onsdag 13 februari 2008

Mer intolerans mot fanatism

Ännu en gång får vi uppleva hur fundamentalister fullständigt spårar ur p g a sin fanatiska tro på påstått heliga, religiösa idéer.

Det jag syftar till är ett gäng muslimska extremister som planerat att mörda en av tecknarna av de s k muhammedkarikatyrerna. Detta är så absurt i mina ögon att jag knappt har ord för det. Mörda någon p g a en teckning? Fullständigt sinnesförvirrat vansinne är det!

Och varför händer sånt här? Jo, eftersom vissa människor har en sådan orubblig och fanatisk tro på människoföraktande fantasier. Idéerna förtränger individernas empatiska förmågor och bygger upp en svartvit människosyn där meningsmotståndarnas värde fullständigt decimeras.

Börjar det inte snart bli dags för oss att ta idéernas makt och potentiella konsekvenser på allvar? Är det inte snart läge att omvärdera vår övertro på tolerans för andras övertygelser? Är det inte snart dags att ta upp det röda kortet och högt tala om att nu får det fan ta mig vara nog? Och det är extra viktigt att moderata/liberala anhängare riktar skarp kritik mot sina mer extrema medbröder och systrar. Endast då kan kritiken få ordentligt genomslag.

Mer läsning:
DN - Manifest för en ny upplysning
DN - Minst 11 tidningar tryckte teckning
SvD - Danska tidningar publicerar Muhammed-teckningar

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Islam är fredens religion får vi höra ofta.

Booom, nu sprängde någon barn & kvinnor till köttfärs igen.
Gissa vilken religion som var inblandad.

Henrik Gustafsson sa...

En religiös dåre mer i min smak:

http://www.dagen.se/webbtv/Default.aspx?ID=87

Pekka S sa...

Anonym: Jag är inte beredd att rakt av påstå att islam är krigets religion. Det finns säkert moderata grenar med sunda värderingar. Men det vansinnesgrenarna man hör mest om. Och det är dessa vi alla bör höja rösterna mot - även, eller kanske främst, de moderata muslimerna.

Henrik: Heheh, munken verkar vara en skön kille! Lite Gandhi över honom :)

Anonym sa...

Anonym skriver
"gissa vilken religion som var inblandad"

Gissa vilket kön som var inblandat?
MANNEN.
Mannen skrev om religionen till sin egen fördel.