torsdag 15 maj 2008

Blåmärke pga mobilstrålning

Mobilstrålningslarm är något de flesta vant sig vid tack vare mediernas hunger nästa potentiella cancerrubrik.

Reaktionerna på dessa larm varierar. Vissa struntar i larmen eftersom de inte känner tillit till forskningen pga ständigt pendlande rön. Andra blir småoroliga och tar eventuellt till vissa säkerhetsåtgärder i vardagen. Och sedan finns det folk vars oro tar fullständigt irrationella proportioner.

Ett exempel på detta kommer från en nyhet jag läste i morse. En "mobilhatande" morfar slog till sin dotterdotter eftersom hon pratade i mobiltelefon. Morfadern menade att mobilpratandet utsatte hennes nyfödda spädbarn för livsfarlig strålning och grälet över detta slutade med misshandel och åtal.

Man kan ju undra vad som är farligast - att prata i mobiltelefon med ett spädbarn i famnen eller att bli slagen i samma situation?

Det finns förvisso viss forskning som visar att mycket stor och långvarig användning av mobiltelefoni kan ha en marginell effekt på tumörbildning i hjärnan. Men den risken verkar vara minimal och det behövs fortsatt forskning i frågan innan vi kan dra några säkra slutsatser. Det finns i varje fall ingen anledning att hetsa upp sig till den grad att man misshandlar sina barnbarn.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: