måndag 3 mars 2008

Bokrean 2008

Har kollat lite på vilka böcker som kan tänkas vara av intresse i årets bokrea. Det verkar finnas en del bildande och spännande läsning, men även mycket skräp.

Heta tips:
Big bang eller varde ljus? : skapelsemyten som pseudovetenskap av Maria Gunther Axelsson. Gunther Axelsson har själv varit kreationist och har därmed en förståelse för de skapelsetroendes åsikter och tankesätt. I boken presenteras kreationismen och dess förhållningssätt till evolutionsteorin.

Freakonomics : en vildsint ekonom förklarar det moderna livets gåtor av Stephen J. Dubner och Steven D. Levitt. Boken verkar vara en annorlunda och spännande titt på diverse frågeställningar utifrån ekonomiska principer.

Universums gåta : Den moderna fysikens revolutioner av John M Charap. Böcker som förklarar den moderna fysiken på ett begripligt sätt är alltid bra att ha. En grundläggande uppfattning för fysik är en nödvändighet för att förstå varför vissa pseudovetenskapliga och new ageiga påståenden är rappakalja paketerad i fina termer.

Och själen blev kropp : hur upptäckten av hjärnan förändrade världen av Carl Zimmer. Zimmer, en framstående vetenskapsskribent, beskriver i denna bok vår syn på hjärnan ur ett historiskt perspektiv. Troligtvis mycket intressant!

Vår inre apa : Det bästa och sämsta i den mänskliga naturen av Frans de Waal. Waal är en världens främsta primatologer och han studerar primaters beteende utifrån etologi och psykologi. I denna bok beskrivs människans likheter och olikheter med bonobos och schimpanser. Pga vårt nära släktskap till dessa är denna typ av forskning mycket intressant.

Kalla tips:
12 veckor till ett självläkande liv av Sanna Ehdin. Årets förvillare 2000 fortsätter att sprida pseudovetenskaplig närings- och självhjälpssmörja.

Healing från visdomens källa : hela ditt sinne - hela ditt liv av Ewa Forkelius. Kanaliserad healing från visdomens källa - Say no more.

Russells kalkon : en bok om hur Gud och vetenskapen formade den västerländska kulturen av Roland Poirier Martinsson. Denna bok är jag lite skeptisk till men den är inte nödvändigtvis dålig. Bokbeskrivningen ger dock ett sken av postmodernistisk och socialkonstruktionistiskt tänkande som jag är smått allergisk emot.

Röster från en annan värld : berättat för Charlotte Kehler av Marion Dampier-Jeans. Ett medium berättar om sin (icke)gåva och ger lönlösa tips och råd om hur man kommer i kontakt med andra sidan.

Rösten som talar för Gud av Ewa Forkelius. "Kanaliserad" nonsens.

Själens visdom : en vägvisare till ansvarsfulla val av Gary Zukav och Linda Francis.
Självhjälpsbok med New-Age-övningar. Hjälper Zukav och Francis bli lite rikare genom bokköpsövningen.

Frisk utan amalgam : Hur hälsan påverkas av tandfyllningar av Ann-Marie Lidmark och Christer Malmström. Verkar vara något av en propagandabok för amalgamhysteri.

Homeopati av James Andrew. Denna hamnar nästan på listan över heta tips pga underhållningsvärdet.

Kristaller av Jennie Harding. Se ovan.

Om någon har några fler tips på bra eller mindre bra böcker så får ni gärna skriva en rad i kommentarerna!

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: