lördag 12 april 2008

Världens ögon vilar på Kina

Med ett OS som sakta närmar sig blir Kina allt hårdare granskat och kritiserat från världens alla hörn.

Fokus just nu ligger till stor del på Hu Jia, en aktivist som dömts till tre och ett halvt års fängelse för sin kritik mot Kina i flertalet frågor. Domen är givetvis djupt antidemokratisk och en skam för Kina som nation.

Inför de olympiska spelen har Kina lovat att journalister ska få verka fritt, men detta har ännu inte uppfyllts. Och domen mot Jia ökar knappast förtroendet för den kinesiska regeringen.

Statsminister Reinfeldt argumenterade vid sitt Kinabesök för frisläppandet av Hu Jia med flera vilket han ska ha beröm för. Men samtidigt hade det varit skamligt att låta bli.

Något som många frågar sig just nu är hur vi som svenskar på bästa sätt kan markera vårt ställningstagande mot Kina gällande bl a situationen i Tibet och deras bristande respekt för mänskliga rättigheter? Bör vi t ex bojkotta OS och kinesiska produkter eller gör vi mest nytta på plats? Jag är själv lite osäker. En bojkott skulle kunna ha en effekt, men endast om den genomförs i större skala. Samtidigt kan Sverige, bl a genom våra idrottsmän gör tydliga markeringar på plats.

Huvudsaken är att vi engagerar oss, oavsett hur vi väljer att agera.

- SvD: Intervju med Hu Jia

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

De våldsamma protesterna ifrån London, Paris har tydligen gett motsatt effekter. Den kinesiska statsmakten har skickligt utnyttjat situationen till sin fördel. Med stöd ifrån folket kommer Kina aldrig att släppa Tibet, och heller aldrig att acceptera Tenzin Gyatso som dalai lama. Tvärtom kommer skruvstädet om Tibet (och Xinjiang) att vridas åt allt hårdare ju större de separatistiska krafterna blir.

Händelserna kring OS facklan gav de kinesiska patriotiska andarna världen över en rejäl skjuts uppåt, kinesiska nationalismen har aldrig varit så stark som den är nu. Oavsett hur det går med OS i fortsättningen, så har den kinesiska statsmakten redan överträffat sina förväntningar, deras viktigaste mål med OS,(tror jag) d.v.s. stärkar bandet mellan kineserna och därmed vunnit sitt första slaget i “Olympiakriget”.

http://www.youtube.com/watch?v=9qMMSXsn2Pk
http://www.youtube.com/watch?v=lZ7hOgHkPhE

För kineserna i gemen spelar nu ingen roll om härskaren heter Cixi, Mao Zedong, Ma Yingjiu eller Hu Jintao, eller om statsskicket är kejsardöme, diktatur eller demokrati: Kina måste vara ett och odelbart, även om allt annat går åt helvete. Den är nu inskrivet i den kinesiska kulturen och folksjälen.

Pekka S sa...

Fördelen med OS är att både insynen och "utsynen" kommer att öka i Kina. Hittills har kineserna kunnat manipuleras av makthavarna men detta kommer att bli allt svårare framöver. Tiden får utvisa vilken effekt allt detta har.