fredag 9 november 2007

TV-evangelister under luppen

En ekonomisk granskning har utfärdats gällande Benny Hinn, Creflo Dollar, Kenneth & Gloria Copeland, Joyce Meyers, Eddie Long och Randy & Paula White.

Bakom granskningen står senatorn Chuck Grasley, som fått upp ögonen på dessa evangelister efter tips om mer eller mindre suspekt användning av donerade pengar.

De som har sett dessa tv-program inser ganska snabbt hur mycket av programtid och utformning som går ut på att håva in pengar. Folk beds ringa in för köpa evangelisternas senaste böcker, filmer, cd:n, almanackor, bönedukar, heligt vatten, osv. Eller så erbjuds religiösa gratisprylar mot "pengagåvor" av valfri, gärna hög, valör. Till detta tillkommer diverse insamlingar.

(Jag själv är lyckligt lottad med att få in God TV, så att jag kan njuta av Hinn, Dollar, Copeland, Meyers med flera. Minst sagt fascinerande program kan jag säga.)

De rörelser som evangelisterna står bakom ska vara icke-vinstdrivande och skattebefriade. Pengarnas användning har dock ifrågasatts i och med tips om diverse överföringar, köp och gåvor.

Bl a har Kenneth Copeland fått $2 milj av sin dotter i gåva utav rörelsens pengar, Creflo Dollar äger flera privata flygplan precis som Benny Hinn. Benny Hinn lever utöver detta i ett stort lyxhus, bär extremt dyra kläder, spenderar mycket pengar på sina resor, m.m. Randi och Paula White har spenderat pengar på plastikkirurgi, ett dyrt hem och dyra gåvor till andra pastorer.

Ska bli intressant att ta del av slutsatserna. Men att t ex Benny Hinn är en skojare av rang är jag redan övertygad om. De som läst undersökningar om hans mirakelturnéer kan knappast komma fram till andra slutsatser.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: