torsdag 22 maj 2008

Dagens skörd av absurditet

Tre nyheter att förbryllas över:

I Kenya
har elva påstådda häxor bränts till döds av en grupp människor oförmögna att skilja på magiskt tänkande och verklighet. Byborna påstod sig ha "bevis" för att dessa individer, de flesta mellan 70 och 90 år gamla, verkligen var häxor. De bevisen skulle jag vilja se. Och vad hade egentligen "häxorna" gjort? Jo, de påstods ha gjort traktens ungar korkade. Frågan är vilka som egentligen förtjänade korkad-stämpeln?

I Tyskland har vissa lite annorlunda bekymmer. Hundratals invånare söker desperat efter exorcister eftersom de tror sig vara besatta av djävulen.

"Over the past year alone I have received requests from around 350 people who think they are possessed by an evil spirit."
- Father Joerg Mueller
I Jerusalem visade ortodoxa judar upp sin stora tolerans genom att bränna hundratals kopior av Nya Testamentet. Detta var en reaktion på att kristna missionärer hade delat ut missionsmaterial och Nya Testamenten i ett mindre samhälle.

I Gambia hotar landets president, Yahya Jammeh, att halshugga alla homosexuella i landet. Och jag som tyckte att de som motsätter sig homosexuellas rätt till äktenskap var intoleranta. Förra året hävdade samma president att han personligen hade funnit ett mirakulöst botemedel mot HIV/AIDS.

Men det finns tack och lov positiva nyheter också. Cherie Blair, fru till fd brittiske premiärministern, säger att det är man kan vara en god katolik samtidigt som man är positiv till preventivmedel. Utmärkt uttalande!

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan komplettera något:

-Ledande politiker i världen negligerar mot all vetenskap miljö-hotet och litar på att tekniken ska rädda oss.

-Miljontals människor i väst uppfattar människan som upplyst och "god innerst inne" trots svält, miljöförstöring och massförstörelsevapen.

-I Sverige dödas tusentals ofödda varje år eftersom dom inte är barn utan bara delar av kvinnans kropp, trots att alla bevis talar mot detta.

-Rika människor fortsätter konsumera och satsa på karriär och ytterligare rikedom, trots dom destruktiva konsekvenserna av den här livsstilen.

-Människor ignorerar döden och hoppas den ska försvinna om man inte tänker på den eller odlar ungdomsidealet tillräckligt och döljer sina rynkor.

:)

/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

Pekka S sa...

Håller i stort sett med om dina exempel. Abortfrågan är vi troligtvis oense om.

Joachim Elsander sa...

Pekka, jag beundrar ditt skarpsinne och din skepsis. Jag tycker kanske att du lite väl enkelspårig skjuter in dig på alla religionens avarter. Jonas har en poäng i att korkade saker finns överallt.

Fortsätt att skjut skarpt på religionens avarter men glöm inte bort att då och sikta på andra absurditeter!

Pekka S sa...

Jag håller med om att jag tar upp religiösa absurditeter relativt mycket. Men jag försöker att inte göra det eftersom de är av religiös natur. Utan för att de helt enkelt är oförnuftiga.

Anledningen till att det blir mycket religion på bloggen är att det ständigt dyker upp nyheter av sådant slag. Men jag hade lika gärna skrivit om skumma alternativmediciner, oförnuftiga ideologier, age-kulter, diverse pseudovetenskap och bedrägerier. Men sådana nyheter finns det färre av.

På senaste tiden har jag dock lyckats skriva om bl a:

Horoskop

Hälsolarm

Virvlat vatten

Autism, m.m.

Mobilstrålning

Kryptozoologi

Fullmånen

Magiskt tänkande

Och jag hade velat skriva ännu mer om sånt här. Kom gärna med tips!

Men du ska ha tack för kritiken! Jag vill gärna veta hur bloggen uppfattas av besökarna!