fredag 14 december 2007

Bluffprodukter: Home & Office Harmonizer

Idén till detta inlägg kommer från Lomax på VoF-Forum. Tackar för tipset!

I SR:s program Plånboken den 30 maj tog man upp bluffprodukterna Home & Office Harmonizer. Produkten är i princip en konformad eklåda, fylld med något som kallas "resonansmatriser". Lådan kostar 5500 kr.
Såhär beskrivs produkten:

"Harmonizer-serien är framtagen enligt kvantmedicinska rön och teorier. Produkternas effekt på cellnivå är uppmätt med dom kvantmedicinska instrumenten Introspect och DDFAO. För Mobile Harmonizer har även metoderna GDV och PIP använts."

"Home & Office Harmonizer eliminerar skadeverkningarna av alla vanliga typer av strålning i hus, lägenheter och kontorslokaler, som elektrosmog från elnätet, jordstrålning, strålning från basstationer och andra yttre strålningskällor, strålning från trådlösa system inomhus, TV-apparater, PC osv."
Denna information har jag hämtat från ett företag som ironiskt nog heter Scientific Medical Systems Scandinavia AB. Ett påstått "vetenskapligt" företag som sysslar med ren pseudovetenskap.

Vad tycker man om produkten på Statens Strålskyddsinstitut? Jimmy Trulsson, strålskyddsinspektör och civ ing med inriktning på elektromagnetisk strålning, säger att produkterna inte fungerar som de utger sig för att göra och i princip är ren bluff. Han anser att det är beklagligt att företag som SMSS AB spelar på folk oro för strålning och försöker skrämma upp dem ytterligare med obevisade hälsorisker.

I radioprogrammet nämns också produkten Cell Harmonizer (som också säljs av SMSS AB), vars beskrivning är närmast skrattretande:
"Cell Harmonizer raderar negativ information från dina celler, exempelvis från elektromagnetisk strålning som du utsatts för dagligen och vars negativa verkan lagrats i din kropp, eller från sjukdomar du haft tidigare. Genom processen blir också cellerna laddade med energi. Cell Harmonizer är en viktig ny teknologi för att förbättra kroppens självkorrigerande cellreglering. Mat och dryck kan också harmoniseras!"
Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet och verksam i föreningen Vetenskap och Folkbildning, om Cell Harmonizer:
"Ja, det här förefaller vara rent, kvalificerat svammel, där man har staplat ord på varandra av vilka en del har vetenskaplig anknytning, men sammanhanget blir så gott som obegripligt. Och här pratas det om fenomen som ingen har visat att dom existerar."

"Det som är riktigt otäckt och obehagligt med det här är det att man ger anvisningar om att det här ska användas även vid akuta sjukdomstillstånd som astmaattacker. Och att använda en fullständigt verkningslös behandling som denna i ett sådant sammanhang kan sluta illa i värsta fall."
De studier som företaget SMSS AB hänvisar till ska ha gjorts med apparaterna DDFAO och Introspect. Detta är i sin tur rena kvacksalvarprodukter vars tillförlitlighet på inget sett kunnat visas. Några seriösa studier har alltså inte gjorts, vilket även bekräftas av ett nollresultat på Pubmed.

Enligt tillverkarens hemsida ska Harmonizer-produkterna ska testas av ett institut som heter Centre for Biofield Sciences. Jag hittar på Pubmed inte heller en enda studie som detta institut lagt fram. Jag sökte även efter studier gjorda av personer som jobbar på institutet, men även detta var utan framgång. Om institutet över huvudtaget har publicerat någonting så är det alltså i publikationer utanför det vetenskapliga ramverket.

Programmet sändes som sagt i maj, men någon aktion mot företaget har inte gjort av Konsumentverket. Pga resursbrist kan företag som denna inte prioriteras. Och tyvärr är de inte ensamma. Det finns massor av företag som denna, speciellt på nätet, som säljer en uppsjö kvacksalvarprodukter genom falsk marknadsföring.

MP3-länk till radioprogrammet: SR_p1_planboken_070530110055.mp3

Andra bloggar om: ,

5 kommentarer:

skogsgubben sa...

Ännu ett försök från Norge att lura lättlurade svenskar. Vem minns inte annonserna om ett dyrt arbandsur med mängder av finesser. Det var bara det att urtavla inklusive alla visarna bara var en tryckt bild.
Hå hå ja ja

Anonym sa...

Hur vet ni att produkten inte fungerar utan att själva testat den?? Jag anser det lika fel av er att påstå att produkten är verkningslös när ni inte har den minsta egna erfarenheten av denna eller liknande produkter och detta gör er till minst lika stora bluffmakare eller hur? Ni kan ju fråga Larhammar om man gör cellstudier på hur celler reagerar på tillexempel elektricitet ? Detta gör man nämligen inte och skulle man ändå ge sig på att försöka som forskare så blir du av med dina forskningsanslag fortare än du hinner blinka och din forskarkarriär kan du se fara åt fanders. Så, vem skall du lita på ? inte vofare och instutinellt stödda forskare i alla fall!

Pekka S sa...

Anonym: För det första vet jag inte att dessa är verkningslösa, men jag finner det högst osannolikt. Varför? Jo, om man har en grundläggande
vetenskaplig förståelse inser man att produktbeskrivningarna är rappakalja. De använder vetenskaplig terminologi på fullständigt missvisande sätt. Därmed blir trovärdigheten för deras produkter väldigt liten.

Man behöver inte alltid testa påståenden för att förstå deras osannolikhet. Detta kallas för prior plausibility. T ex skulle du kunna påstå att askan från Elvis Presleys kremerade kropp botar AIDS, men jag vore inte tvungen att testa påståendet för att finna det osannolikt.

Sedan missar du en mycket viktig aspekt gällande bevisföringen. Det är inte upp till oss skeptiker att motbevisa alla vilda påståenden som florerar i världen. Det är istället upp till förespråkarna att leverera övertygande bevis. Det räcker inte med att påstå något. Det är just tomma påståenden som får oss att reagera. Jag är övertygad om att produkter av sådana här slag skulle stoppas illa kvickt om konsumentverket hade haft mera resurser till sitt förfogande. Det är olagligt att göra ogrundade påståenden för kommersiella produkter.

Gällande din fråga om celler och elektricitet. Självklart forskas det i sådant. Varför skulle man inte göra det?

Några nyliga studier som exempel (Det finns givetvis många fler):
Microscopic observation of living cells during their exposure to modulated electromagnetic fields.

Effects of extremely low frequency pulsed electromagnetic field on different-derived osteoblast-like cells

Surface markers and functions of human dendritic cells exposed to mobile phone 1800 MHz electromagnetic fields.

Blocking 1800 MHz mobile phone radiation-induced reactive oxygen species production and DNA damage in lens epithelial cells by noise magnetic fields

Radiofrequency electromagnetic fields (UMTS, 1,950 MHz) induce genotoxic effects in vitro in human fibroblasts but not in lymphocytes.

Undrande sa...

Vad sägs om det som exempelvis http://www.bralivnu.se/ny.html marknadsför? Apparater som Introspekt och Oberon?
Om man ni kan bota genom att invertera så vad händer om man inverterar på fel ställe?

Pekka S sa...

Man lär inte kunna förbättra eller försämra mycket med de manickerna. Ren pseudovetenskap.

Läs Dan Larhammars artikel där bl a Introspect nämns.