torsdag 31 januari 2008

Fortsatt (o)rättvisa i Afghanistan

Jag skrev för ett par dagar sedan om en ung journaliststuderande som dömds till döden för hädelse. Nu har rättssaken prövats av den afghanska senaten, som beslöt sig för att upprätthålla domen.

Den åtalade, Sayed Pervez Kambaksh, ska ha spridit en rapport som motsatte sig förtryck av kvinnor utifrån profeten Muhammeds läror.

Parlamentssekreterare, Aminuddin Muzafari:

"People should realise that as we are representatives of an Islamic country therefore we can never tolerate insults to reverences of Islamic religion."
Brist av vördnad för Islam kan allså inte tolereras. Trevligt resonemang, eller hur?

Presidenten i Afghanistan har möjlighet att benåda Kambaksh men ett sådant beslut är troligtvis inte problemfritt. Trycket från landets religiösa grupper är mycket hårt och ett benådande skulle ses som ett politiskt och religiöst svaghetsbevis.

Om Afghanistans författning (SvD):
"Afghanistans författning, antagen efter talibanregimens fall 2001, bygger på islamisk lag - sharia - men garanterar också demokrati och mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet."
Ja, yttrandefriheten verkar ju vara enorm. Sharialagarna är helt klart ett föredöme för alla som bejakar mänskliga rättigheter!

Tidningen The Independent har startat en namninsamling för att uppmana landets utrikesdepartement att sätta största möjliga press på den afghanska regeringen. Skriv på här ifall du vill deltaga.

Läs även Daniel Dennetts brev till muslimer och ickemuslimer världen över.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: