lördag 2 februari 2008

Kvacksalvare stoppas igen

Ivan Troeng, försäljare av värdelös magnetterapi har åter stoppats av konsumentverket.

Troeng påstår att hans magnetapparater ska kunna bota bl a cancer, vilket han inte kunnat producera några sm helst belägg för. Nu förbjuds han att annonsera och kommer att få böta minst 50000 kr.

"Jag ligger lågt ett tag och arbetar utan att annonsera, kommenterar Ivan Troeng som dock står fast vid att terapimagneterna är det enda som biter på cancer."
Enda som biter på cancer? Snacka om villfarelse.

Enligt Hallandsposten har Troeng anmälts 20 ggr hos konsumentverket men detta ska vara fösrta gången han fälls. Dock har jag för mig att han även fälldes 1983 för kvacksalveri.

Jag hoppas att konsumentverket i framtiden får mera resurser till undersökan av potentiell kvacksalveri. Den alternativa marknaden fullständigt kryllar av verkningslöst skräp som borde stoppas.

Uppdatering: Kvällsposten/Expressen

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej vem du än är!

För många år sedan testade jag en magnetspole av ,tror jag, nämnde Troëng. En arbetskamrat som såg hur jag led när min arm "gick i strejk" dvs det högg när jag försökte(gick inte!) lyfta armen. Kunde knappt klä på mig. Trodde att min arbetskamrat var lite ja... men testade magnetspolen som jag fick runt min arm. En kvart senare kunde jag lyfta min arm. Jag tror att vi människor,med all rätt ska vara skeptiska,men efter min upplevelse, så tror iallafall jag att det kan ligga något i det här med magnetterapi.

Pekka S sa...

Jag har full förståelse för att du personligen är mindre skeptisk efter dina upplevelser. Men tyvärr räcker inte berättelser av detta slag för att bevisa en terapis användbarhet. Det krävs blinda, välkontrollerade tester för att alla möjliga felkällor ska kunna elimineras ur ekvationen. Och magnetterapi har inte klarat sådana tester. Men det är givetvis mycket intressant att du fick positiva resultat. Vad det berodde på är en intressant fråga.

Tack för kommentaren!

Anonym sa...

ja du verkar ha en hel del kunskaper om magnetterapi.
Om du vill läsa om blindtest kan du gå in på www.magnetstimulans.se
se gärna hela filmklippet också:
Troeng mfl lyssna gärna till medecine professor olav lindahl vad han har att säga

mvh sten f

Pekka S sa...

Hej Sten. Den enda studie som verkade vara publicerad i någon vetenskaplig journal var den tredje, men det står inte vilka författarna är eller vad studien heter. Överlag är källhänvisningarna väldigt dåliga på hemsidan. Så det blir svårt att bedöma studierna.

Anonym sa...

Hej pekka
Jag är fullt medveten om det och det finns också en anledning till det som du kan läsa längre ner i denna text. f.Ö har jag skrivit texten så enkelt som möjligt för att vanligt folk ska förstå som inte är fackmän. Den första studien om mössen på fysiologen i Lund fick jag för ca 10 år sedan av en proffessor på KS som forskade i hudcancer. Anledningen var att han hade uttalat sig negativt om s.k magnetterapi i en tidning. Jag ringde helt sonika upp honom och frågade vad han hade för belägg för sin negativa inställning. det visade sig att hans kunskaper i ämnet inte var särdeles stor, det slutade med att vi blev vänner på telefon och han berättade om just den studien om mössen jag beskrivit. jag har hela studien som jag beställt i från Lunds universitetsbibliotek den är på engelska och på fackspråk, men jag håller på med en översättning. Studien är unik, inget snack om det.
och nu kommer jag till problemet. den proffessor som var ledare för studentgruppen som jag också pratat med, vill helst inte kännas vid detta resultat. (F.Ö var det han som gav mig teorin om varför det händer som jag beskriver) Av den enkla anledningen att läkarna forskarna
vill inte bli samankopplade med s.k alternativ medicin. för det första blir dom betraktade som en kuf av sina kollegor och för det andra får dom svårare att få forskningsanslag som då givitvis är ödesdigert för deras kariärer. jag misstänker att det är samma sak när det gäller studien på SLU. dom släpper inte studien med hänvisning till att den inte är slutförd och att det saknas finansiering. Till sist kan jag säga att troeng är nog den i världen som besitter mest kunskaper i ämnet. hans teorier om magnetfälts påverkan om cancer är otroligt intressant att lyssna till
och gubben vet vad han talar om det kan jag lova men han är chanslös att "komma ut" för han har hela etablissemanget emot sig.Redan för 40 år sedan konstaterade han ökat blodflöde med hjälp av förstårkt statiskt magnetfält, som man idag har kunnat belägga med hjälp av ny teknik. jag sysslade med detta för 10 är sedan men la av för jag blev så trött på att alltid bli humbug förklarad. men idag har jag tagit upp det igen eftersom även skolmedicinens vetenskapsmän börjat humma med och jag är fast besluten att föra Troengs livsverk vidare men antagligen överlever han oss alla.

mvh sten flygare

Anonym sa...

Ivan Troeng är 99 år - snart 100.