söndag 17 februari 2008

Excorcism, akupunktur, barnpredikanter, m.m.

Det har i helgen dykt upp en hel del pseudovetenskapliga nyheter som jag inte hinner gå in på speciellt djupt. Därför presenterar jag här några korta notiser.

Oprah är som känt drottningen av godtrogenhet. Hon har jämnt och ständigt gäster som fullständigt okritiskt får häva ur sig diverse smörja.
Nyligen gästades hon av Dr Oz, en stamgäst som i bland kommer med sunda, vetenskapliga råd och ibland med ogrundad alternativmedicinsk propaganda. Denna gång talade han sig varm om akupunktur och "energimedicin" som han ansåg vara ett framtida succéfält. Säkert.

Som prästson kan man ibland bli väldigt inspirerad av sin karismatiska och kloka farsgubbe. Det gäller i alla fall för Samuel Boutwell, en 7-årig pojke som gladeligen evangeliserar för folk som passerar Ground Zero i New York. Hans far måste vara väldigt stolt över sin välindoktrinerade son.

Senaste avsnittet av Mr Deity tar sig an fundamentalism av alla dess slag.

PZ Myers på Pharyngula har hittat en underbar liten video. Videon föreställer en kreationist som "krossar"evolutionsteorin genom att diskutera ett par apelsiners släktskap med husdjur.

I San Diego har hittills 11 barn bekräftats ha smittats med mässling. Alla dessa barn har visat sig vara ovaccinerade eftersom deras föräldrar valt att avstå. Jag vågar sätta en liten slant på att många av dessa föräldrar avstått pga all vaccinskrämsel som florerar gällande kopplingen med autism. Någon sådan koppling finns dock inte. Sådant här ska man ta på allvar för mässling (med flera sjukdomar man vaccinerar mot) kan ha allvarliga konsekvenser. Statistiskt sett dör 3/1000 drabbade. Tänk om alla lät bli att vaccinera sina barn?

I Australien har exorcism blivit så "populärt" att den katolska kyrkan bestämt sig för att utbilda hundratals präster i denna ädla konst. Snart kan australiensarna känna sig trygga från mörkrets makter!

Sedan har jag två lokala företeelser att rapportera om. För det första såg jag en annons om en behandling som kallas för öronljus (ear candling) som erbjöds av en fotterapeut i trakten. Behandlingen ska hjälpa mot vaxproppar, bihåleproblem, m.m. Jag är dock något skeptisk.
Det andra jag stötte på var en behandling vid namn ljusakupunktur hos en diplomerad(!) Qi-terapeut. Rubriken på hennes annons var "Gillar du att ha ont?". Behandlingen sägs hjälpa mot bl a fysisk och psykisk utbrändhet, eksem, fibromyalgi, astma, barnlöshet och bensår. Ljusakupunktur går ut på att utöva akupunkur med infrarött ljus istället för nålar. Jag bestämde mig för att testa med fjärrkontrollen och jag lyckades faktiskt sänka och höja volymen på min röst. Men det kan ju ha varit en placeboeffekt?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: