verket är det dansbandsmusiken som låter ateisten och den troende att mötas halvvägs i en bitter kompromiss.

Henrik Gustafsson sa...

så blev då dansbandsmusiken slutligen vår frälsning. o salighet, o gåtfullhet.

Pekka S sa...

Visdomsord från Vikingarna:

"Leende guldbruna ögon
har jag förälskat mig i
just dina guldbruna ögon
så blå kan de aldrig mer bli

Blickarna som du mig sänder
tänder nå't varmt inom mig
det är nå't härligt som händer
som fångar och drar mig till dej

Leende guldbruna ögon
har jag förälskat mig i
just dina guldbruna ögon
så blå kan de aldrig mer bli"


Det rimmar och det är djupt. Vi har äntligen funnit svaret. Men livet har förlorat all mening...

Hans Lundahl sa...

Stephen King och Jan Guillou skildra mord, i tredje person.

Gud har dödat alla som dött - genom att intet längre ge dem lifvet. I o m att det är han som gaf lifvet "in the first place" har Han ocksaa rätt att kräfva tillbaks det. Paa det sätt som behagar Honom.

Henrik Gustafsson sa...

Sitter just nu och vräker ac/dc "For those about to rock (we salut you)" till åminnelse av alla missförstådda rockers. Jag rekomenderar er alla att göra detsamma. Det är högtidligt, nästan religiöst.

Henrik Gustafsson sa...

For those about to rock! Fire! We salut you!!! JAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!! EXTAAASSSSSS

Anonym sa...

Det här är helt uppåt väggarna! Det finns ingen lag som säger vilken sorts musik lärare får lyssna på, eller spela på sin fritid! Tala om olaglig censur. Rektorn kan inte få rätt juridiskt om läraren väljer att gå vidare med saken. Ska rektorer även neka lärare som röstar på ett visst parti anställning, vilka kläder de har på sig eller vilken religionstillhörighet de har?? Den här rektorn har verkligen gjort bort sig offentligt. Det var ingen god reklam för den skolan. Man undrar hur de lärare som redan jobbar där har det. Han hänvisade till att anställda aktiva i Pingstkyrkan inte skulle acceptera lärarens musiksmak, nekar han även t ex en lärare med utländskt ursprung anställning ifall det finns lärare som tycker illa om invandrare? En mycket räddhågsen och eftergiven rektor med fördomar, måste det vara. Ingen bra ledare för skolan!!

Pekka S sa...

Hans: Vad skiljer Guillous fiktiva berättelser från en hårdrockares?

Pekka S sa...

Henrik: I Salute You! :)

Hans Lundahl sa...

Hvad skiljer berättande fraan uppmaning? Just det skiljer Guillous berättelser fraan haardrockarens uppmaning.

Pekka S sa...

Var i texterna finner du de uppmaningar du syftar till?

Hans Lundahl sa...

"med vapen i hand och kors runt hals
de intog vårt rike, bestal oss vår tro
nu hämndens klocka för dem klämta skall
klingande svärd ska dränkas i kristet blod"

Pekka S sa...

Ska man ta detta som en faktiskt uppmaning till våld mot kristna i vårt samhälle? Eller ska det tolkas som en berättelse inom en musikalisk genre?

Hans Lundahl sa...

Kommer an på individuel tolkare. Dock är den närmaste tolkningen en längtansfyld vision om hämnd på kristna från sidan af dem som identifiera sig med de gamla hedningarne.

Pekka S sa...

Visst är det upp till individen att tolka. Men de som är insatta i musikgenren vet vanligtvis vad som gäller. Detsamma gäller filmtittare, bokläsare och bibeltolkare. Bibeln uppmanar t ex till stening av olydiga barn, men det är ganska få som tar uppmaningen på allvar...

Z sa...

ursäkta off topicen, men jag måste bara hålla med Henrik Gustafsson om AC/DC-referensen,
fast High Voltage är ännu bättre än For those about to rock.

Hans Lundahl sa...

Stening upphörde vara laglig afrättning i och med att Judéen efter Herodes den stores död stäldes under romersk administration.

Jesus konfronterades med vissa lynchningsförslag och lynchningsförsök, som intet hade mycket gemensamt med gammelmosaisk rättskipning.

Deremot tar jag på fullaste allvar att söner, som i vuxen ålder skämma ut eller utarma sina föräldrar om så med underlåtenhet och intet ens rätta sitt uppförande efter direkt order från far eller mor, förtjena stening. Den lagen har icke afkomma i fostringsbar ålder som hufvudsakligt objekt, utan redan vuxen afkomma.

Hans Lundahl sa...

Angående genre, menar du altså att hårdrock är att jemställa med opera, om än framförd i oratorie-stil, d v s utan fäktningar, arresteringar, m m utförda på scen?

I så fall vore dansbandsmusik evt jemställbar med operett ... hm

l_johan_k sa...

Hans inlägg om stening får mig att tänka på följande citat ur Förnuftets tidsålder av Thomas Paine:

"När vi läser dessa oanständiga historier, om de liderliga utsvävningarna, de grymma avrättningarna, tortyren och den totala hämndlystnaden som mer än hälften av Gamla Testamentet är fyllt av, skulle det vara rimligare om vi kallade det djävulens ord än Guds ord. Det är en historia om ondska som har bidragit till att brutalisera mänskligheten; för min del avskyr jag det innerligt, så som jag avskyr all grymhet."

Pekka sa...

Att stening (av barn) inte längre gäller är ju något du "vet" utifrån din förståelse av skriften och genren. (Jag skriver dock "vet" eftersom många menar att metoden faktiskt gäller än idag...)

På samma vis förstår de flesta metalfansen vad som gäller för death/black metal som genre.

Det finns faktiskt en del hårdrock med operainfluenser. Ett exempel är ju Nightwish.